Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Británia si z koronavírusu nič nerobí, podľa vlády je vraj ešte priskoro na opatrenia

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Simon Dawson)

LONDÝN - Údiv na strane odborníkov a otázky zo strany britských občanov vzbudzuje prístup vlády britského premiéra Borisa Johnsona k boju proti koronavírusu. Zatiaľ čo väčšina iných krajín, ktorá je epidémiou postihnutá zhruba rovnako alebo aj menej ako Británia, zatvára školy, hranice a žiada občanov, aby zostali pokiaľ možno stále doma, v Británii nič z toho nevidno.

S tým nie je spokojný už ani tieňový labouristický minister zdravotníctva Jon Ashworth, ktorý už v piatok Johsonovu vládu vyzval, aby v záujme "udržania si dôvery verejnosti" zatiaľ aspoň dôveryhodne vysvetlila, prečo má k záležitosti takýto - podľa mnohých odborníkov laxný a nezodpovedný - prístup.

"Mojou veľkou obavou je, že sa ľudia začínajú obávať toho, aké signály vysiela naša vláda, a asi dosť dobre nerozumejú, prečo zatiaľ neboli zavedené prísnejšie opatrenia - na ten spôsob, ako to vidíme v Španielsku, Írsku, Francúzsku a v ďalších krajinách," vyhlásil v piatok Ashworth.

Obavy sa v sobotu pre BBC snažil zmierniť hlavný vedecký poradca Johnsonovej vlády Patrick Vallance, jeho odpovede však pravdepodobne vyvolajú údiv u nejedného odborníka zo štátov kontinentálnej Európy, kde je zhoda na potrebe prijímať a presadzovať tvrdé opatrenia.

Krajina je v úvodnom štádiu šírenia nákazy

Podľa Vallanceho britské počítačové modely ukazujú, že krajina je teraz ešte len v úvodnom štádiu šírenia nákazy, epidémia sa začne prudko šíriť o štyri týždne a svoj vrchol dosiahne medzi desiatym a štrnástym týždňom odteraz. Preto by podľa neho nebolo správne, keby vláda vyzývala občanov na separáciu a na zotrvávanie vo svojich domovoch už teraz.

Vallance sa totiž zrejme najviac zo všetkého obáva javu zvaného "samoizolačná únava" a toho, že občania by pri príliš dlhej izolácii mohli prepadávať depresiám. Vallance tvrdí, že sa o tom zhováral aj so šéfom britského zdravotníckeho systému Chrisom Whittym, a ten s jeho názormi údajne súhlasí.

Vyzerá to, že sa nimi zatiaľ riadi aj Johnsonova vláda, ktorá napriek tomu, že v krajine zaznamenali už 11 úmrtí a majú evidovaných 802 nakazených, neprijala zatiaľ v podstate žiadne relevantnejšie opatrenia proti šíreniu nákazy a, naopak, vysvetľuje občanom, že zatiaľ úplne stačí, ak si budú poriadne umývať ruky mydlom, a zostanú radšej týždeň doma, ak začnú mať ťažký kašeľ a teplotu.

Hlavný vládny poradca pre oblasť vedy a tiež šéf britského zdravotníckeho systému sú tiež proti tomu, aby sa v tejto fáze zakazovali akékoľvek verejné zhromaždenia či akcie. Britská vláda dokonca zatiaľ ani nežiada občanov, aby zachovávali od seba akýkoľvek odstup.

Viac o téme: OpatreniaEpidémiaVeľká BritániaBoris JohnsonKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu