Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Eurokomisia pomáha pri leteckých návratoch občanov Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo / Michael Probst)

BRUSEL - Európska komisia (EK) pomáha členským štátom EÚ pri repatriácii ich občanov, ktorí v dôsledku opatrení proti šíreniu koronavírusu uviazli v zahraničí. Prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany sa viacerým členským krajinám v posledných dňoch podarilo dostať domov nielen svojich občanov, ale aj občanov iných členských krajín Únie. Uvádza sa to v pondelkovom vyhlásení EK.

Belgicko uplynulý víkend priviezlo z Tuniska 223 občanov EÚ. Nemecko pokračuje v organizovaní leteckých spojov s cieľom priviesť späť občanov EÚ z Egypta, Maroka, Tuniska, Filipín, Argentíny a Dominikánskej republiky. Lotyšské lietadlá prinesú domov občanov EÚ z Gruzínska, zatiaľ čo Litva bude repatriovať Európanov z Indonézie.

Česká republika oznámila, že zorganizuje repatriačné lety z Egypta, Vietnamu a Filipín, Poľsko sa postará o návrat do Európy občanov EÚ z Čadu, Sudánu, Nepálu a Maldív. Pomocnú ruku podá aj Spojené kráľovstvo, ktoré okrem britských občanov privezie z Peru aj štátnych príslušníkov krajín EÚ. Eurokomisia sa podieľa na všetkých nákladoch na lety do výšky 75 percent.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vďaka tomuto mechanizmu sa od začiatku prepuknutia nákazy novým koronavírusom podarilo dostať domov 1381 občanov EÚ. Išlo o lety z čínskeho Wu-chanu, kde epidémia pôvodne prepukla, ale aj z Japonska, Oaklandu v USA, či Maroka a Tuniska. Za úsilím o repatriáciu občanov EÚ zo zahraničia stoja šéf európskej diplomacie Josep Borrell, eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič, Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) a Koordinačné centrum pre núdzové reakcie (ERCC).

Viac o téme: Európska úniaKoronavírusEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu