Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Vedci prišli s nečakanou teóriou: Európsky pacient nula prišiel vraj z Nemecka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TALIANSKO - Situácia v Taliansku sa nelepší, nový typ koronavírusu tu úplne ochromil bežný život. Obľúbená turistická destinácia sa stala červenou zónou. Hlásia vyše 12-tisíc nakazených ľudí. Počet mŕtvych už presiahol 827. Novinkou je ale tvrdenie vedcov z univerzity v Miláne, ktorí na základe výskumov vyhlásili, že pacient nula sa do sužovanej európskej krajiny nemusel dostať z Číny, ako sa predpokladalo.

Prečítajte si aj: Situácia je dnes v severnom Taliansku naozaj dramatická, hovorí Bratislavčanka žijúca v Padove

Výskumný tím z univerzity v Miláne, ktorý vedie Massimo Galli, zatiaľ nevypátral konkrétneho človeka, ktorý bol prvým nakazeným na pôde Talianska. Analýzou genetickej informácie vírusu sa im ale podarilo objaviť spojitosť s prípadom v Nemecku. Vo štvrtok o tom informovali talianske médiá.

Pacient nula nemusel mať príznaky

Spomínaný pacient nula sa teda pravdepodobne nakazil v Nemecku, odkiaľ do Lombardie priletel koncom januára. Vírus dostal podľa vedcov medzi 19. a 22. januárom v Mníchove a to od človeka, ktorý sa mal podľa všetkého infikovať v čínskom Šanghaji.

"Dokážeme si predstaviť, že osoba, ktorá sa nakazila v súvislosti s ľuďmi infikovanými v Mníchove, prišla do Talianska a do oblasti, v ktorej sa vírus poprvýkrát rozšíril, bez toho, aby vykazovala príznaky," vyhlásil Galli,  ktorý pôsobí aj ako primár infekčného oddelenia jednej z miestnych nemocníc. 

V Nemecku sa koronavírusom na konci januára nakazili zamestnanci firmy Webasto v Stockdorfe pri Mníchove. Zúčastnili sa školenia, na ktoré prišla aj ich kolegyňa z Číny.

Mnohé krajiny, medzi nimi aj Slovensko, zavádzajú rozsiahle opatrenia.
Zobraziť galériu (2)
Mnohé krajiny, medzi nimi aj Slovensko, zavádzajú rozsiahle opatrenia.  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Pacient jedna

V Taliansku sa podľa Galliho začal vírus šíriť medzi 25. a 26. januárom. Testy pritom pacienta jedna, teda človeka, u ktorého sa koronavírus potvrdil v Taliansku ako u prvého, odhalili až 21. februára.

Je za neho považovaný 38-ročný Mattia z mestečka Codogne. Toho v pondelok po 18 dňoch prepustili z jednotky intenzívnej starostlivosti. Lekári uviedli, že už dýcha bez pomoci prístrojov. V prípade pacienta  jedna sa pôvodne domnievali, že sa nakazil od kolegu, ktorý sa vrátil z pracovnej cesty v Číne. Testy ale u neho koronavírus nepreukázali.

Viac o téme: VedciNemeckoTalianskoKoronavírusPacient nula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu