Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Smrteľná nákaza úraduje aj vo Veľkej Británii: Počet obetí stúpol na 1228

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Vo Veľkej Británii sa počet obetí nákazy koronavírusom vyšplhal na 1228, za posledný deň tak pribudlo 209 mŕtvych. Nakazených je 19.522, pričom testovaných bolo viac ako 127.000 osôb. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotníctva. V sobotu britské úrady vyhlásili, že chorobe podľahlo ďalších 260 pacientov, čo bolo doteraz najvyššie zvýšenie bilancie za jediný de.

V Británii platí celoštátna karanténa a ľudia podľa vlády môžu opúšťať domov len zo štyroch dôvodov: kvôli ceste na nákup, do práce, k lekárovi alebo kvôli zdravotnej prechádzke. Gove, ktorý je fakticky zástupcom premiéra Borisa Johnsona v konzervatívnej vláde, dnes v relácii BBC povedal, že obmedzenia môžu trvať ešte "pomerne dlhú dobu", nechcel ale svojou odpoveď bližšie spresniť.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Prial by som si, aby som vedel predpovedať, kedy to skončí, ale je životne dôležité, aby ľudia teraz aj v nasledujúcich týždňoch dodržiavali pravidlá o udržiavaní odstupu," povedal Gove, ktorý na verejnosti čiastočne zastupuje svojho šéfa. Johnson je totiž v izolácii vo svojom byte v Downing Street potom, čo v piatok oznámil, že aj jemu samotnému vyšiel test na koronavírus pozitívne.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Leon Neal)

Zástupkyňa hlavného poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo Jenny Harriesová v nedeľu povedal, že môže trvať až šesť mesiacov, kým sa život v Spojenom kráľovstve vráti do bežného stavu. Informovala o tom stanica BBC na svojej webovej stránke. Harriesová takisto upozornila, že v období najbližších 1-2 týždňov očakáva nárast počtu úmrtí.

Minister pre miestnu samosprávu Robert Jenrick poskytol v nedeľu podrobnosti o tom, ako sa bude vláda starať o najzraniteľnejších obyvateľov krajiny. Až 1,5 milióna ľudí v Británii, ktorí patria do skupín obyvateľstva najviac ohrozených novým koronavírusom, by malo zostať doma po dobu najmenej 12 týždňov.

Viac o téme: Veľká BritániaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu