Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku platí mimoriadna situácia: Ďalší nakazení, dnes 11 nových prípadov!

Peter Pellegrini a Denisa Saková po zasadnutí Ústredného krízového štábu Zobraziť galériu (45)
Peter Pellegrini a Denisa Saková po zasadnutí Ústredného krízového štábu (Zdroj: Topky/Maarty, TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Od štvrtku platí na celom území krajiny mimoriadna situácia. Na Slovensku máme potvrdených 21 prípadov nákazy koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali zatiaľ dokopy 713 vzoriek. Kým v utorok nepribudol ani jeden prípad, v stredu potvrdili nákazu u troch ďalších ľudí. Tí mali byť v kontakte so slovenskou rodinou v Kittsee, ktorá je v karanténe. Situáciu sledujeme ONLINE.

  • na území Slovenska sa zatiaľ oficiálne potvrdilo 21 prípadov nákazy, 5 prípadov hlásia v Rakúsku
  • v stredu potvrdili tri nové prípady v Bratislave. Ide o dve ženy a jedného muža, ktorí boli v kontakte so slovenskou rodinou v Kittsee. Sú v domácej karanténe
  • každý občan SR, ktorý sa bude vracať zo zahraničia, bude musieť byť POVINNE v karanténe 14 dní spolu s rodinnými príslušníkmi, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti.
  • každému, kto poruší nariadenia o karanténe, bude uložená pokuta vo výške 1 650 eur
  • od štvrtka 6:00 hod. platí na Slovensku mimoriadna situácia
  • Bratislava v pondelok oznámila, že preventívne zatvára materské, základné, umelecké školy a centrá voľného času na 5 dní. K preventívnemu zatváraniu škôl a škôlok sa pridali aj ďalšie samosprávy
  • o rozšírení opatrení dnes rozhodne Ústredný krízový štáb
  • Rezort diplomacie odporúča Slovákom necestovať do Talianska, kde sa celá krajina stala červenou zónou
  • Slovenská textilná fabrika začala vyrábať ochranné rúška
  • informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k dispozícii sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) 0800 221 234

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse

Koronavírus úrad vlády


Vážení čitatelia, tento online sa končí. Ďakujeme za pozornosť.

21:41 Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) predpokladá, že počet ľudí nakazených novým koronavírusom bude narastať, a to aj rýchlejším tempom. "Musíme byt pripravení na to, že prípadov môže byt viac. V Česku sa to blíži k stovke, v Rakúsku majú prvé úmrtie," povedal vo štvrtok v televízii Markíza s tým, že každý deň je nový. Pripustil, že situácia s novým koronavírusom by mohla byť až tak dramatická, že by ju štát kapacitne nezvládal. Podľa jeho slov to však záleží na ľuďoch. "Kľúčová je disciplína obyvateľov, toto je alfa a omega toho, ako dopadne Slovensko, či Slováci a ľudia, ktorí tu žijú, budú dodržiavať naše opatrenia," uviedol. Zdôraznil, že nedisciplinovanosť sa vráti v obrovskom náraste nakazených.

21:06 Od piatka (13. 3.) mesto Brezno zatvára z obavy pre šíriacu sa nákazu nového koronavírusu na budúci týždeň základné i materské školy, ako aj základné umelecké školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Zároveň vyzýva zriaďovateľov neštátnych škôl a školských zariadení, aby postupovali rovnakým spôsobom. Uviedol to vo štvrtok na sociálnej sieti brezniansky primátor Tomáš Abel. "Mestský úrad funguje v obmedzenom režime. Ďalej budeme postupovať v zmysle nariadenia centrálneho krízového štábu," dodal primátor.

20:53 V súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu zasadal vo štvrtok krízový štáb v Poprade, ktorý zvolal primátor Anton Danko. Vedenie mesta prijalo viaceré opatrenia. „Samospráva zatvára základné školy od 13. marca, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Materské školy a detské jasle budú zatvorené od 16. marca na 14 dní,“ uviedla hovorkyňa mesta Jarka Hlaváčová.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

20:38 Žena z Veľkých Uheriec v okrese Partizánske, u ktorej testy potvrdili ochorenie COVID-19, dodržala karanténny postup a nebola s nikým v kontakte. Vo štvrtok večer o tom informoval na sociálnej sieti primátor Partizánskeho Jozef Božik. Žena je hospitalizovaná vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

20:05 Stredoslovenská energetika pre šírenie nového koronavírusu a ochorenia Covid-19 zatvára pre verejnosť svoje zákaznícke centrá. Konkrétne ide o centrá v Žiline, Martine, Banskej Bystrici, Lučenci, Prievidzi, Dolnom Kubíne, Zvolene, Považskej Bystrici a Liptovskom Mikuláši. Agentúru Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Michaela Krivá.

20:04 V Kežmarku sa v piatok (13. 3.) uzatvárajú všetky základné školy (ZŠ) a materské školy (MŠ), ktorých zriaďovateľom je mesto. V prevádzke nebude ani mestský úrad. Vyplýva to z príkazu primátora vydaného v súvislosti so situáciou s výskytom nového koronavírusu.

19:25  V súvislosti so šírením nákazy novým koronavírusom v krajine je nemocnica v Starej Ľubovni podľa jej riaditeľa Petra Bizovského nedostatočne pripravená. „My nemáme pomôcky pre našich zamestnancov, chýbajú respirátory, ochranné odevy, štíty a dokonca aj jednoduché rúška, ktorými by mal disponovať každý zamestnanec,“ uviedol riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice.

19:15 Klinika infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) má štyri nové život zachraňujúce prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu. Prístroje budú aj s ostatnými, ktoré už nemocnica má, slúžiť predovšetkým pacientom, u ktorých sa potvrdila prítomnosť koronavírusu a v prípade zhoršenia ich zdravotného stavu. Informovala o tom hovorkyňa UNB Eva Kliská.

19:06 Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od piatka (13. 3.) od 7.00 h zastavujú medzinárodnú osobnú dopravu. Urobia tak v súvislosti s opatreniami na zabránenie šírenia nového koronavírusu.

Vlaky SR
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: TASR)

19:05 Klientka zariadenia pre seniorov v Komárne, ktorú s podozrením na nákazu novým koronavírusom odviezli v stredu (11.3.) dopoludnia na vyšetrenie do Nitry, nemá ochorenie COVID-19. „Test je negatívny, 82-ročnú pacientku liečia na príznaky pneumónie. Jej stav je stabilizovaný,“ informovala komárňanská radnica.

18:56 Univerzitná nemocnica Martin (UNM) v súvislosti s výskytom nového koronavírusu čiastočne zredukovala prevádzku. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej prijala UNM rad opatrení v záujme zabezpečenia starostlivosti o pacientov aj prípravy na možnosť vyššieho počtu pacientov s nákazou novým koronavírusom.

18:35 Aktuálne je tak celkovo 832 vzoriek negatívnych a 21 pozitívnych. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Podrobnosti o nakazených:

  • žena, Bratislava, v domácej izolácii, nakazená v priamom kontakte s pacientom s koronavírusom,
  • žena, Hviezdoslavov, v domácej izolácii, nakazená v priamom kontakte s pacientom,
  • muž, Vysoká pri Morave, je v domácej izolácii, taktiež nakazený v priamom kontakte,
  • muž, Humenné, hospitalizovaný na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch, bol na Maldivách,
  • žena, Veľké Uherce, hospitalizovaná vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, pôvod nakazenia je v štádiu epidemiologického vyšetrovania.

18:30 Na Slovensku máme ďalších päť prípadov. V piatok pribudlo na Slovensku celkovo 11 pacientov s ochorením COVID-19.

18:31 Prešovský samosprávny kraj (PSK) v nadväznosti na mimoriadne opatrenia súvisiace s výskytom nového koronavírusu, ktoré schválil ústredný krízový štáb, prijíma viaceré opatrenia. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK. Keďže školy a školské zariadenia na celom Slovensku budú od pondelka 16. marca minimálne na 14 dní zatvorené, kraj podľa jej slov odporúča na piatok (13. 3.) riaditeľom škôl a školských zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti vyhlásiť riaditeľské voľno.

18:18 Nitriansky samosprávny kraj (NSK) po zasadnutí krízového štábu odporučil všetkým riaditeľom stredných škôl v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, aby v piatok (13. 3.) dali svojim študentom voľno. „Od pondelka 16. marca už potom nastupuje celoštátny režim a dvojtýždňové prerušenie vyučovania na všetkých školách,“ uviedol predseda NSK Milan Belica.

18:12 Riaditelia škôl majú v nasledujúcich dňoch podľa podmienok a možností zabezpečiť samoštúdium žiakov, a tak budú učitelia vykonávať prácu z domu. Preto majú nárok na mzdu v plnej výške. Potvrdil to odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v súvislosti s opatrením proti šíreniu nového koronavírusu, počas ktorého bude vyučovanie vo všetkých školách a školských zariadeniach na Slovensku prerušené od 16. do 27. marca.

18:00 Odoberať vzorky v domácom prostredí je možné v každom kraji

Odoberať vzorky v domácom prostredí je možné v každom kraji. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR (MZ) Zuzana Eliášová. Spolu deväť posádok záchrannej zdravotnej služby na Slovensku môže zabezpečovať stery zo slizníc priamo u pacientov doma. Určené sú pre pacientov s možným podozrením na ochorenie Covid-19. "Personál posádok je preškolený na odber materiálu príslušnými odborníkmi regionálnych úradov verejného zdravotníctva," konštatovala. Stanice záchrannej zdravotnej služby určené pre odber biologického materiálu sú pevne stanovené. Ide o poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby v zriaďovateľskej pôsobnosti MZ SR, teda štátne záchranky. "Aktuálne nastavená kapacita je plne postačujúca," uviedla hovorkyňa rezortu.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

17:57 Dopravný podnik Bratislava odporúča cestujúcim linkou 801, aby mali pri sebe cestovný pas alebo občiansky preukaz s trvalým pobytom v Slovenskej republike.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: FB/Dopravný podnik Bratislava)

17:54 Bratislavský samosprávny kraj začína s distribúciou rúšok

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) od dnešného dňa začína s distribúciou rúšok pre lekárov v kraji. Bratislava vyčlenila na nákup rúšok a hygienických potrieb 750-tisíc eur. BSK má v pláne distribuovať prvých 500 rúšok a najskôr ich dostanú lekári z okresu Malacky. BSK objednal posledný februárový týždeň bavlnené rúška na viacnásobné použitie, teda pratelné a žehliteľné od spoločnosti Bortex, s.r.o. Spoločnosť dodala rúška na úrad BSK 5. marca 2020. V najbližších dňoch budú nasledovať ďalšie okresy Bratislavského kraja.

17:49 Pracoviská cudzineckej polície Policajného zboru (PZ) budú od piatka (13. 3.) fungovať 14 dní v obmedzenom režime. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

17:47 Posunutie termínu písomných maturít bude mať vplyv na termín ústnej časti

Posunutie termínu externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky, takzvané písomné maturity, bude mať vplyv aj na termín internej časti maturitnej skúšky, teda ústnej maturity. Potvrdil to odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

17:45 V nemocniciach ŽSK zrušili plánované operácie a ambulantné zákroky

Plánované operácie a plánované ambulantné zákroky sú od štvrtka v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku zrušené v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou (NsP) Trstená, Dolnooravskej NsP Dolný Kubín a Liptovskej NsP Liptovský Mikuláš. Od pondelka (16. 3.) zrušia plánované operácie a plánované ambulantné zákroky v Kysuckej NsP Čadca. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

"Nemocnice budú poskytovať iba bezodkladnú zdravotnú starostlivosť. Potrebujeme sa pripraviť na situáciu, kedy by mohlo dôjsť k zhoršeniu epidemiologickej situácie v regióne. Potrebujeme mať k dispozícii voľné lôžkové aj personálne kapacity," dodala Remencová.

17:40 Ak sa u osoby, ktorá nerešpektuje karanténne opatrenie, potvrdí ochorenie, hrozí jej väzenie​

17:35 V Snine začali šiť ochranné rúška na ústa

Mestský sociálny podnik v Snine začal vyrábať ochranné rúška. K dispozícii budú od utorka 17. marca. Informuje o tom mesto na svojej internetovej stránke. Ako sa v správe uvádza, mestský sociálny podnik tak reaguje na vzniknutú situáciu v súvislosti s preventívnymi opatreniami proti novému koronavírusu a začína vo svojej krajčírskej dielni vyrábať ochranné rúška na ústa zo 100-percentnej bavlny. Dopĺňajú, že po vypraní budú vhodné i na opätovné použitie. Vyrábať ich budú jednovrstvové i dvojvrstvové. Samospráva zároveň vyzýva občanov, ak nemajú rúška, aby používali rôzne šatky alebo bavlnené šály a "prispeli tak k ochrane najmä zraniteľných skupín".

17:30 Nitra zatvára mestský úrad, ruší svadby a obmedzuje pohrebné obrady

Mesto Nitra od piatku zatvára mestský úrad, ruší nahlásené svadby a obmedzuje pohreby. Informoval o tom hovorca radnice Tomáš Holúbek, preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu platia až do odvolania. „Zatvárame mestský úrad, vrátane podateľne, pokladne a klientskeho centra. Zamestnanci však budú v práci, ľudia ich zastihnú na telefónnych kontaktoch a mailoch ako v bežné pracovné dni. Do priestorov úradu pustíme klientov len kvôli zákonným dôvodom a aj to len po telefonickej konzultácii. Tlačivá môžu odovzdávať do špeciálne zriadenej schránky,“ spresnil Holúbek.

Nitra od budúceho týždňa ruší aj všetky svadby, ktoré sa mali konať na mestskom úrade. Na pohrebné obrady do obradných miestností môže prísť najviac 15 ľudí. Počet smútočných hostí vonku samospráva obmedzovať nebude.

17:16 Národná zoologická záhrada v Bojniciach zostane od piatka (13.3.) do odvolania pre hrozbu šírenia nového koronavírusu zatvorená. Informoval o tom vo štvrtok hovorca zoo Jaroslav Slašťan.

ZOO Bojnice
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

17:08 Košice rozšírili preventívne opatrenia, magistrát bude zatvorený

Od piatka (13. 3). bude vstup na magistrát vrátane kancelárie prvého kontaktu, ako aj do mestských podnikov pre verejnosť uzatvorený. Ako pripomenul, mesto zamestnáva takmer 6000 ľudí. Podľa primátora má čo najviac z nich pracovať z domu. „Odporúčame každému občanovi, aby na komunikáciu s mestom odteraz využíval predovšetkým email alebo telefonický kontakt. Ak sa rozhodne doručiť niektoré svoje dokumenty v písomnej forme, odporúčame ich podať na pošte,“ povedal primátor Jaroslav Polaček.

Na magistráte, vo všetkých mestských podnikoch a ďalších organizáciách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti bolo vydané aj nariadenie o okamžitom zákaze používanie vzduchotechniky a klimatizácie. Platí to aj v prostriedkoch MHD. V nich vymedzia priestor a zavedú zákaz používania predných dverí. MHD bude od pondelka (16. 3.) premávať v režime „voľné dni“. Zatiaľ to neplatí pre autobusové a električkové linky do U. S. Steelu. Zároveň sa počet vypravených vozidiel zredukuje zo súčasných 172 denne na 86, pričom budú každý deň prechádzať celoplošnou dezinfekciou. Mesto v rámci preventívnych opatrení plánuje aj nákup osobných ochranných pomôcok. „Pre udržanie akcieschopnosti mestskej polície som dnes uvoľnil finančné prostriedky na dokúpenie respirátorov FFR2 a rúšok pre všetkých jej príslušníkov v priamom výkone služby,“ uviedol Polaček.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

17:05 SAV sa pripravuje na testovanie vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu

Virologický ústav Biomedicínskeho centra (BMC) Slovenskej akadémie vied (SAV) sa v súčasnosti intenzívne pripravuje na testovanie vzoriek na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2. Spolupracovať v tejto oblasti bude výlučne s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková. "Žiadame občanov, aby v žiadnom prípade neposielali vzorky na testovanie individuálne priamo na pracovisko Virologického ústavu BMC SAV. Upozorňujeme, že vzorky musia byť odobraté výhradne príslušným odborným zdravotníckym personálom v súlade s aktuálnymi pokynmi ÚVZ SR," doplnila.

17:03 Svet zdravia zatiaľ hospitalizoval 19 pacientov s podozrením na nový koronavírus

Jediné infekčné oddelenie nemocničnej siete Svet zdravia v Michalovciach doteraz hospitalizovalo 19 pacientov s podozrením na nákazu novým koronavírusom. U žiadneho z nich sa nepotvrdila. Informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete Svet zdravia. Ako tiež uviedla, prevádzka všetkých nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare funguje v bežnom režime vrátane plánovaných operačných výkonov.

17:00 Cestujúci v nitrianskej MHD cestovný lístok u vodiča dočasne nekúpia

Mesto Nitra prijalo nové opatrenia, ktoré majú prispieť k ochrane obyvateľov pred šíriacim sa novým koronavírusom v autobusoch mestskej hromadnej dopravy. Od piatka 13. marca až do odvolania vodiči autobusov na každej zastávke automaticky zastavia a otvoria dvere, cestujúci dočasne nemusia pre signalizáciu výstupu či otvorenie dverí stláčať tlačidlo, informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek. Pozastavuje sa predaj cestovných lístkov vodičmi autobusu. Cestujúcim sa odporúča využívať platbu čipovou kartou, alebo si zakúpiť SMS lístok. V celej sieti nitrianskej mestskej hromadnej dopravy sa do odvolania počas pracovných dní zavádza premávka podľa prázdninových cestovných poriadkov.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

16:58 Dopravca Flixbus je pripravený upraviť premávku svojich medzinárodných liniek zo Slovenska a na Slovensko. Uviedla to hovorkyňa dopravcu Martina Čmielová.

16:55 RegioJet prerušuje premávku medzinárodných vlakov a autobusov

Vlakový a autobusový dopravca RegioJet pre štvrtkové nariadenia slovenskej aj českej vlády prerušuje premávku svojich medzinárodných vlakov a autobusových spojov. Médiá o tom informoval hovorca dopravcu Aleš Ondrůj. Obmedzenia budú trvať predbežne do 5. apríla. Posledné medzinárodné vlaky a autobusy zo susedného Česka do väčšiny krajín pôjdu v piatok 13. marca tak, aby sa ešte pred polnocou vrátili späť do Českej republiky.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Čo sa týka spojov RegioJetu na Slovensko, posledné vlaky a autobusy z Česka pôjdu v nedeľu 15. marca. Dopravca upokojuje cestujúcich, ktorí majú rezervácie na spoje s odchodom do 5. apríla, že im automaticky vrátia peniaze za lístky bez stornovacieho poplatku. Cestujúcim sa zároveň ospravedlňuje za komplikácie a ráta s obnovením premávky čo najskôr, ako to bude možné.

16:44 Prezidentka sa prihovorila aj lekárom, sestrám a zdravotníkom. "Ste hrdinami dnešných dní," uviedla s tým, že vie, že pracujú v rizikovom sektore a že budú často na hraniciach svojich síl. 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

16:42 Čaputová okrem iného vyzýva politikov, aby odložili osobné spory a zomkli sa.

16:41 Prezidentka apeluje na to, aby sme špeciálnu pozornosť venovali seniorom, pre ktorých by ochorenie mohlo mať fatálne následky. "Na paniku a beznádej nie je dôvod a nikdy k ničomu nepomohli," uviedla. 

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (45)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

16:40 Situáciu na Slovensku podľa prezidentky môžeme zvládnuť len vtedy, keď sa k nej každý z nás postaví zodpovedne a aby sme svoje kontakty obmedzili na nevyhnutné minimum, v opačno prípade môžeme ohroziť seba a aj ľudí okolo nás.

16:38 "Prihováram sa vám vo chvíľach, kedy celé ľudstvo v súvislosti čelí nebývalej výzve," uviedla na začiatku príhovoru prezidentka SR Zuzana Čaputová k aktuálnej situácii v SR kvôli koronavírusu, podľa ktorej naše generácie nič podobné nezažili a sme vystavení novej skúške. "Vývoj, ktorý sledujeme v okolitých krajinách nám ukazuje, že musíme reagovať hned, spolu a veľmi zodpovedne," pokračovala prezidentka.

Čaputová: Situáciu na Slovensku môžeme zvládnuť iba vtedy, ak sa k nej každý z nás postaví zodpovedne

16:30 ŽSR zavádzajú opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom

"Pre cestujúcich bude zabezpečené čistenie a dezinfekcia v priestoroch železničných staníc dezinfekčným prostriedkom s vyšším stupňom ochranných látok," priblížil hovorca Železníci Slovenskej republiky Michal Lukáč. Týka sa to predovšetkým povrchov, ktorých sa ľudia dotýkajú, ako sú ovládače dverí, kľučky, držadlá, opierky na ruky či stolíky. Zároveň bude zabezpečená zvýšená informovanosť cestujúcich o spôsoboch prevencie ochorenia COVID-19 formou umiestnenia informačných letákov a hlásenia staničným rozhlasom v priestoroch železničných staníc.

Vlaky SR
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: TASR)

16:28 SPU uzatvorila do konca marca všetky študentské domovy

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre rozšírila opatrenia súvisiace s výskytom a šírením nového koronavírusu. Od piatka 13. marca do soboty 28. marca predlžuje prerušenie kontaktnej výučby na dennej aj externej forme štúdia na všetkých stupňoch. V rovnakom termíne predlžuje prerušenie aj ostatných vzdelávacích aktivít, ako sú kurzy celoživotného vzdelávania, univerzita tretieho veku. Do konca marca sú zrušené všetky hromadné podujatia organizované v priestoroch univerzity, organizované univerzitou aj inými subjektmi.

16:21 V NÚDCH musia ľudia povinne nosiť rúška

Každá osoba pohybujúca sa v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH), vrátane zamestnancov, musí povinne nosiť rúško. V rámci preventívnych opatrení dostanú pri registrácii rúška všetci pacienti aj ich sprievodcovia. Taktiež bude pre všetkých k dispozícii dezinfekcia. Tieto plošné opatrenia prijal ústav v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine vo štvrtok poobede. Uviedla to hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

16:14 Firmy majú možnosti, ako s koronavírusom bojovať, práva majú aj zamestnanci. Všetky si prečítate TU >>

16:11 Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Skalica zrušila plánované hospitalizácie a plánované operácie. Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava sa obmedzili operačné výkony len na akútne stavy.

16:08 Mesto Prievidza zatvorí školy a školské zariadenia vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti v piatok (13. 3.). Rozhodol o tom vo štvrtok v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu krízový štáb mesta.

16:04 Sociálna poisťovňa vyzýva poistencov, ktorí žiadajú o dávku ošetrovné, aby prednostne využívali elektronický spôsob podávania žiadostí o túto dávku.

16:00 Trhovisko Miletičova opäť otvoria, avšak len v obmedzenom režime

Trhovisko Miletičova v bratislavskom Ružinove bude od soboty (14. 3.) opäť pre verejnosť otvorené. Nový koronavírus sa u jednej z predajkýň oblečenia nepotvrdil. Trhovisko však bude fungovať v obmedzenom režime. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti. "Už od soboty bude trhovisko opäť fungovať. Ale len zelenina, ovocie, potraviny, teda rovnako ako v prípade nákupných centier. Stravovacie zariadenia budú k dispozícii maximálne do 18.00 h," približuje samospráva.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Fb/Maroš Mačuha)

15:57 Spoje autobusovej prímestskej dopravy v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) budú v súvislosti so šírením nového koronavírusu v krajine od piatka (13. 3.) premávať v prázdninovom režime. Informoval o tom Ľubomír Bobák z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

15:49 Nemocnica Žiari nad Hronom funguje v bežnom režime vrátane plánovaných operácií

Prevádzka žiarskej nemocnice funguje aktuálne v bežnom režime, a to vrátane plánovaných operačných výkonov. Tomáš Kráľ, hovorca spoločnosti Svet zdravia, pod ktorú nemocnica spadá, informoval, že sa rovnako, ako aj ostatné nemocnice patriace do tejto siete a polikliniky ProCare pripravuje aj na prípadný výnimočný pandemický stav.

15:47 Treba predísť bankrotom, ale aj reorganizovať krízový štáb, tvrdí Sulík

Predseda SaS Richard Sulík zdôraznil vážnosť šírenia nového koronavírusu. SaS sa bude podľa jeho slov vo vláde snažiť reorganizovať krízový štáb, aby vedel rýchlo a efektívne reagovať. Potrebu vidí aj v odškodnení podnikateľov po zatvorení viacerých prevádzok, aby sa predišlo vlne bankrotov. V súvislosti s medializovanými informáciami, že mal odhovárať majiteľa firmy Zornica od zákazky na rúška pre štát, hovorí o nedorozumení. Sulík o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (45)
Richard Sulík  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:44 Aj Rooseveltova nemocnica odkladá naplánované chirurgické výkony

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, podobne ako iné zdravotnícke zariadenia na Slovensku, odkladá pre šírenie sa nákazy novým koronavírusom naplánované chirurgické výkony od 16. do 20. marca. Konštatovala to vo štvrtok hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Zdôraznila, že toto opatrenie sa netýka akútnych stavov a onkologických pacientov. "Vedenie nemocnice kontinuálne koordinuje bežnú prevádzku a prijíma rozhodnutia v súlade s rozhodnutiami zodpovedných orgánov," dodala Maťašeje.

15:40 NÚSCH vybavuje akútnych pacientov neobmedzene,ostatných podľa rizikového profilu

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) vybavuje akútnych pacientov bez obmedzenia a plánovaných pacientov podľa rizikového profilu. "Výkony na pacientoch s nízkym rizikovým profilom sú odkladané," uviedla hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková v súvislosti s obmedzeniami spôsobenými novým koronavírusom. Personál nemocnice podľa nej kontaktuje ambulantných pacientov a plánuje ich vyšetrenia tiež podľa ich rizikového profilu. 

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: SITA)

15:35 Mesto Žilina zriadilo infolinku pre verejnosť

Žilinská samospráva bude svojich obyvateľov informovať o prijatých opatreniach proti šíreniu nového koronavírusu aj na infolinke. Na mobilnom telefónnom čísle 0908 304 916 budú môcť Žilinčania získať aktuálne informácie o vývoji situácie v súvislosti s koronavírusom. Informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Telefónna linka bude k dispozícii každý deň vrátane víkendu od 7:00 do 19:00. 

Krízový štáb mesta Žilina prijal dnes niekoľko nových usmernení pre sobáše, ktoré sa uskutočňujú v historickej budove radnice. "Na obrade bude môcť byť prítomných maximálne 10 osôb, za účasti sobášiaceho a matrikárky bez ďalších účinkujúcich, napríklad recitátora, speváka, hudobníka a iného hudobného sprievodu. Rovnaké opatrenie sa týka aj organizácie pohrebov," priblížil hovorca mesta s tým, že poslednej rozlúčky by sa mali z dôvodu prevencie zúčastňovať len blízke osoby. Samospráva zároveň oznamuje, že nebude prijatá žiadna nová žiadosť o zabezpečenie civilného sobáša, ktorý by sa mal uskutočniť do 15. apríla.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: FB/Mesto Žilina)

15:30 Na Slovensku sa zavedú hraničné kontroly, na Slovensko sa dostanú len ľudia, ktorí majú v krajine trvalý, alebo prechodný pobyt. Slováci žijúci v pohraničí budú potrebovať potvrdenie od zamestnávateľa, ak denne dochádzajú za prácou.

15:27 Prešovská FNsP J. A. Reimana nebude prijímať pacientov na plánované operácie

Prešovská Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana nebude v súvislosti s výskytom nového koronavírusu od piatka (13. 3.) prijímať pacientov na hospitalizácie za účelom plánovaných operačných zákrokov. Výnimkou sú onkologické chirurgické zákroky. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková. Nemocnica zároveň od pondelka (16. 3.) zastavuje plánovanú operatívu, okrem onkologických chirurgických zákrokov a akútnych stavov.

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove
Zobraziť galériu (45)
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove  (Zdroj: TASR – František Iván)

15:24 Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach ruší od pondelka 16. marca plánované hospitalizácie a plánované operácie. Rozhodla sa tak v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu. Informoval o tom vo štvrtok tamojší námestník liečebno-preventívnej starostlivosti (LPS) Milan Henčel.

15:21 Autobusy verejnej dopravy v Liptovskom Mikuláši denne a opakovane dezinfikujú. Opatrenie slúži na zabránenie šíreniu vírusov, uviedla hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

15:18 Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi dnes o 16:30 v Prezidentskom paláci s vyhlásením k aktuálnej situácii v súvislosti koronavírusom.

15:15 Bardejov prijal v súvislosti s novým koronavírusom viaceré opatrenia

Mestský krízový štáb prijal v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v uplynulých dňoch viaceré opatrenia. Rozhodol o zrušení všetkých verejných podujatí organizovaných mestom až do odvolania. Rovnako sú zrušené filmové predstavenia v kine Žriedlo. Platí tiež zákaz návštev v zariadeniach služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

15:08 Hlavný hygienik Ján Mikas nevie, či sa testovali aj deti materskej školy, kde sa objavil pozitívny prípad u učiteľky.

Ján Mikas
Zobraziť galériu (45)
Ján Mikas  (Zdroj: Topky/Maarty)

15:05 Firmy, ktoré vedia umožniť prácu z domu, by ju mali pracovníkom poskytnúť. Po rokovaní ústredného krízového štábu to v súvislosti so situáciou okolo nového koronavírusu uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. "Každé stretávanie sa je rizikové. Máme mobilné telefóny, sociálne siete, je možnosť audio či videokonferencií. Je čas, aby sa technické možnosti využívali čo najviac. Ak sú firmy, ktoré majú možnosť svojich zamestnancov nechať robiť z domu, situácia je taká, že to treba využiť," uviedol Mikas.

14:45 Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch momentálne plánované operácie neruší

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Nových Zámkoch v súvislosti s hrozbou nového koronavírusu momentálne realizuje operácie podľa plánu. „V tomto čase plánované operácie nerušíme,“ uviedol hovorca a marketingový manažér nemocnice Ján Baček. Ako pripomenul, nemocnica obmedzila činnosť ambulancií, platí zákaz návštev v nemocnici a zatvorená je predoperačná interná ambulancia. „V prípade zhoršenia situácie sa nemocnica bude držať usmernenia hlavného hygienika Slovenskej republiky,“ dodal Baček.

14:30 Podrobnosti o 6 nových prípadoch:

  1. muž, ročník 1979, bytom Bratislava. Mal príznaky, je hospitalizovaný, má obojstranný zápal pľúc a bol v zahraničí v USA na Miami.
  2. žena, ročník 1967, bytom Bratislava. Je hospitalizovaná a pracovala tam, kde pani učiteľka v materskej škole.
  3. žena, ročník 1989, bytom Bratislava. Bola v Raskúsku v Linzi, je hospitalizovaná.
  4. žena, ročník 1968, bytom Bratislava. Ide o kolegyňu učiteľky materskej školy.
  5. muž, ročník 1977, bytom Bratislava. Mal kontakt s priateľkou, ktorá už je nakazená.
  6. žena, ročník 1992, trvalý pobyt má mimo BA. V Bratislave má prechodný pobyt. Bola v priamom kontakte s učiteľkou materskej školy.

14:29 "Každá krajina sa správa v otázke respirátorov sebecky," uviedol ohľadom nedostatku respirátorov Pellegrini v Štátnych hmotných rezervách.

14:26 "Zatiaľ neplatí žiaden zákaz cesto z alebo do Bratislavy," vysvetlil Pellegrini.

14:22 Maturitné skúšky sa pre zatvorenie všetkých škôl na Slovensku na minimálne dva týždne posunú.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

14:18 "Naše nemocnice sa veľmi dobre a včas zásobili," uviedol Pellegrini s tým, že ešte nikto nehlásil krízu kvôli neodstatku zdravotných a ochranných pomôcok.

14:17 Dvaja zo všetkých pozitívnych prípadov sú hospitalizovaní na JIS-ke, ale nepotrebujú umelú plúcnu ventiláciu a sú stabilizovaní.

14:15 V prípade, keby bola situácia kritická, by bolo podľa premiéra potrebných kúpiť asi 100 plúcnych ventilátorov. Prvých 20 má byť už zarezervovaných a pripravených na dodávku. 

14:13 Pellegrini uisťuje, že všetky životu dôležité operiácie sa budú aj naďalej vykonávať.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

14:11 Minister hospodárstva podľa Pellegriniho vydal nariadenia zriadiť záložné tímy v prípade energetických firiem či atómových elektrární, aby nedošlo k obmedzeniu dodávok.

14:10 Ak o niekom vieme, že prišiel zo zahraničia a neoznámil to, je potrebné ho "udať" podľa Pellegriniho priamo na políciu cez číslo 158.

14:09 Všetky školy budú povinne zatvorené od pondelka na 14 dní, bez ohľadu na to, či už predtým boli dobrovoľne zatvorené.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

14:06 Vláda je pripravená postupne riešiť opatrenia, aby znížili aj ekonomické dopady. 

14:04 Denisa Saková informuje o schválených prísnych opatreniach:

  • Zavádzajú sa dočasné hraničné kontroly, (s Poľskom zatiaľ ostávajú otvorené).
  • Na územie Slovenska budú vpustení len ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom na území SR a držitelia slovenského pasu.
  • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk, zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania.
  • Zavádza sa povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí.
  • Nariaďuje zatvorenie škôl a školských zariadení, zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení.
  • Obmedzená bude prevádzka obchodných centier tak, že cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu. 
  • Všetky aquaparky, zábavné parky a iné rekreačné strediská vrátane lyžiarskych centier, ako aj zábavné podniky a diskotéky budú od zajtra zatvorené.
  • Ministerstvo vnútra (MV) SR obmedzuje úradné hodiny v klientskych centrách, na okresných úradoch, úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny a v pobočkách Sociálnej poisťovne na tri hodiny denne. Platí to zajtrajším dňom.

13:59 "Každý, kto prichádza zo zahraničia, pôjde do 14-dňovej karantény. Nebudeme rozlišovať krajinu," informuje Pellegrini.

13:58 Pellegrini uviedol, že v domovoch sociálnych služieb v Bratislave sa dokonca zvýšil počet návštev napriek nariadeniam.

13:56 Opatreniami sledujú podľa Pellegriniho to, aby oddialili nástup nákazy na Slovensku a vyzýva ľudí, aby tieto podľa nich prehnané opatrenia rešpektovali. "Prvoradé je zdravie," dodal Pellegrini.

13:55 Ako uviedol Pellegrini, kúpia len toľko plúcnych ventilátorov, koľko je dostupných ľudí na ich obsluhu.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:53 "Chcem vyvrátiť, že 16 prípadov na Slovensku máme len preto, že nestíhame testovať," dodal Pellegrini na kritiku.

13:52 Obyčajné respiračné rúška majú byť distribuované zadarmo, pričom pripomína, že to nie je hanba ich nosiť ale ide o zdravie. „Nikto si z vás nebude, ani nemá robiť srandu. Nosme ich, pomôže to.“

13:51 "Na sklade už máme respirátori 4. katégórie, ktoré sú pripravené pre lekárov v prvej línii," uviedol Pellegrini. Rovnako sú naskladnené jednorázové rúška."Do zajtra by sme ich mali mať v miliónoch kusov," hovorí Pellegrini. Zajtra by ich mali začať distribuovať.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:50 Pellegrini avizoval, že laboratórne testy v súvislosti s novým koronavírusom, bude na Slovensku po novom vykonávať aj najväčšia súkromná spoločnosť pre laboratórnu diagnostiku.

13:49 "S hrôzou musíme konštatovať, že veľká časť ľudí v Bratislave využili karanténu na to, že sú húfne nasťahovaní v aquaparkoch, lyžiarskych strediskách a podobne. Keďže sa nevedia o seba postarať, musíme k tomu pristúpiť rázne," uviedol Pellegrini.

13:48 Zopakoval, že od dnes rána platí mimoriadna situácia. Potvrdil, že začne platiť sada ďalších, ešte tvrdších opatrení. 

13:47 "Na pozíciách budeme pracovať do poslednej minúty," dodal premiér s tým, že "nech si každý váži svoje slová a pán budúci premiér, nech sa venuje svojmu koaličnému partnerovi, ktorý po nociach volá do firiem, ktoré vyrábajú rúška," uviedol.

13:46 "Poprosím nielen budúceho pána premiéra, ale aj ďalších politikov, aby svojimi teatrálnymi výstupmi nevstupovali do procesov," dodal Pellegrini a dodal, že nie sú v žiadnom odchodovom móde, lebo mu to nedovolí jeho výchova.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:45 "Ja netáram do vetra na tlačových konferenciách o politike, nepočuli ste ma povedať nič o politike, lebo politika ma momentálne nezaujíma. Zaujíma ma to, ako Slovenská republika zvládne túto krízu, ktorá je ešte len v začiatkoch," konštatoval Pellegrini s tým, že Matovič je nervózny z toho, že nevedia zostaviť vládu,

13:43 "Je to situácia, ktorej žiadna krajina na svete nečelila v takom rozmere, ako čelíme dnes," povedal Pellegrini. "Priznám sa, že ani ja nespím dobre týždeň dva. Cítim ťarchu za bezpečnosť ľudí na Slovensku," pokračuje premiér.

13:42 Všetci 6 noví nakazení sú z Bratislavy, uviedol Pellegrini.

13:40 NAŽIVO Začala sa tlačová konferencia po zasadnutí Ústredného krízového štábu

13:15 Detský kardiológ a poslanec Marek Krajčí z OĽaNO uviedol ohľadom vyjadrenia Matoviča na súčasnú vládu, že "si musíme pomáhať". Podľa neho je situácia vážna.

Vyjadrenie Mareka Krajčího z OĽaNO

13:07 V bratislavskom Centre intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE), ktoré je súčasťou nemocnice ProCare Medissimo, zatiaľ plošne nerušia operácie, posúvajú však veľké chirurgické výkony, ktoré si vyžadujú krvnú transfúziu. Uviedol to medicínsky riaditeľ CINRE Ivan Vulev.

13:05 Bratislavská Nemocnica svätého Michala obmedzila hospitalizácie pacientov výhradne na akútne prípady. 

13:01 Štátna ochrana prírody zatvára do 24. marca všetky jaskyne

V dôsledku prevencie proti šíreniu koronavírusu Covid-19 ostanú jaskyne v správe Štátnej ochrany prírody (ŠOP) do 24. marca zatvorené. Oznámila to ŠOP na svojej stránke. Rozhodla tak na základe zasadnutia krízového štábu v stredu 11. marca. Na základe záverov zasadnutia Ústredného krízového štábu SR dňa 9. marca 2020, Ministerstvo životného prostredia SR zatvorilo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši ako aj Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: FB/Štátna ochrana prírody SR)

Ochranári zároveň na sociálnej sieti informovali aj o uzatvorení náučného chodníka Humesnký Sokol. Dôvodom dočasného uzavretia chodníka sú stromy, ktoré pre prudký vietor popadali na chodník. Správa Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty bude o opätovnom otvorení chodníka informovať na sociálnej sieti.

12:57 „Žiadny plán vlády neexistuje. Premiér mi ani neumožnil vystúpiť, lebo som si ho dovolil kritizovať za to, že nemôže zabezpečovať respirátory dva mesiace po tom, ako prepukla kríza v Číne. Je legitímne, aby sme ho preto kritizovali, keďže mu nezáleží na tom, ako túto krízu zvládnuť, ale aby sa čím skôr zbavil zodpovednosti. Pellegrini sa nespráva ako premiér. Jeho vláda až dnes začína zabezpečovať pľúcne respirátory pre ľudí, u ktorých už je potvrdené ochorenie na koronavírus," uviedol Matovič.

12:55 Matovič aj po rokovaní krízového štábu trvá na tom, že vláda nemá plán na riešenie situácie okolo koronavírusu. Pellegrini mu podľa jeho slov ani nedal priestor na to, aby na rokovaní vystúpil s ich návrhmi na riešenie situácie.

12:53 "Ľuďom treba hovoriť v prvom rade pravdu," uviedol Matovič na otázku, či by sa nemali radšej informácie dávkovať ľuďom postupne. Líder OĽaNO potvrdil nové prípady.

12:50 NAŽIVO Igor Matovič odišiel skôr zo zasadnutia Ústredného krízového štábu

12:41 Slovenská zdravotnícka univerzita zabezpečí svojich študentov do nemocníc, ak bude nedostatok zdravotníkov

Uviedol to rektor SZU Peter Šimko na základe stredajších (11. 3.) informácií krízového štábu o možnosti zapojenia študentov lekárskych fakúlt do riešenia mimoriadnej situácie na Slovensku. K dispozícii budú študenti z lekárskych aj nelekárskych študijných programov a kolegovia univerzity, priblížil Šimko. Vysvetlil tiež, že účasť študentov tretieho až šiesteho ročníka všeobecného lekárstva a študentov nelekárskych odborov tretieho ročníka bakalárskeho a pokračujúceho magisterského stupňa na klinickej prevádzke nemocníc sa bude pokladať za absolvovanie praktickej časti výučby v jednotlivých študijných programoch.

12:35 Hygienici posilnili call centrá na svojich regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Ako ďalej informuje hovorkyňa Ministerstvo zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, verejnosť má totiž stále množstvo otázok týkajúcich sa koronavírusu. "V činnosti je aktuálne 36 telefonických liniek. Doteraz fungovalo deväť (Úrad verejného zdravotníctva SR a osem krajských Regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR). Pribudlo tak ďalších 27 kontaktných bodov," uviedla Eliášová.

12:33 Správe Štátnych hmotných rezerv sa podarilo nakúpiť respirátory

Správe Štátnych hmotných rezerv (SŠHR) sa podarilo nakúpiť respirátory. Pred rokovaním krízového štábu to uviedol predseda SŠHR Kajetán Kičura s tým, že je optimistický a obstarať sa podarilo aj iné ochranné pomôcky. "Budete spokojní, aj verejnosť bude spokojná," uviedol. Ako dodal, konkrétne informácie poskytne po rokovaní krízového štábu.

Krátke vyjadrenie Kajetána Kičuru zo Štátnych hmotných rezerv, keď prichádza na ÚKŠ

12:30 Slováci môžu pricestovať z Talianska osobnou dopravou, vlakom alebo autobusom. Všetky lety sú zrušené.

12:25 V Rakúsku potvrdili prípad ďalšej nakazenej Slovenky novým koronavírusom

Tirolsko v stredu potvrdilo, že novým koronavírusom sa infikovala aj Slovenka pracujúca v obci Berwang. Informovali o tom rakúska verejnoprávna stanica ORF a regionálny webový portál Meinbezirk.at. Žena začiatkom marca navštívila lyžiarske stredisko Ischgl, kde sa nakazila. Toto stredisko bude od soboty na dva týždne zatvorené, oznámil v stredu tirolský hajtman Günther Platter. Počet nakazených sa v Rakúsku zvýšil na 302.

12:11 Peter Pellegrini pri príchode na krízový štáb neskrýval hnev na Igora Matoviča. Vytĺkanie politického kapitálu na takejto vážnej situácii chce najprv riešiť s Matovičom zoči-voči a až potom sa vyjadrí na tlačovke.

To, čo predviedol Matovič, je politický hyenizmus, odkazuje Pellegrini

12:10 Na Slovensku máme 6 nových prípadov. 

Informoval o tom Peter Pellegrini, ktorý prišiel na zasadnutie ústredného krízového štábu. 

12:02 Premiér Peter Pellegrini na Ústredný krízový štáb ešte nedorazil, štáb vedie ministerka vnútra Denisa Saková.

11:58 Obmedzenia sú aj na Hoteli Bôrik.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

11:55 "Situácia je naozaj vážna," vyhlásil na Ústrednom krízovom štábe hlavný hygienik Ján Mikas.

Situácia je naozaj vážna, povedal na Ústrednom krízovom štábe hlavný hygienik

11:48 UKF v Nitre zatvára internáty, zahraničným študentom odporučila ukončenie pobytu

Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre zatvára svoje internáty. Všetkých slovenských študentov vyzvala, aby najneskôr do piatka obeda internáty opustili. Všetkým zahraničným študentom odporučila predčasné ukončenie pobytu a návrat domov. UKF o tom informovala vo štvrtok na svojej webovej stránke. Univerzita zároveň zakázala svojim zamestnancom i študentom účasť na zahraničných pracovných cestách. Okrem toho požiadala všetkých zamestnancov a študentov, aby sa po návrate zo zahraničia podrobili dobrovoľnej domácej karanténe v trvaní 14 dní.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: FB/UKF)

11:45 Kvôli zákazu hromadných podujatí sa rušia marcové termíny pojednávania v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

11:40 Po vyhlásení mimoriadnej situácie sa neobmedzujú žiadne práva občanov

Mimoriadna situácia sa vyhlasuje pre potreby štátnych orgánov. Nie sú pri nej dotknuté a ani sa neobmedzujú žiadne práva občanov. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. "Mimoriadna situácia sa vyhlasuje pre potreby štátnych orgánov, aby mohli byť napríklad vykonávané záchranné práce pri živelných pohromách, použité sily a prostriedky z územia, kde bola vyhlásená mimoriadna situácia, použité zložky integrovaného záchranného systému vo väčšom rozsahu a podobne," uviedol rezort.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (45)
Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Maarty)

Mimoriadna situácia je podľa MV nástrojom pre rýchlejšie zabezpečenie potrebného materiálu od spoločností a firiem, ktoré ním disponujú. Ide o materiál, ktorý je potrebný pre výkon záchranárskych prác alebo zabezpečenie ochrany obyvateľstva, poznamenalo ministerstvo. "V tomto konkrétnom prípade ide o zdravotnícky materiál a prístroje, ktoré zvýšia kapacity SR pre účinnejšiu ochranu zdravia obyvateľstva v súvislosti s koronavírusom," uvádza MV.

11:35 "Prešli sme z fázy prípravy do fázy spomaľovania šírenia vírusu. Musíme byť pripravení na to, že počet nakazených bude v najbližších dňoch rásť. Som rád, že sme sa v stredu na vláde dohodli, že riaditeľ magistrátu bude členom ústredného krízového štábu a budeme mať informácie z prvej ruky," doplnil Vallo.

11:32 Až 8-tisíc Bratislavčanov mohlo byť v Taliansku od 17. februára, uviedol Matúš Vallo na základe anonymných dát telefónnych operátorov. Okrem toho na tlačovej konferencii kritizoval dlhé čakanie na výsledky testov pri podozreniach u ľudí na koronavírus.

11:30 Hlavné mesto SR Bratislava vyčlenilo v rozpočte ďalších 750-tisíc eur na nákup potrebného materiálu na účel spomalenia šírenia nového koronavírusu na Slovensku. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal bratislavský primátor Matúš Vallo. Dodal, že pripravené sú aj ďalšie opatrenia. Vyzval Bratislavčanov na zodpovednosť.

11:28 Na Ústredný krízový štáb prišiel aj policajný prezident Milan Lučanský, budúci premiér Igor Matovič či minister dopravy Árpád Érsek.

Ďalšie príchody na krízový štáb

11:25 Na Ústredný krízový štáb prišla aj riaditeľka Univerzitnej nemocnice v Bratislave Renáta Vandriaková. Podľa jej slov majú zatiaľ všetko pod kontrolou. "Robíme všetko tak, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivovať pre všetkých pacientov," uviedla s tým, že všetky potrebné ochranné prostriedky majú v plnom počte. UNB však odkladá plánované operácie, s výnimkou onkologických. 

Príchod riaditelky univerzitnej nemocnice

11:20 Bratislavská župa začala s distribúciou rúšok lekárom, povinné sú aj na úrade Bratislavského samosprávneho kraja

“Od dnes nosia rúška všetci naši kolegovia a kolegyne, ktoré pre nich zabezpečil náš úrad. Popri umývaní rúk je nosenie rúšok jedným z najúčinnejších spôsobov, ako ochrániť ostatných pred infekčným ochorením. Tu musí ísť bokom otázka výzoru, nekomfortu alebo hanby. Prosím, správajme sa k sebe zodpovedne,” vyzýva bratislavský župan Juraj Droba. Od dnešného dňa začala župa s distribúciou rúšok aj pre lekárov v kraji. V prvej várke dostanú rúška lekári z okresu Malacky, kde už bol potvrdený výskyt koronavírusu. V najbližších dňoch budú nasledovať ďalšie okresy Bratislavského kraja.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: FB/Bratislavský kraj)

11:15 Minister obrany Peter Gajdoš pri príchode na krízový štáb uviedol, že ozbrojené sily SR v súčinnosti s policajným zborom budú zabepečovať preventívne opatrenia, ktoré sa už začali od včerajšieho dňa.

Peter Gajdoš prišiel na krízový štáb

11:10 Príchod ministerky kultúry Ľubici Laššákovej na Ústredný krízový štáb. Novinárom poskytla aj krátky rozhovor. Kultúrne inštitúcie, ktoré organizujú veľké podujatia, by mohli mať podľa nej poistenie. To, či má poistenie aj Slovenské národné divadlo, však nevedela povedať. „Ak tu raz platí nejaká mimoriadna situácia a hovoríme o tom, že sa ľudia nemajú zhromažďovať, tak to má platiť pre všetkých," vyjadrila sa ministerka.

Príchod Ľubici Laššákovej na krízový štáb

11:05 Na Ústredný krízový štáb prichádzali niektorí s rúškami na tvárach.

Príchod na krízový štáb

10:55 V prípade, že vo štvrtok ústredný krízový štáb rozhodne o zatvorení všetkých škôl a školských zariadení, bude s tým súvisieť aj termín písomných maturitných skúšok. Potvrdil to odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

10:50 Brífing sa skončil.

10:47 Matovič skritizoval prístup Pellegriniho a aktuálnej vlády, podľa neho nemali pre koronavírus žiaden plán.

10:46 Matovič sa bude na Ústrednom krízovom štábe pýtať, ako v akom stave sú nemocnice a ako sú vybavené, aké sú zásoby zdravotníckych pomôcok a v akom stave je testovanie pacientov.

Zľava: Eduard Heger, Igor Matovič a Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (45)
Zľava: Eduard Heger, Igor Matovič a Jaroslav Naď  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:43 Mobilní operátori sú podľa Matoviča ochotní pomôcť informovať ľudí, ktorí sa vrátia zo zahraničia o tom, že ešte musia zostať v karanténe. Toto chcú predložiť na Ústrednom krízovom štábe.

10:41 Matovič rokoval s telekomunikačným operátorom, a podľa jeho údajov za posledné tri týždne identifikovali 100-tisíc ľudí na základe sim-kariet, ktorí sa vrátili iba z Talianska.

10:39 "Je evidentné, že mnoho ľudí si naďalej žije svoj život a správajú sa nezodpovedne k ostatným ľuďom," uviedol Matovič k aktuálnej situácii ohľadom koronavírusu.

10:35 NAŽIVO Začal sa brífing hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti za účasti Igora Matoviča, Eduarda Hegera a Jaroslava Naďa pred zasadnutím krízového štábu

10:32 Prímestské autobusy v Trnavskom samosprávnom kraji jazdia od dnešného dňa v prázdninovom režime. Kraj tak reaguje na zatvorenie stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, ako aj mnohých materských a základných škôl. Prázdninový režim v autobusovej doprave platí až do odvolania.

10:30 Mesto Humenné uzavrelo na dva dni všetky materské a základné školy

Mesto Humenné rozhodlo o zatvorení všetkých materských a základných škôl na svojom území. Nariadenie primátora mesta Miloša Merička sa týka desiatich materských, ôsmich základných a jednej základnej umeleckej školy. Tie ostanú nateraz zatvorené počas najbližších dvoch dní vo štvrtok 12. a v piatok 13. marca. 

Opatrenia prebiehajú aj v prostriedkoch prepravcov na území mesta. „Počnúc ránom štvrtka 12. marca, ešte pred prvou jazdou, sú všetky autobusy a sanitné vozidlá zvnútra vystriekané dezinfekčnými prostriedkami. Konkrétne ide o miesta, ktoré cestujúci chytajú rukami, tiež bude vytretá aj podlaha. Túto činnosť budú vykonávať vodiči príslušných liniek raz denne ešte predtým, než vyrazia na trasu a začnú naberať cestujúcich. Potrvá to do odvolania," uviedol Mikuláš Koščo, konateľ spoločnosti M.K. Trans, ktorá je prevádzkovateľom mestskej hromadnej dopravy v Humennom.

10:25 Podľa našich informácii majú podozrenie na koronavírus v RTVS. Redaktorka má mať horúčky a robila reportáž v SND, kde sa už v pondelok potvrdil prípad nákazy u jednej zo zamestnankýň. Má byť v domácej karanténe.

10:20 Lučenec pre koronavírus zavádza ďalšie opatrenia, odporúča zvážiť návštevu úradu

Krízový štáb mesta Lučenec zaviedol ďalšie preventívne opatrenia, ktoré majú predísť šíreniu nového koronavírusu. Ako uviedla primátorka Alexandra Pivková, ktorá štáb zvolala, na základe jeho rozhodnutia je zakázaná organizácia spoločenských, kultúrnych a športových podujatí v pôsobnosti mesta až do odvolania. Odporúča sa zvážiť návšteva úradu a jeho prevádzok a na komunikáciu využívať predovšetkým e-mail, poštu alebo telefonický kontakt

10:05 Zmyslom zatvorenia internátov Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave pre študentov zo Slovenska je zabránenie šírenia nového koronavírusu. Zhodli sa na tom vedenia dvoch najväčších univerzít. Na Univerzite Komenského v Bratislave napriek prerušenej prezenčnej výučbe študenti voľno nemajú. Študujú doma. 

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: FB/Univerzita Komenského v Bratislave)

9:57 V meste pod Urpínom zatvoria základné a materské školy, aj mestské jasle

V Banskej Bystrici od piatka 13. marca zatvorí mesto z preventívnych dôvodov základné školy a materské školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, a tiež Mestské detské jasle. Ako informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, vedenie mesta zároveň vyzýva zriaďovateľov neštátnych škôl a školských zariadení, aby postupovali rovnakým spôsobom. Mesto zatvára svoje školy, škôlky a jasle na päť dní, pričom ďalej bude postupovať v zmysle nariadenia centrálneho Krízového štábu SR. V obmedzenom režime bude fungovať aj mestský úrad.

9:55 Trenčiansky samosprávny kraj vyčlenil financie na 11-tisíc respirátorov kategórie FFP3 pre tri nemocnice

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vyčlení finančné prostriedky na nákup respirátorov kategórie FFP3 pre všetky tri nemocnice vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Po zasadnutí rozšíreného štábu pre krízové situácie to povedal predseda TSK Jaroslav Baška. U žiadneho z 36 ľudí, ktorí boli testovaní na území kraja, sa ochorenie novým koronavírusom COVID-19 nepotvrdilo.

Respirátor typu FFP3
Zobraziť galériu (45)
Respirátor typu FFP3  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

9:50 Zdravotné poisťovne zaznamenali zvýšený záujem o e-recepty

Zdravotné poisťovne v posledných dňoch zaznamenali zvýšený záujem svojich poistencov o vystavenie elektronického receptu (e-receptu). Vyplýva to z vyjadrení štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) aj oboch súkromných zdravotných poisťovní (ZP) Dôvera a Union. Zároveň poukázali na to, že k dispozícii sú aj bezplatné aplikácie, prostredníctvom ktorých si Slováci môžu skontrolovať predpísané recepty.

9:35 Dopravný podnik Bratislava obmedzil v autobusoch výstup a nástup cez predné dvere

Dopravný podnik Bratislava (DPB) obmedzil od štvrtka nástup a výstup prednými dverami autobusov a trolejbusov. Informoval o tom vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB Matej Michlík. Toto dodatočné preventívne opatrenie zaviedol pre spomalenie šírenia nového koronavírusu. Predné dvere autobusov a trolejbusov i priestor pri predných dverách sú výrazne označené. "Vyhradenie priestoru pri predných dverách bude taktiež viditeľne označené reflexnou páskou medzi držadlami a oznamom," priblížil Michlík. Dodal, že pri uzatvorených kabínach električiek nebol tento krok potrebný.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

9:25 Budova Národnej rady SR (NR SR) na Námestí Alexandra Dubčeka v Bratislave je v núdzovom režime. Vstup je povolený len oprávneným osobám, zamestnancom NR SR a poslancom zákonodarného orgánu. Z bezpečnostných opatrení nebude žiadnym ďalším osobám umožnený vstup. Informovala o tom Kancelária NR SR. 

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Vlado Benko Br.)

9:02 Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici je od dnešného dňa až do odvolania pre verejnosť zatvorené. SBM o tom informuje na svojej internetovej stránke.

8:58 Mesto Zvolen od dnešného dňa obmedzuje chod mestského úradu skrátením stránkových hodín. Ako informoval referent pre styk s verejnosťou Martin Svatuška, ďalšie opatrenia sú výsledkom rokovania krízového štábu mesta Zvolen, pričom majú zabrániť prípadnému šíreniu koronavírusu vo Zvolene.

8:55 Nákazu koronavírusom u ukrajinských pacientov nepotvrdili

Ukrajinskí pacienti, ktorých v stredu po tragickej dopravnej nehode autobusu s dodávkou v Ružomberku - Černovej priviezli do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) SNP Ružomberok, nie sú nakazení koronavírusom. Na základe výsledkov testov to potvrdila hovorkyňa nemocnice Petra Dišková. Pri nehode zomrel vodič dodávky a jedna z jeho spolujazdkýň, viac ako 20 osôb utrpelo rôzne zranenia, a tak ich záchranári previezli do okolitých nemocníc. Vstupné vyšetrenia vo vojenskej nemocnici preukázali u dvoch pacientov zvýšenú teplotu a vzhľadom na možnú cestovateľskú anamnézu sa objavilo podozrenie na nákazu novým koronavírusom.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

"Výsledky všetkých šiestich pacientov sú negatívne. Všetci sú momentálne v stabilizovanom stave, jeden pacient je hospitalizovaný na anesteziologicko-resuscitačnom oddelení, jeden na klinike infektológie a traja sú hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti," priblížila aktuálny stav starostlivosti Dišková.

8:45 Slovenská akadémia vied (SAV) sa ponúkla, že pomôže s testovaním. Denne by vedeli v SAV preveriť 500 vzoriek.

8:40 Oravské múzeum ruší všetky podujatia, hrad aj železnicu zatvorilo

Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne ruší všetky podujatia s hromadným výskytom návštevníkov. Do odvolania zatvára Oravský hrad, Oravskú lesnú železnicu, Bibliotéku Čaplovičiany aj Florinov dom. Dôvodom je aktuálna situácia na Slovensku v súvislosti s potenciálnou nákazou novým koronavírusom. Múzeum o tom informuje na sociálnej sieti. "O ďalšej situácii budeme informovať na oficiálnej webovej stránke," dodáva múzeum.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: FB/Oravský hrad / Orava Castle)

08:30 O 11:00 zasadá Ústredný krízový štáb

Dnes o 11:00 zasadá Ústredný krízový štáb, ktorý by mal rozhodnúť, či sa plošne zatvoria všetky školy na Slovensku na 14 dní. Tiež po ňom bude známe, či bude povinná karanténa platiť pre všetkých ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. V súčasnosti sa dvojtýždňová karanténa týka ľudí, ktorí sa vrátili z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu. Krízový štáb bude rozhodovať aj o tom, či sa skrátia otváracie hodiny klientskych centier.

Na Slovensku platí od dnešného dňa mimoriadna situácia

Pre riziko šírenia koronavírusu platí na Slovensku od rána 6:00 mimoriadna situácia. Vláda SR rozhodla o jej vyhlásení v stredu 11. marca. Na základe mimoriadnej situácie si štát môže napríklad vynútiť od firiem dodávky medicínskeho tovaru, ak ho majú. „Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti ohrozenia verejného zdravia z dôvodu ochorenia Covid-19 spôsobeným koronavírusom," vysvetľuje ministerstvo zdravotníctva.

Peter Pellegrini a Denisa Saková počas toho, ako oznamujú mimoriadnu situáciu
Zobraziť galériu (45)
Peter Pellegrini a Denisa Saková počas toho, ako oznamujú mimoriadnu situáciu  (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

Ako v stredu 11. marca uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), pri vyhlásení mimoriadnej situácie má vláda právomoc prijať ďalšie opatrenia, nielen vo vzťahu k rozdeľovaniu ochranných prostriedkov zo skladu Štátnych hmotných rezerv, ale aj na zabezpečenie ďalšieho materiálu, ktorý je potrebné kúpiť. „Vláda nemôže byť v pozícii, že sa bude doprosovať niekomu, či nám niečo predá. Na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie si vynútime dodanie určitého zdravotníckeho materiálu od slovenských firiem," povedal a zároveň spresnil, že tak môžu štátne organizácie urobiť formou príkazov a nariadení a nie správnym konaním, ktoré má dlhý a byrokratický proces.

Pellegrini upozornil, že v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie nie je vydané žiadne usmernenie na plošný odklad plánovaných operácií v nemocniciach. Ústavné zdravotnícke zariadenia sa podľa jeho slov majú pripraviť na to, ako zvládnuť situáciu, ak by prišlo k veľkému nárastu infikovaných novým koronavírusom, ktorí budú potrebovať intenzívnu starostlivosť. „Vtedy, samozrejme, bude potrebné reorganizovať plánované operácie. Samozrejme sa to nemôže dotknúť tých, kde sa vyžaduje záchrana života," dodal.

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

Na ilustračnej snímke vydanej
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: TASR/AP/Centers for Disease Control and Prevention)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: SlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu