Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V Španielsku podľahlo nákaze ďalších 812 ľudí

Počet obetí v Španielsku prudko rastie
Počet obetí v Španielsku prudko rastie (Zdroj: SITA/AP Photo/Olmo Calvo)

MADRID - Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku za 24 hodín o 812. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo celkovo 7340 ľudí. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne ministerstvo zdravotníctva.

Ide o prvý pokles v počte úmrtí za 24 hodín od štvrtka. Španielsko má druhý najvyšší počet obetí na ochorenie COVID-19 spôsobené týmto koronavírusom po Taliansku, kde mu podľahlo najmenej 10.779 ľudí. V nedeľu hlásili zo Španielska 838 úmrtí.

V tejto krajine zaznamenali doteraz 85.195 prípadov nákazy koronavírusom, čím Španielsko predbehla Čínu, kde evidujú podľa bilancie AFP 81.470 prípadov nákazy. Viac osôb infikovaných koronavírusom majú už len v USA (143.025) a v Taliansku (97.689).


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Španielsky premiér Pedro Sánchez v sobotu v televíznom prejave oznámil, že krajina v rámci boja proti pandémii na dva týždne zastaví všetku ekonomickú aktivitu, "ktorá nie je nevyhnutná". "Všetci pracovníci v ekonomickej oblasti, ktorých aktivita nie je nevyhnutná, musia zostať dva týždne doma," uviedol premiér, ktorý chce zastaviť cestovanie zamestnancov do firiem, ak nepatria medzi základné pri fungovaní hospodárstva. Nariadenie platí od pondelka 30. marca do 9. apríla.

V Španielsku už takmer dva týždne platia pravidlá, na základe ktorých sa ľudia musia zdržiavať doma, a zatvorená je väčšina obchodov, ale zamestnanci mohli dosiaľ chodiť do svojich úradov a závodov, ak nemali možnosť pracovať z domu.

Nakazených je vyše 12-tisíc zdravotníkov vrátane šéfa krízového štábu

Na nový koronavírus bol pozitívne testovaný aj Fernando Simón, ktorý počas epidémie v Španielsku vedie vládne koordinačné centrum pre zdravotné výstrahy a núdzové situácie a je v pravidelnom kontakte s premiérom Pedrom Sánchezom. Na tlačovej konferencii v Madride o tom v pondelok informovala María José Sierraová, ktorá ho na tomto poste vystriedala.

Podľa Sierraovej je novým koronavírusom v Španielsku preukázateľne nakazených 12.298 zdravotníkov. Tiež uviedla, že od zavedenia opatrení, ktorými sa výrazne obmedzili sociálne kontakty ľudí, sa trend nárastu počtu nakazených zmiernil: momentálne je denne zaznamenaný v priemere 12-percentný rast, zatiaľ čo pred 25. marcom to bolo približne 20 percent.

Viac o téme: ObeteSmrťŠpanielskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu