Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS sa dá "prechodiť" ako bežná chrípka, mnohí ani nevedia, že ho mali, šokuje český lekár

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Bulovka.cz, Getty Images, TASR/AP)

PRAHA – Správame sa zodpovedne. Používame rúška, ochranné rukavice, dezinfekciu a dbáme na zvýšenú hygienu. Aj napriek dodržiavaniu všetkých opatrení však žijeme v strachu z toho, či sa môžeme nakaziť koronavírusom bez toho, aby sme o tom vedeli. Na túto otázku a ďalšie odpovedal prednosta Kliniky infekčných a parazitárnych chorôb Nemocnice Na Bulovke Jiří Beneš.

Človek prakticky nemá šancu spoznať, že sa nakazil koronavírusom. Pre TN.cz to skonštatoval lekár z pražskej nemocnice Na Bulovke Jiří Beneš.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Jonáš vyšiel s pravdou von! FOTO Objavili sa správy, že nedodržiava karanténu, toto odkázal ľuďom

Koronavírus sa dá "prechodiť" ako bežná chrípka

Odborník vysvetľuje, že príznaky ochorenia COVID-19 sú totožné, ako nástup bežnej chrípky. Väčšinu chorých trápi teplota, nádcha, mierne bolesti v krku a občas aj kašeľ. Podľa Beneša je tak možné, že viacero ľudí koronavírus prekonalo a ani o tom nevedia. „Je možné ho prechodiť, rovnako ako napríklad chrípku. Pre toho, kto ochorenie prechodí, je riziko len malé, pokiaľ ide o zdravého človeka,“ podotkol doktor. „Najobvyklejší priebeh ochorenia je mierny. Tým, že sú momentálne všetci v karanténe, sa to ani nespozná. Hrozba spočíva v infekčnosti dotyčného, pokiaľ prichádza do styku s oslabenými jedincami, seniormi, ľuďmi s poškodením pľúc,“ dodal.

Kľúčový je test na COVID-19

Keď človek namiesto chrípky prekonáva koronavírus, podľa Beneša sa to dá rozoznať len veľmi ťažko. Bol by k tomu potrebný test na COVID-19, no odberové miesta sú úplne zahltené a nedostane sa tak na každého. „Ten človek to ani vedieť nepotrebuje. Informácia o tom, či je alebo nie je infekčný, je zásadná len v prípade, že pracuje s ľuďmi, ako sú napríklad seniori,“ uviedol lekár.

Ochorenie môže preukázať tiež špecifická tvorba protilátok proti koronavírusu, ktorú odhalí špeciálne vyšetrenie. U určitého percenta ľudí sa však dá ochorenie preukázať aj dodatočne.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Strach z nákazy funguje ako katalyzátor

Ak máte pocit, že ste sa koronavírusom naozaj nakazili, najlepší možný postup je konať rovnako, akoby ste mali chrípku. Odborníci radia hlavne zachovať pokoj, odpočívať a dbať na dostatok tekutín. Práve stres a strach z nákazy totiž podľa Beneša funguje ako katalyzátor.

Mimoriadne ťažký priebeh ochorenia COVID-19 môže nastať u ľudí, ktorí trpia ďalšími ochoreniami, a to aj chronickými. „Sú to ľudia, ktorí sú vystresovaní, vyčerpaní a dostanú navyše vysokú infekčnú dávku. Obrovskému riziku čelia zdravotníci, ktorí sú vyčerpaní a dostávajú obrovské infekčné dávky, to je zhubná kombinácia aj pre úplne zdravého človeka. Je to zrejmé aj na situácii v Taliansku, kde ochorie a umiera obrovské množstvo zdravotníkov. Sú vyčerpaní a na pokraji síl,“ opísal pražský doktor.

Bežní ľudia s bežným denným režimom, ktorí nečelia takému náporu ako zdravotníci, sa podľa Beneša len zbytočne stresujú a pozorujú na sebe neexistujúce príznaky. „Ľudia s teplotou 37 stupňov Celzia stoja tri hodiny v rade u lekára, aj keď im nič nie je. Pri bežnom vyšetrení nie je možné COVID-19 rozoznať od chrípky. Mysli si to, že to máš, podľa toho chráň seba i ostatných, nepodliehaj panike. Ľudia, ktorí sa dožili dvadsať a viac rokov, sa stretli s x-tisícmi infekciami a prežili. Prežijú tak určite aj koronavírus. To by som odkázal hypochondrom,“ uzavrel lekár s odkazom, že najlepšou ochranou proti akejkoľvek chorobe je zachovať pokoj a zdravý rozum.

Viac o téme: ChrípkaLiečbaPríznakyCOVID-19KoronavírusRozdiely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu