Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS ESA potvrdila zlepšenie ovzdušia v Európe, je to dôsledok karanténnych opatrení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Európska vesmírna agentúra (ESA) v piatok oznámila, že karanténne opatrenia zavedené proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2, prispeli v najväčších európskych mestách k zníženiu úrovne znečistenia ovzdušia. Dokazujú to snímky, ktoré urobil jeden zo satelitov ESA, napísala agentúra DPA.

"Na nových záberoch je jasne vidieť, že nad veľkými európskymi mestami, najmä Milánom, Parížom a Madridom, došlo k výraznému poklesu koncentrácií oxidu dusičitého," uviedla agentúra vo svojom vyhlásení. Pokles podľa ESA súvisí práve s karanténnymi opatreniami, ktoré mnohé európske mestá zaviedli v snahe zabrániť šíreniu nového druhu koronavírusu. Úrovne koncentrácií oxidu dusičitého v európskom ovzduší boli merané od 14. do 25 marca.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vedci momentálne pracujú na podrobnejšej analýze, ktorá by umožnila "interpretovať namerané koncentrácie tak, aby bolo možné špecifikovať vplyv karanténnych opatrení".Toto vyhlásenie ESA je v súlade so správou Európskej environmentálnej agentúry (EEA), ktorá už v stredu informovala, že v dôsledku cestovných obmedzení došlo v Európe k zlepšeniu kvality ovzdušia.

Podľa EEA merania potvrdili "výrazné zníženie koncentrácií znečisťujúcich látok v ovzduší - predovšetkým oxidu dusičitého - najmä z dôvodu zníženej premávky a iných (podobných) činností, a to hlavne vo veľkých mestách v rámci karanténnych opatrení".

Oxid dusičitý vzniká predovšetkým v cestnej doprave. Environmentálna agentúra uvádza, že úroveň znečisťujúcich látok v severnom Taliansku, ktoré je epicentrom nákazy koronavírusu v Európe, je v marci 2020 o 21-47 percent nižšia oproti marcu 2019.

Viac o téme: OvzdušieESAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu