Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Predškolské zariadenia musia poskytnúť Sociálnej poisťovni zoznam detí na overenie OČR

Sociálna poisťovňa
Sociálna poisťovňa (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predškolské zariadenia majú Sociálnej poisťovni poslať do stredy 1. apríla zoznam detí, ktoré ich navštevujú. Tá si na základe žiadosti o dávky ošetrovné (OČR) podanej rodičom overí, či dieťa naozaj za normálnych okolností navštevuje predškolské zariadenie, respektíve bolo zapísané v tomto zariadení počas krízovej situácie.

Zistí tak, či rodič spĺňa túto podmienku na priznanie OČR. Ako informoval riaditeľ odboru komunikácie s verejnosťou Peter Višváder, na tento účel bola vytvorená mailová adresa KORONAzariadenia@socpoist.sk. Poznamenal, že zoznam musia predškolské zariadenia poslať Sociálnej poisťovni na základe novely zákona o sociálnom poistení schválenej minulý týždeň.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

„Sociálna poisťovňa nemôže vyplatiť OČR takému rodičovi s dieťaťom v predškolskom zariadení (netýka sa základných škôl), kde si nebude môcť overiť, že dieťa takéto zariadenie naozaj navštevuje,“ podotkol Višváder. Dodal, že iné zdroje v tomto smere poisťovňa nemá.

Višváder vysvetlil, že v prípade, ak Sociálna poisťovňa nedostane od predškolského zariadenia takýto zoznam, dávky rodičom nebude môcť vyplatiť. Ak bude zoznam zaslaný oneskorene, oneskorí sa aj výplata dávky. V každom kalendárnom mesiaci trvania krízovej situácie sú predškolské zariadenia povinné zaslať iba prípadné zmeny v zoznamoch. Viac informácií nájdu na stránke www.socpoist.sk.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaKoronavírusOšetrovaniePredškolské zariadenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu