Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hra s osudom v Nemecku: VIDEO Nebezpečné KORONAPÁRTY tínedžerov, nespratníkov rieši polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecko hlási vyše 17-tisíc prípadov nákazy koronavírusom. Podľa dostupných zdrojov mu podľahlo viac než 40 ľudí. Napriek tomu sa nájdu jedinci, ktorí nerešpektujú nariadenia, ba čo viac, poriadne riskujú vlastné zdravie a ohrozujú svojich blízkych. Poniektorým tínedžerom zjavne chýba večerná zábava, organizujú preto "koronapárty". Nespratníkov dáva do parády polícia.

Najsilnejší príhovor v ťažkých časoch! Merkelovej emotívne slová k národu: Toto sme nezažili od vojny

Viaceré spolkové krajiny počas uplynulého víkendu nariadili okrem iného uzatvorenie barov, klubov, divadiel, kín či múzeí. Od pondelka sú vo väčšine spolkových krajín zatvorené aj školy a škôlky, iné tak plánujú urobiť v priebehu niekoľkých dní.

Virológovia varujú pred hromadnými stretnutiami. To však zjavne netrápi nemeckých tínedžerov, ktorí zatvorenie škôl oslavujú aj napriek obávanému vírusu. Schádzajú sa u seba doma, no neváhajú sa vo veľkom stretnúť aj pod holým nebom, napríklad v parku. Známych je viacero prípadov, pri ktorých už musela zasahovať polícia. Zábave samozrejme dali stopku. 

Ako uvádza nemecký web Morgenpost polícia nerieši bežných návštevníkov parkov, ktorí rešpektujú potrebnú vzdialenosť a prechádzajú sa. No mladiství aj napriek upozorneniam sedia v tesnej blízkosti, popíjajú a bavia sa, akoby sa nič nedialo. Na šírenie ochorenia nemyslia.

Policajtov na podobné stretnutia väčšinou upozornia svedkovia, ktorí v jednom z prípadov dokonca opísali, že tínedžeri vo veku od 14 do 20 rokov si veselo pospevovali "corona, corona."

Nemecký  Inštitút Roberta Kocha - oficiálny spolkový orgán na kontrolu a prevenciu chorôb - už v pondelok varoval obyvateľov krajiny, aby neorganizovali takzvané domáce "korona párty" po tom, čo zostala väčšina klubov zatvorených v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

"Nie je rozumné, aby ste namiesto v klube zorganizovali veľkú párty u vás doma alebo išli na oslavy, kde sa stretne veľa ľudí," povedal na tlačovej konferencii v Berlíne podpredseda RKI Lars Schaade. "Prosím vás, nerobte to. Ostaňte doma vždy, keď je to možné a čo možno najviac obmedzte svoj sociálny život," vyzval obyvateľov Nemecka. 

Zvažujú sprísnenie opatrení

V krajine zvažujú aj úplny zákaz vychádzania. Ako priblížil nemecký spravodajský web Spiegel, o všetkom sa môže rozhodnúť už počas tohto víkendu. Úrady a polícia si posvietia najmä na správanie občanov počas soboty, keďže práve voľný deň láka na rôzne stretnutia aj mimo úzkeho kruhu rodiny.

Ak sa im bude zdať, že ľudia nedokážu sami dostatočne obmedziť spoločenský život a rešpektovať odporúčania, budú musieť v Nemecku pristúpiť k sprísneniu opatrení. 

Viac o téme: Párty NemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu