Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Inšpiruje sa Trump českými opatreniami? Babiš vyzval šéfa USA, kritika prišla bleskovo

Americký prezident Donald Trump (vpravo) si podáva ruku s českým premiérom Andrejom Babišom Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Donald Trump (vpravo) si podáva ruku s českým premiérom Andrejom Babišom (Zdroj: TASR/AP Photo/ Evan Vucci)

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na twitteri vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby sa inšpiroval Českom a zaviedol povinné nosenie rúška na verejnosti. Predseda vlády uviedol, že video vyzývajúce ľudí k noseniu rúšok poslal väčšine európskych prezidentov a premiérov. Za odkaz ho skritizoval napríklad predseda ľudovcov Marian Jurečka, podľa ktorého premiér nemá na nosenie rúšok v ČR zásluhu.

Babiš Trumpovi napísal, aby skúsil vyriešiť problém s koronavírusom "českým spôsobom". Uvádza, že nosenie ochranných pomôcok obmedzuje šírenie vírusu o 80 percent ,a že Česká republika stanovila pre svojich občanov používanie rúška ako povinné.

Zároveň mu poslal video natočené pod heslom Masks4All (rúška pre všetkých) a ktoré vysvetľuje dôvody zakrytia tváre. Video všetkých vyzýva, aby ho šírili aj do ďalších krajín, v ktorých ľudia rúška aj napriek pandémii koronavírusu nepoužívajú. Neskôr český premiér autorom videa zablahoželal k ich práci a uviedol, že ho poslal "väčšine premiérov a prezidentov Európy".

Kritika na seba nenechala dlho čakať

Na poštu Babiša reagoval napríklad Jurečka, podľa ktorého si Babiš robí z ľudí srandu. "Pred dvoma týždňami tvrdil verejne, že rúška sú zbytočné, že neochránia, potom sa čudoval nad tým, že tu niekto šije rúška, a teraz toto? Pán premiér, na tom, čím sa chválite, nemáte najmenší zásluhu," napísal šéf KDU- ČSL na twitteri. Bývalý minister zdravotníctva Svatopluk Němeček (ČSSD) poznamenal, že Česko nie je v situácii, aby mohlo radiť druhým.

Český premiér Andrej Babiš
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

Povinnosť mať na verejnosti zakryté ústa a nos zaviedla česká vláda od polovice minulého týždňa. Už predtým začali niektorí politici a inštitúcie ľudí vyzývať, aby pokiaľ možno rúška nosili. Kvôli ich nedostatku odporúčali, aby si tvár aspoň zakryli napríklad šatkou alebo šálom.  Podľa odborníkov ochranné pomôcky nechránia samotného nositeľa, ale pomôžu zabrániť šíreniu nákazy od nakazeného do jeho okolia. Ľudia preto nosenie rúšok propagujú pod heslom "moje rúško chráni teba, tvoje rúško chráni mňa".

Česko, členská krajina Európskej únie s 10,7 milióna obyvateľov, malo v nedeľu podvečer potvrdených 2716 prípadov ochorenia COVID-19 a 13 úmrtí. USA má teraz najvyšší počet potvrdených prípadov COVID-19 na svete, a to takmer 125.000, a vyše 2100 mŕtvych, uviedla tlačová agentúra AP.

Viac o téme: ČeskoUSADonald TrumpAndrej BabišKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu