Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Turecko obmedzí pohyb vojakov v Sýrii: Dôvodom je nárast počtu nakazených

Sýria nedávno oznámila prvé úmrtie na koronavírus
Sýria nedávno oznámila prvé úmrtie na koronavírus (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad)

ISTANBUL - Turecko v nedeľu oznámilo, že obmedzí na minimum pohyb svojich jednotiek v zónach ich operácií v susednej Sýrii. Urobí tak v reakcii na šírenie nového koronavírusu, informovala agentúra Reuters.

Počet obetí ochorenia COVID-19 vzrástol v Turecku za 24 hodín o 73 na celkovo 574 a počet nových potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa zvýšil o 3135 na 27.069, vyplýva z nedeľňajších údajov tureckého ministerstvo zdravotníctva. Turecko, ktoré má celosvetovo deviaty najvyšší počet infikovaných, obmedzilo veľkú časť sociálneho pohybu a z prevažnej časti uzavrelo svoje hranice i podniky v krajine. Najnovším opatrením je zriadenie novej armádnej jednotky na boj proti šíreniu koronavírusu, ako oznámilo ministerstvo obrany.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Tureckí vojaci nasadení v Sýrii budú odteraz vstupovať do oblastí svojich operácií a vychádzať z nich len s povolením armádneho veliteľa. "Takto sa pohyb personálu a vojakov minimalizuje, pokiaľ nie je nevyhnutný," dodalo ministerstvo obrany. Turecká armáda podporuje sýrskych povstalcov v regióne Idlib na severozápade susednej krajiny, kde tento rok zvýšilo počet svojich vojakov. Boje sa tam zmiernili, odkedy Ankara pred mesiacom dohodla prímerie s Moskvou, ktorá podporuje sýrske vládne sily.

V Idlibe, kde konflikt v posledných mesiacoch vyhnal z domovov asi milión ľudí, sa lekári obávajú najhoršieho v prípade vypuknutia nákazy koronavírusom, pretože tamojšie nemocnice sú zdevastované a utečenecké tábory plné ľudí po deviatich rokoch vojny. Turecké ministerstvo obrany uviedlo, že do oblasti jeho operácií v Sýrii vyslalo lekárov, ktorých úlohou je okrem iného vykonávať školenia súvisiace so závažným respiračným ochorením. Turecká armáda kontroluje aj sýrske pohraničné oblasti východne od Idlibu.

Viac o téme: VojaciArmádaTureckoSýriaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu