Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS USA si pre konšpiračné vyhlásenie z Pekingu predvolali čínskeho veľvyslanca

Donald Trump na tlačovej konferencii o koronavíruse
Donald Trump na tlačovej konferencii o koronavíruse (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Spojené štáty si v piatok predvolali čínskeho veľvyslanca po tom, ako vysokopostavený predstaviteľ Pekingu na Twitteri vyhlásil, že pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 mohol vyvolať Washington. S odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra AFP.

"Šírenie konšpiračných teórií je nebezpečné a smiešne. Chceli sme (čínsku) vládu upovedomiť o tom, že to nebudeme tolerovať pre dobro čínskeho národa aj sveta," uviedol vo svojom stanovisku americký rezort diplomacie.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien vo štvrtok na Twitteri po mandarínsky a anglicky napísal, že pôvodný prenášač nového koronavírusu mohol pochádzať zo Spojených štátov a nie z čínskeho mesta Wu-Chan, ktoré je považované za pôvodné epicentrum šírenia nákazy.

"Tým, kto priniesol epidémiu do Wu-Chanu, mohla byť americká armáda. Buďte transparentní! Zverejnite svoje údaje. USA nám dlžia vysvetlenie," napísal Čao, ktorý je podľa agentúry známy svojimi provokáciami. Podľa Davida Stilwella, vysokopostaveného amerického diplomata, ktorý sa venuje Ázii, sa Peking podobnými vyhláseniami "snaží odviesť kritiku za úlohu, ktorú zohral pri začatí pandémie".

Ako pripomína agentúra, vedci sa vo všeobecnosti zhodujú, že pandémia ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, sa začala na trhu s exotickými zvieratami vo Wu-Chane. Ochorenie si podľa najnovších údajov celosvetovo vyžiadalo už viac než 5300 obetí na životoch a infikovalo sa ním vyše 140.000 ľudí.

Viac o téme: KonšpiráciaUSAČínaDonald TrumpKoronavírusWu-ChanSARS-CoC-2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu