Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ONLINE Koronavírus desí svet: Vojsko na našich hraniciach s Maďarskom, takmer miliarda ľudí na svete v izolácii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (11)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/David J. Phillip, John Minchillo)

RÍM/VIEDEŇ/BUDAPEŠŤ - Španielsko hlási 1 378 obetí, v Taliansku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 793 ľudí. Počet obetí v Taliansku sa v piatok vyšplhal na 6 557, čím táto krajina prekonala počet mŕtvych v Číne už takmer dvakrát. Desivé správy prichádzajú aj z ďalších štátov. S nebezpečným vírusom bojuje i susedné Česko, kde sa počet potvrdených prípadov v priebehu včerajšieho dňa dramaticky zvýšil. Dianie sledujeme ONLINE.

  • Počet nakazených na celom svete je 298,380, zomrelo 12,836 ľudí, vyliečilo sa 94,625 (údaje z 21. 3. o 19.16 h.)
  • Svetová zdravotnícka organizácia označila epidémiu za pandémiu
  • Na Slovensku platí mimoriadna situácia, infikovalo sa 137 osôb, ústredný krízový štáb prijal prísne opatrenia
  • Aj Česko vyhlásilo núdzový stav, vláda od 16. marca zatvorila hranice republiky, počet potvrdených prípadov nákazy sa tam vyšplhal na 833
  • Výrazný počet nakazených hlási Veľká Británia, vírusu podľahlo už 177 ľudí
  • V Taliansku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 793 ľudí, čo je zatiaľ najviac za jeden deň, mŕtvych je 4 825, omnoho viac ako v Číne
  • Vo Francúzsku podľahlo nákaze za posledných 24 hodín 78 ľudí
  • V talianskom Miláne vyslala samospráva do ulíc vojakov, aby posielali nedisciplinovaných ľudí domov. Tento krok zvažuje aj britský premiér Boris Johnson.
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k prístupné sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234 

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse?


ONLINE

22:00 Milí čitatelia, dnešné online správy o koronavíruse v zahraničí sa končia. Ďakujeme vám za vašu pozornosť. 

21:50 Americký prezident Donald Trump poslal osobný list severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi, v ktorom mu ponúkol pomoc v boji proti šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom v sobotu juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na oznámenie Kimovej sestry. Trumpov najnovší list Kimovi podľa sestriných slov dokazuje "mimoriadne a pevné osobné vzťahy" medzi americkým prezidentom a vodcom KĽDR. Ocenila najmä skutočnosť, že list prichádza v čase, keď rozvoju vzťahov medzi oboma krajinami bránia "veľké ťažkosti a výzvy".

20:58 V Británii evidujú už vyše 5-tisíc potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Ochoreniu celkovo podľahlo 233 pacientov, informovala televízia Sky News. Podľa údajov z britského zdravotníckeho systému počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol číslo 5 018, čo oproti piatku predstavuje nárast o vyše tisíc prípadov (1 035). Počet úmrtí stúpol v sobotu o 53.
Ochoreniu na koronavírus v Británii podľahli pacienti vo veku 41 až 94 rokov, ktorí trpeli aj inými chorobami. Celkovo už v Spojenom kráľovstve otestovali vyše 72.800 ľudí.

ONLINE Koronavírus desí svet:
Zobraziť galériu (11)

20:36 Vo Francúzsku podľahlo nákaze koronavírusom za posledných 24 hodín 112 ľudí. Celkový počet obetí nákazy sa tak v krajine vyšplhal na 562, informovala agentúra AFP. Vo francúzskych nemocniciach liečia 6 172 nakazených, stav 1 525 nich je vážny. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 525 pacientov, z ktorých polovicu predstavujú osoby mladšie ako 60 rokov.
"Rýchlo sa blížime k stavu všeobecnej epidémie na celom území krajiny," uviedlo v sobotu večer ministerstvo zdravotníctva v Paríži. Vo Francúzsku celkovo potvrdili už 14.459 prípadov nákazy.

20:00  Turecké úrady zakázali ľuďom na 65 rokov a chronicky chorým vychádzať z domovov. Opatrenie, ktoré sa vzťahuje na skupiny obyvateľstva najviac ohrozené novým koronavírusom, začne platiť o polnoci zo soboty na nedeľu, informovala agentúra AP. Mnohí Turci vrátane seniorov doposiaľ ignorovali výzvy úradov, aby sa zdržiavali vo svojich domovoch a naďalej navštevovali parky a ďalšie verejné priestranstvá.

19:33 Americký viceprezident Mike Pence v sobotu oznámil, že sa spolu so svojou manželkou Karen nechá otestovať na prítomnosť nového typu koronavírusu. Reagoval tak na skutočnosť, že nákazu potvrdili u jedného z pracovníkov jeho kancelárie, informovala agentúra AFP. Pence ubezpečil, že ani on, ani prezident USA Donald Trump neprichádzali s infikovaným pracovníkom do priameho kontaktu. Uvedený zamestnanec bol naposledy v Bielom dome v pondelok.

19:20 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Českej republike stúpol v sobotu večer na 995. Z ochorenia COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, sa vyliečilo už šesť pacientov, informovalo ministerstvo zdravotníctva ČR na svojej webovej stránke. V priebehu soboty pribudlo v krajine zatiaľ 106 nových nakazených. Doteraz najväčší denný nárast zaznamenalo Česko vo štvrtok, keď pribudlo 205 prípadov nákazy. V piatok to bolo 124 prípadov. Najviac infikovaných je v Prahe a Stredočeskom kraji, medzi nakazenými je viac mužov ako žien.

ONLINE Koronavírus desí svet:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Bergamo Giornale)

18:55 V Taliansku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 793 ľudí, čo je zatiaľ najviac za jeden deň. Oznámil to v sobotu večer šéf Úradu pre civilnú ochranu Angelo Borelli. Celkový počet obetí tak dosiahol 4 825. Počet nakazených stúpol na 42.681, čo je o 4 821 viac ako v piatok, cituje Borelliho spravodajská televízia Sky TG24. Celkový počet infikovaných ľudí - vrátane obetí a uzdravených - dosiahol 53.578 osôb. Z ochorenia COVID-19 sa v Taliansku vyliečilo 6 072 ľudí, čo je 943 viac ako v piatok.

18:13 Bosna a Hercegovina potvrdila v sobotu prvé úmrtie pacienta nakazeného koronavírusom. V krajine zatiaľ evidujú 93 infikovaných, informovala agentúra DPA. Podľa správ bosnianskych médií ochoreniu COVID-19 podľahla žena vo veku nad 75 rokov, ktorá trpela viacerými chronickými ochoreniami. Pacientka sa zrejme nakazila koronavírusom od syna, ktorý ju nedávno prišiel navštíviť z Nemecka. Väčšinu z 93 pozitívne testovaných evidujú v Bosne v druhom najväčšom meste Banja Luka, metropole bosnianskej Republiky Srbskej. Prvý prípad infekcie potvrdila Bosna 5. marca

18:02 Počet ľudí, ktorí sa v Holandsku nakazili koronavírusom, stúpol za uplynulých 24 hodín o 637 na 3 631. Za toto obdobie pribudlo aj 30 nových úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú vírus spôsobuje; mŕtvych je celkovo 136, informovala v sobotu stránka verejnoprávneho rozhlasu NOS s odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM). Väčšina zosnulých v Holandsku je vo veku 80 - 84 rokov a trpela inými zdravotnými problémami; najmladšia infikovaná obeť mala 63 rokov. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 354 pacientov s koronavírusom.

17:50 Bolívijská vláda v sobotu oznámila, že od nedele bude platiť v krajine totálna karanténa v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu. "Je to ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutie pre dobro všetkých. Musíme zostať doma 24 hodín denne. To je spôsob, akým sa dá poraziť koronavírus," vyhlásila dočasná bolívijská prezidentka Jeanine Áňezová, ktorú citovala agentúra AFP. V rámci vyhlásenej úplnej karantény bude môcť vychádzať na ulicu len jedna osoba z každej rodiny, a len za účelom nákupu potravín. Obchody s potravinami budú otvorené len dopoludnia.

17:35 Dobrá správa! Z nákazy koronavírusom sa vyliečil šiesty pacient. Bol hospitalizovaný v Nemocnici na Bulovke v Prahe, uviedol na twitteri minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Po mužovi z Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem ide dnes už o druhého človeka, ktorý sa z choroby vyliečil. V Česku je zatiaľ 925 potvrdených prípadov, nikto ochoreniu COVID-19 nepodľahol. Testov bolo od prepuknutia epidémie vykonaných vyše 13.700. "Práve mi volali z Nemocnice Na Bulovce. Máme ďalšieho vyliečeného pacienta! Celkom sa vyliečilo už šesť osôb," uviedol Vojtěch.

ONLINE Koronavírus desí svet:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Voronin)

17:30  Kirgizsko vyhlásilo v sobotu stav núdze v snahe obmedziť ďalšie šírenie koronavírusu. V tejto stredoázijskej krajine doposiaľ potvrdili 14 prípadov nákazy, informovala agentúra AFP. Stav núdze začne v šesťmiliónovom Kirgizsku platiť od nedele a potrvá jeden mesiac. V sobotu sa počet potvrdených prípadov nákazy v krajine zvýšil o dva na 14. Reštriktívne opatrenia sa budú zameriavať najmä na metropolu Biškek, druhé najväčšie mesto Oš a na tie okresy krajiny, kde boli zaznamenané prípady nákazy.

17:00 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom vo Švajčiarsku naďalej rýchlo rastie. Za uplynulých 24 hodín ich pribudlo 1 273. Ide o zatiaľ najvyšší denný nárast, uviedol v sobotu portál 20min.ch. Vo Švajčiarsku je celkovo infikovaných 6 113 osôb, 57 ľudí nanákazu alebo komplikácie s ňou spojené zomrelo, vyplýva z údajov úradu pre zdravotníctvo (BAG). Polovica z pozitívne testovaných osôb má menej ako 51 rokov. Podľa aktualizovaných údajov je najhoršia situácia stále v talianskojazyčnom kantóne Ticino, kde pripadá 257,8 prípadu na 100-tisíc obyvateľov

16:46 Rozhlasové stanice po celom Taliansku pustili naraz počas jedenásteho dňa zákazu vychádzania štátnu hymnu. Obyvatelia o 11:00 tamojšieho času vyšli do okien či na balkóny a spoločne spievali. Taliani sa každý deň snažia podporiť lekárov a zdravotné sestry spievaním, tancom či potleskom v oknách alebo na balkónoch, zatiaľ čo zostávajú v karanténe. Zákaz vychádzania v krajine platí od 9. marca. Počet nakazených v Taliansku už presiahol 47-tisíc.

16:43 Takmer miliarda ľudí na celom svete je izolovaná vo svojich domovoch. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP. Koronavírusu podľahlo už vyše 11-tisíc ľudí, pričom USA prijali karanténne opatrenia, ktoré už predtým zaviedli viaceré európske štáty. Pandémia koronavírusu zmenila životy ľudí na celej planéte. Došlo k obmedzeniu pohybu, zatvoreniu škôl a milióny ľudí musia pracovať z domu. Asi 900 miliónov osôb je teraz izolovaných vo svojich domovoch v 35 krajinách sveta vrátane 600 miliónov ľudí, ktoré musia byť povinne doma na základe vládnych nariadení.

16:07 Gruzínsko vyhlásilo v sobotu v súvislosti s pandémiou koronavírusu celoštátny výnimočný stav. Vláde to umožňuje v prípade potreby regulovať ceny potravín a liekov, uviedla agentúra AFP. "Situácia je vážna a očakáva sa jej zhoršenie," konštatovala prezidentka Salome Zurabišviliová v televíznom prejave k národu. Povedala, že výnimočný stav nadobúda platnosť okamžite a potrvá mesiac. Ocenila tiež vládu, že sa jej úspešne darí zvládať pandémiu, ale dodala, že nadišiel čas sa pripraviť na "druhú vlnu, ktorá bude kritická".

16:02 Vzdušný priestor nad Maltou je od soboty z dôvodu pandémie koronavírusu zatvorený. Platí to pre prichádzajúce i odchádzajúce lety s pasažiermi. Tamojšie medzinárodné letisko je otvorené iba pre prepravu tovaru, humanitárne lety a repatriačné lety pre cudzincov, informoval v sobotu denník The Times of Malta. Na Malte žije asi 490-tisíc obyvateľov. Okrem toho sa tam stále nachádzajú stovky cudzincov.

Loď s utečencami
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Eric Alonso)

16:00 V Poľsku zaznamenali 13 ďalších potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, celkovo je tak v krajine nakazených 452 ľudí. Informovalo o tom v sobotu ministerstvo zdravotníctva, píše tlačová agentúra PAP. Doteraz v Poľsku zomrelo na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 päť ľudí. Podľa ministerstva sa do bilancie nepočíta úmrtie 27-ročnej ženy, ktorá bola nakazená týmto vírusom, ale zomrela v piatok z iných príčin. Prvý prípad nákazy koronavírusom v Poľsku zaznamenali 4. marca. Pacient sa podľa oznámenia lekárov medzičasom z ochorenia COVID-19 vyliečil.

15:57 Maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi predložil včera návrh zákona, podľa ktorého sa "pre koronavírus" na obdobie až do konca roka:
- pozastavuje práca parlamentu 
- zakážu sa akékoľvek voľby a referendá, aj miestne, všetci terajší funkcionári teda zostávajú vo funkciách
- vláda si dáva právo udržiavať výnimočný stav ľubovoľne dlho na rozdiel od doterajšieho limitu 15 dní
- trest za rozširovanie nepravdivých správ bude do 5 rokov väzenia. Hlasovať sa bude v pondelok.

15:18 Taliansko začína ešte oveľa dôslednejšie kontrolovať dodržiavanie všetkých karanténnych opatrení proti šíreniu koronavírusu, ku ktorým oddnes pribudol aj zákaz vonkajších rekreačných aktivít. V uliciach hliadkujú desaťtisíce policajtov, v Ríme vztýčili zátarasy na hlavných dopravných tepnách a zastavujú vodičov v autách, niektoré mestá sa snažia neporiadnych občanov monitorovať aj pomocou dronov. Zástupcovia najpostihnutejších severotalianskych regiónov však stále upozorňujú na to, že porušovanie pravidiel karantény je na dennom poriadku.

15:07 V Španielsku za uplynulých 24 hodín zaregistrovali takmer päťtisíc nových nakazených koronavírusom. Počet infikovaných sa v sobotu vyšplhal na 24 926, pričom v piatok ich bolo 19 980. Na ochorenie zatiaľ zomrelo 1 326 ľudí, v piatok ich bolo celkovo 1 002. Vyše 1 600 pacientov leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Najviac zasiahnutá je oblasť okolo Madridu, kde je zhruba deväťtisíc infikovaných. Úrady očakávajú ďalší nárast nakazených, a to aj napriek nariadeniu na zatvorenie väčšiny obchodov či zákazu voľného pohybu.

15:06 Nemecká spolková krajina Bádensko-Württembersko v sobotu ponúkla pomoc Francúzsku. Hovorca tamojšieho ministerstva zdravotníctva vyhlásil, že všetky ich nemocnice sú pripravené prijať pacientov z Francúzska, ktorí by potrebovali pľúcne ventilátory.

15:05 Počet úmrtí na koronavírus sa v Portugalsku za posledných 24 hodín zdvojnásobil na 12. Informovala o tom v sobotu televízna stanica CNN s odvolaním sa na miestne zdravotnícke úrady.
Potvrdených bolo tiež ďalších 260 prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet zvýšil na 1 280.
Portugalsko vyhlásilo v stredu v snahe bojovať so šírením koronavírusu výnimočný stav. 

ONLINE Koronavírus desí svet:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Zsolt Szigetvary/MTI )
14:48 Lekárka z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia kolínskej nemocnice sa nakazila koronavírusom, zariadenie prijalo mimoriadne opatrenia. Ľudia, ktorí s ňou boli v kontakte, podstupujú testy. Výsledky by mali byť známe v utorok, povedal dnes ČTK riaditeľ nemocnice Petr Chudomel. "Starostlivosť je zatiaľ zabezpečená normálne personálom, ktorý nebol s pani doktorkou v kontakte," uviedol Chudomel.

14:47 V Thomayerovej nemocnici v Prahe-Krči sú štyri zdravotné sestry nakazené chorobou COVID-19, na výsledky testov piatej sa čaká. Dve sa nakazili od pacienta, ktorý je v súčasnej dobe hospitalizovaný vo vážnom stave vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe (VFN). Ďalšie tri sestry sú z oddelenia následnej starostlivosti. Kde sa nakazili, nie je jasné. Informácie Českej televízie potvrdil ČTK hovorca nemocnice Petr Sulek.

14:22  V boji proti pandémii koronavírusu pozastavuje Pakistan a Vietnam medzinárodné lety. Informoval o tom denník Guardian. Pakistan pozastaví medzinárodné, charterové a súkromné lety na dva týždne s účinnosťou od 21. marca (20.00 h miestneho času, 16.00 h SEČ) do 4. apríla, uviedol úrad pre civilné letectvo. Výnimku budú mať lietadlá s nákladom a diplomatické lety.

14:05 Prvú smrť na koronavírus ohlásilo Fínsko. Podľa úradov zomrel starší pacient v Helsinkách. Prípadov nákazy je teraz 521, o 71 viac ako v piatok. Informoval o tom dnes fínsky inštitút národného zdravia. Podľa fínskych ekonómov pandémia znižuje fínsky HDP o 5 %.

13:41 Konžská demokratická republika (KDR) zaznamenala v sobotu prvý prípad úmrtia po ochorení na koronavírus. KDR zároveň potvrdila päť nových prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva KDR. V KDR od 10. marca evidujú 23 prípadov nákazy novým typom koronavírusu. Celkovo ide o tretie úmrtie na toto ochorenie v subsaharskej Afrike, pričom prvé dve zaznamenali v Burkine Faso a Gabone.

13:30 V Česku sa koronavírusom do piatka nakazilo už 925 ľudí a niekoľko vážnych prípadov je na pľúcnej ventilácii. Štvrtou vyliečenou sa stala žena z Moravskosliezskeho kraja. Piaty vyliečený pacient ležal v nemocnici v Ústí nad Labem. Česi nemôžu vyjsť bez rúška, seniori nad 65 rokov majú vyhradený čas medzi 7. a 9. hodinou, aby si nakúpili. Po sociálnych sieťach sa šíri hoax, že v Česku je zákaz vychádzania, čo mimoriadne nahnevalo premiéra Andreje Babiša. Hoaxom sa zaoberá už aj polícia.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

13:28 Vedenie thajského hlavného mesta Bangkok nariadilo uzavrieť obchodné domy, reštaurácie a školy. Opatrenie, ktoré má za cieľ dostať pod kontrolu šírenie koronavírusu, by malo platiť tri týždne od nedele do 12. apríla, informovala v sobotu agentúra DPA. Netýka sa len reštaurácií, obchodných domov a škôl, ale aj trhovísk, športových štadiónov, golfových ihrísk, holičstiev či masérskych salónov. Výnimku majú len tie prevádzky v Bangkoku, z ktorých si zákazník môže tovar prevziať bez toho, aby do nich vstúpil.

13:03 Španielsko oznámilo 324 nových úmrtí na koronavírus, počet nakazených stúpol na 24 926. 31-tisíc Španielov bolo pokutovaných za porušovanie pravidiel karantény. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval, že mladí ľudia nie sú v boji s koronavírusom „neporaziteľní“. Počet obetí celosvetovo prudko vzrástol približne na 11-tisíc úmrtí. 

12:57 Singapur oznámil prvé dve úmrtia na ochorenie spôsobené koronavírusom. Informovala o tom v sobotu agentúra AP. Podľa ministerstva zdravotníctva sa u 75-ročnej Singapurčanky, ktorú hospitalizovali 23. februára, objavili komplikácie a zomrela v sobotu skoro ráno. Druhou obeťou koronavírusu je 64-ročný Indonézan, ktorého hospitalizovali 13. marca v kritickom stave po tom, ako pricestoval do Singapuru. Mal srdcovú chorobu a predtým bol v Indonézii hospitalizovaný pre zápal pľúc.

12:30 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku sa v priebehu 24 hodín zvýšil o 2 705 a v sobotu dosiahol 16.662 osôb. Informoval o tom v sobotu dopoludnia Inštitút Roberta Kocha (RKI). Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 sa od piatka zvýšil o 16 na 47. RKI zverejňuje svoje údaje zozbierané z jednotlivých spolkových krajín len raz denne, preto sa odlišujú od štatistík, ktoré priebežne zverejňujú médiá. V spolkovej krajine Bavorsko platia od soboty po dobu najmenej dvoch týždňov drastické obmedzenia voľného pohybu osôb na verejných priestranstvách.

ONLINE Koronavírus desí svet:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:15  Afrika hlási viac ako tisíc nakazených novým koronavírusom. Informáciu potvrdili centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb. Angola, Zimbabwe, Kapverdy či Madagaskar zaregistrovali prvého pacienta, Juhoafrická republika ich má 202, no nikto tam zatiaľ nezomrel. Nakazený je aj minister zahraničných vecí v Burkine Faso. Najmenej 40 z 54 štátov už má nakazených.

12:11 Kubánska vláda uzavrela v piatok v súvislosti s pandémiou koronavírusu hranice a uviedla, že odcestovať môžu iba zahraniční turisti a vrátiť sa môžu len občania a osoby s trvalým pobytom na tomto ostrove. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa premiéra Manuela Marrera je na Kube približne 60.000 turistov. Od utorka neumožnia vstup do krajiny nikomu okrem osôb s trvalým pobytom na Kube. Opatrenie by malo platiť ďalších 30 dní.

11:59 Počet ľudí nakazených koronavírusom sa v Rakúsku k sobotňajšiemu ránu (09.00 h) zvýšil o 487 na 2690. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na rakúske ministerstvo zdravotníctva. Najviac potvrdených prípadov nákazy ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus, je naďalej hlásených zo spolkovej krajiny Tirolsko, kde ich zaznamenali 568. Ochorenie má mierny priebeh u 2581 z doteraz 18.545 testovaných osôb. V Rakúsku je zatiaľ potvrdených sedem úmrtí pripisovaných koronavírusu.

11:23 Na slovenské a rakúske hranice nasadila maďarská armáda vyše 100 vojakov, ktorých úlohou bude posilniť ich ochranu v krízovej epidemiologickej situácii. V rozhovore pre komerčnú televíziu Hír TV to uviedol minister obrany Tibor Benkő. Šéf rezortu spresnil, že kým polícia zabezpečuje fungovanie hraničných priechodov, vojaci budú strážiť tzv. zelenú hranicu, aby zabránili jej ilegálnemu prekročeniu vozidlami či pešo. Aj v uliciach maďarských miest sa v piatok objavili vojenské hliadky, ich nasadenie má podľa ministra preventívny charakter a jeho cieľom je ochrana občanov.

10:58 Kolumbia sa zaradila na čoraz početnejší zoznam štátov, ktoré zaviedli povinnú karanténu pre občanov v snahe dostať pod kontrolu pandémiu koronavírusu. Informovala o tom v sobotu agentúra AP. Prezident Iván Duque vo piatok oznámil, že Kolumbijčania sa budú musieť od utorka izolovať vo svojich domovoch. Nariadenie platí do 13. apríla.

10:50 Irán v sobotu potvrdil ďalších 123 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom, čím ich počet stúpol na 1 556. Infekciu potvrdili u 20.610 osôb. Informovala o tom agentúra AFP.
V Iráne sa prvý prípad nákazy novým koronavírusom objavil 19. februára v meste Kom. Do konca marca zostávajú v krajine zatvorené školy. Mnohé krajiny s Iránom prerušili dopravné spojenia.

10:20 Aj v Maďarsku sa situácia zhoršuje. Zomrel ďalší pacient. Viac o tom si prečítajte v našom článku. 

KORONAVÍRUS Počet nakazených v Maďarsku prekročil stovku: Zomrel štvrtý pacient

9:40 Zimbabwe má prvý prípad nákazy koronavírusom, čím sa stalo 38. africkou krajinou, v ktorej výskyt ochorenia potvrdili. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. Zimbabwianske úrady potvrdili nákazu u 38-ročného muža, ktorý sa 15. marca vrátil z Británie a býva neďaleko Viktóriiných vodopádov na rieke Zambezi. Infikovaný muž sa po návrate do vlasti nachádza v samoizolácii, uviedol zimbabwiansky minister zdravotníctva Obadiah Moyo.

9:15 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Česku stúpol na 904. Za piatok pribudlo 124 nakazených, od polnoci do dnešného rána evidujú hygienici 15 prípadov. Vyliečení zostávajú štyria ľudia, testovaných bolo 13.704. Doteraz najväčší denný nárast zaznamenalo Česko vo štvrtok, keď pribudlo 205 prípadov nákazy. Najviac infikovaných je v Prahe a Stredočeskom kraji. 

KORONAVÍRUS V Česku vzrástol počet potvrdených prípadov nákazy na 904

9:08 Rakúsko hlási 2 666 potvrdených prípadov nákazy. 9 ľudí sa vyliečilo, počet obetí je 15. Krajská nemocnica LKH v Hartbergu po zatvorení v pondelok opäť spúšťa prevádzku. 

8:50 Bývalý predseda poľskej vlády a predseda Európskej ľudovej strany Donald Tusk je v súčasnosti v Bruseli, od 12. marca v karanténe. Predtým mal verejné stretnutia v Belgicku, Nemecku, Rumunsku a Luxembursku. Po návrate začal kašľať a mal horúčku. Lekári sa bez testu rozhodli, že musí zostať doma minimálne 14 dní.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

8:37 Britská vláda urobila najväčší zásah do ekonomiky od druhej svetovej vojny. Na nátlak lekárov a odborníkov oznámila zatvorenie krčiem, reštaurácií, divadiel a telocviční a zároveň  najväčší zásah štátu do britskej ekonomiky čiastočným vyplácaním miezd zamestnancom zo súkromného sektora.

8:20 V čínskom meste Wu-chan, pôvodnom epicentre celosvetovej pandémie koronavírusu už tretí deň po sebe nezaznamenali žiadny nový prípad nákazy. V meste stále platia prísne opatrenia týkajúce sa pohybu, ale supermarkety, potraviny či obchody so zeleninou, ovocím a každodennými potrebami opäť otvorili.

8:05 Česká polícia sa zaoberá zvukovou nahrávkou zo sociálnych sietí, podľa ktorej má byť v Česku v noci na pondelok alebo po dosiahnutí tisícovky nakazených novým koronavírusy zavedený zákaz vychádzania. Je to nezmysel, uviedol na Twitteri k obsahu nahrávky premiér Andrej Babiš. Polícia sa nahrávkou zaoberá od piatkového večera. Upozornila tiež, že tento trestný čin je v čase núdzového stavu krajiny postihnuteľný vyššou trestnou sadzbou, až osem rokov väzenia.

7:01 Vzhľadom na šírenie nového koronavírusu uzavreli Spojené štáty od soboty svoje hranice s Mexikom a Kanadou pre veľkú časť osobnej dopravy. Opatrenie platí od polnoci (miestneho času) a týka sa všetkých ciest, ktoré nie sú považované za nevyhnutné, informovala tlačová agentúra DPA. Viac sa dočítate v našom článku.

6:40 Čínske úrady nezaznamenali ani počas piatka žiadne nové prípady nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2, ktoré by boli výsledkom prenosu priamo v provincii Chu-pej ako pôvodnom ohnisku epidémie alebo kdekoľvek inde na území Číny. Domáci prírastok nakazených pritom zostal na nule už tretí deň po sebe, informovala v sobotu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie čínskej Národnej zdravotníckej komisie. Viac sa dozviete v našom článku.

6:35 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa zrejme podrobí aj tretiemu testu na koronavírus SARS-CoV-2 po tom, ako sa u veľkého počtu ľudí z jeho okolia potvrdila prítomnosť tohto patogénu v tele. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Podľa brazílskeho denníka O Globo sa koronavírus zistil až u 22 členov výboru, ktorý začiatkom marca s Bolsonarom cestoval na návštevu do Spojených štátov. Viac sa dočítate v našom článku.

Jair Bolsonaro
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

6:30 Ďalších 147 prípadov nakazenia novým koronavírusom zaznamenali v piatok v Južnej Kórei, čím doterajší počet nakazených v tejto krajine stúpol na 8799. Viac v našom článku.

6:23 Brazília sa stala v piatok večer ďalšou krajinou, kde vyhlásili štátne orgány stav núdze v súvislosti so šírením nového druhu koronavírusu. Viac sa dočítate tu >>

6:22 Poľská vláda vyhlásila stav pohotovosti v súvislosti s pandémiou vírusového ochorenia COVID-19 a uzavrela všetky školy do Veľkej noci. Vyhlásil to v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

ONLINE Koronavírus desí svet:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

 

Viac o téme: TalianskoEurópaWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu