Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Česko má šesť obetí! Babičku a dedka nakazila rodina: Muž (†45) sa dozvedel zdrvujúcu správu pred smrťou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Susedné Česko hlási už šesť obetí koronavírusu. Ako prvý zákernej chorobe podľahol senior (†95) z Prahy. Druhou obeťou bol skladník (†45) s ťažkým zápalom pľúc spôsobeného vírusom SARS-CoV-2. V utorok večer naposledy vydýchla aj žena (†71), ktorá sa infikovala od svojej rodiny. V stredu skonali muži vo veku 83 a 88 rokov, obaja trpeli aj ďalšími zdravotnými problémami. Krátko pred siedmou ohlásil minister zdravotníctva šieste úmrtie.

Česká republika má už 1 654 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Desať ľudí sa doteraz vyliečilo.

Skladník mal rakovinu, o ktorej nevedel

Muž (†45) bol otestovaný 17. marca v nemocnici v meste Frýdek-Místek. „O deň neskôr sa jeho stav zhoršil a bol hospitalizovaný v nemocnici v Havířove. Ďalší deň sa stav zhoršoval, navyše sa prišlo na to, že má rakovinu v pokročilom štádiu, o čom nevedel. Pán, bohužiaľ, zanedbal preventívnu lekársku starostlivosť, vďaka ktorej by sa na chorobu prišlo skôr,“ povedala pre Českú televíziu riaditeľka krajských hygienikov Pavla Svrčinová.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Pavel sa nakazil v Prahe: Opísal niekoľkodňové peklo! Jeho manželke sa pohoršilo

Kolaps orgánov

Doktori pre pacienta spravili všetko, čo bolo v ich silách. Jeho zdravotný stav pravidelne konzultovali s kolegami z ostravskej fakultnej nemocnice. „Pacient bol najskôr hospitalizovaný na infekčnom oddelení na stanici pre pacientov s pozitívnym výsledkom testov na koronavírus. Keď sa jeho stav zhoršil, bol preložený na jednotku intenzívnej starostlivosti určenú pre pacientov s ťažkým priebehom ochorenia,“ opísal riaditeľ nemocnice v Havířove Norbert Schellong.

Ako dodal, kvôli pokročilnému štádiu nádorového ochorenia, ktoré komplikoval zápal pľúc spôsobený koronavírusom, sa im boj o pacientov život nepodaril vyhrať.   

Prvou obeťou je senior (†95) z Prahy

Muž zomrel v nedeľu vo večerných hodinách. Žil v domove pre seniorov v pražskej štvrti Kobylisy. Trpel chronickou srdcovou chorobou, mal kardiostimulátor. Ako informoval Blesk.cz, nákazu si priniesol z liečebne dlhodobo chorých, v ktorej skončil kvôli zdravotným ťažkostiam.

„Potom bol preložený späť do domova pre seniorov, kde bol jeden a pol dňa. Začal mať problémy a bol prevezený na Bulovku (nemocnica v Prahe, pozn. red.), takže sa jednoznačne nakazil v tej liečebni,“ povedala riaditeľka pražskej hygieny Zdeňka Jágrová.

V zariadení sa vírusom infikovali ešte dvaja pacienti, ktorí boli so seniorom na izbe, tiež dve zdravotné sestry. Nikto však nevie, odkiaľ nákaza prišla.

Seniorka (†71) bola polymorbídna

Žena zomrela tri dni po tom, ako bola hospitalizovaná. Mala sa nakaziť od člena rodiny. „Problém u tejto konkrétnej pacientky bol, že bola hospitalizovaná pre chronickú obštrukčnú pľúcnu chorobu a nebolo zrejmé, že je potenciálne infekčná. Až v priebehu hospitalizácie si spomenula, že bola v kontakte so svojou príbuznou, ktorá bola v Taliansku pred niekoľkými týždňami. Lekári ju preto hneď odobrali a zistili, že je pozitívna a, bohužiaľ, veľmi krátko nato zomrela,“ dodala Jágrová.

Pacientka bola tiež polymorbídna, čiže mala niekoľko chorôb, pripomenul minister. „Je mi to veľmi ľúto. Prosím všetkých, aby svojich prarodičov teraz nenavštevovali, alebo vždy s rúškom,“ dodal.

V stredu zomreli traja ľudia

Smutné správy z Česka prišli aj v stredu. Okolo šiestej ráno zomrel 83-ročný muž z Prahy, ktorý ležal v Nemocnici Na Bulovke. Covid-19 sa u neho potvrdil 21. marca.

KORONAVÍRUS Česko má šesť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Nemocnice Na Bulovce)

V rovnakej nemocnici v stredu umrel aj 88-ročný muž zo Stredočeského kraja. Podľa krajskej hygieny sa nakazil od rodiny, pričom trpel aj chronickým ochorením.

Minister zdravotníctva večer potvrdil šiestu obeť koronavírusu.

Na Slovensku si COVID-19 nevyžiadal nijakú obeť na živote

Pacientka vo veku 84 rokov, ktorá bola pozitívne testovaná na koronavírus, zomrela. Ako však zdôraznil vtedajší premiér Peter Pellegrini, žena mala viacero ochorení vrátane arterosklerózy, prekonaného infarktu a srdcového zlyhávania. Z výsledkov pitvy vyplynulo, že žena zomrela na rozsiahly infarkt myokardu.

Viac o téme: ČeskoNákazaSmrťObeteCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu