Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Zúfalý krok či výsmech? Žiak prišiel do školy na Kysuciach v ochrannom obleku, župa sprísňuje opatrenia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: reprofoto:zilinak.sk)

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO - Slovensko postupne zavádza opatrenia, ktoré by mali pomôcť v zabránení šírenia obávaného koronavírusu. Patrí medzi ne aj dočasné zatvorenie škôl. Od stredy nariadenie platí aj v Žilinskom samosprávnom kraji. Kým však k spomínanému kroku došlo, jeden zo stredoškolákov v Kysuckom Novom Meste urobil rázny krok. Či išlo z jeho strany o žart alebo o upozornenie na to, že má obavy, nie je známe.

KORONAVÍRUS Na stanici v Bratislave stál večer vyše dvoch hodín vlak pre zásah zdravotníkov

Žiak Strednej priemyselnej školy informačných technológií v spomínanom meste prišiel do školy v ochrannom obleku. Na jeho počin upozornila stránka zilinak.sk. Ako poznamenal web, viacerí stredoškoláci vyzývali samosprávu k uzatvoreniu škôl. Mnohí sa totiž obávali toho, ako sa situácia vyvinie, keďže do škôl tam cestujú študenti z rôznych kútov Slovenska.

„Našu školu navštevujú študenti z celého Slovenska a každý deň cestujú vlakmi. Pred približne dvoma rokmi nám hygiena zavrela jednu budovu, kvôli čomu sa teraz premiestňujeme 10 minút cez najfrekventovanejšie miesta Žiliny do inej budovy," vyjadrila sa nemenovaná žiačka Konzervatória Žilina.

Medzičasom ale Žilinský samosprávny kraj predsa len sprísnil opatrenia, ktoré sa týkajú aj stredných škôl, keďže tie má samospráva vo svojej pôsobnosti. Dotknú sa takmer 22-tisíc stredoškolákov.

"Od začiatku situáciu sledujeme a prijímame opatrenia a reagujeme na všetky nové informácie. Včera večer sa stala pri Ružomberku dopravná nehoda, ktorej účastníkmi boli občania s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Zdravotníkov, policajtov, hasičov, ktorí zasahovali na mieste nehody, máme od tohto času v karanténe," informovali na svojej facebookovej s dodatkom, že na Slovensku sa potvrdili ďalšie tri prípady pozitívne testované na koronavírus. Po štvrtku navyše pribudlo ďalších šesť.

Výsledky testov napokon v prípade nehody preukázali, že jej účastníci koronavírus nemajú. No práve spomínané nové informácie župu podľa ich vyjadrenia po konzultácii s regionálnym hygienikom podnietili prijať ešte prísnejšie opatrenia. "S účinnosťou od zajtra až do pondelka 16. 3. 2020 (vrátane) budú zatvorené všetky stredné školy v pôsobnosti Žilinského kraja," uviedla samospráva.

VIDEO Zúfalý krok či
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: reprofoto:facebook-Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - fakultná nemocnica)

Okrem toho do nasledujúcej nedele (22. 3.) nariadili zatvorenie všetkých kultúrnych inštitúcií, prerušenie poskytovania ambulantnej starostlivosti v sociálnych zariadeniach, naďalej tiež platí zákaz návštev v nemocniciach a sociálnych zariadeniach. 

"Musíme chrániť aj našich zdravotníkov, lekárov a sestry, ktorí prichádzajú do kontaktu s pacientami, preto v tejto chvíli riešime dodávku rúšok a respirátorov pre zdravotnícke zariadenia a lekárov primárneho kontaktu a veríme, že sa podarí dodávku zabezpečiť aj pre sociálne zariadenia," znelo v príspevku.

Žilinská samospráva tiež apelovala na občanov, aby vo zvýšenej miere prejavili vnútornú disciplínu, zodpovednosť a ohľaduplnosť voči svojim kolegom, rodinným príslušníkom a verejnosti. "Len takto odvrátime vznikajúcu neistotu," uzavreli.

Viac o téme: ŠkolaŽiakKysucké Nové MestoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu