Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Poľsko zavádza v boji s novým koronavírusom tvrdšie opatrenia

(Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

VARŠAVA - Poľská vláda zavedie ďalšie obmedzenia v súvislosti so šírením nového druhu koronavírusu v krajine, uviedol v utorok premiér Mateusz Morawiecki. Informovala o tom agentúra PAP.

Všetky obchody, ktoré predávajú stavebné materiály, budú po novom cez víkendy zatvorené. Obchody s potravinami zostanú otvorené, ale počet zákazníkov v nich bude obmedzený: budú tam môcť byť maximálne traja na jednu pokladňu. V čase od 10.00 do 12.00 h budú potravinové obchody, lekárne a drogérie otvorené iba pre osoby staršie ako 65 rokov. Všetky kaderníctva, kozmetické salóny a tetovacie a piercingové štúdiá budú zatvorené.

Prístup do parkov a iných rekreačných areálov bude obmedzený a požičovne bicyklov budú zavreté. V súlade s nariadením vlády sa na pracoviskách bude musieť dodržiavať vzdialenosť 1,5 metra medzi zamestnancami. Musia byť aj zabezpečené dezinfekčné prostriedky. Pre súkromných dopravcov z vládnych nariadení vyplýva povinnosť obmedziť počet sedadiel pre cestujúcich. Vláda sa tiež rozhodla zatvoriť hotely a iné ubytovacie zariadenia. Výnimku dostali len objekty vyhradené pre karanténu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Poľsku zatiaľ evidujú 2132 ľudí s pozitívnym testom na nový typ koronavírusu a 31 úmrtí na komplikácie, ktoré vyvoláva. Poľská vláda doteraz v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 vyhlásila v krajine stav pohotovosti, uzavrela všetky školy, divadlá a kiná a obmedzila verejné zhromaždenia. Do polovice apríla sú takisto zatvorené hranice. Vláda obyvateľov vyzvala, aby zostali doma. Minister zdravotníctva Lukasz Szumowski v pondelok oznámil, že Poľsko očakáva rapídny nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom. Szumowski takisto uviedol, že vláda zvažuje posunutie prezidentských volieb, ktoré sú naplánované na 10. mája.

V snahe pripraviť sa na očakávaný nárast počtu chorých na chorobu COVID-19 vyslalo Poľsko do Talianska skupinu 15 lekárov, ktorí majú v tejto epidémiou najviac postihnutej krajine pomôcť svojim kolegom a získať skúsenosti priamo v teréne. Psychiater a detský lekár Pawel Szczuciňski na facebookovej stránke tejto lekárskej misie vysvetlil, že vďaka pomoci v Taliansku "budeme potom lepšie pripravení na príchod epidémie" v Poľsku.

Viac o téme: OpatreniaPoľskoKoronavírusMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu