Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Februárový rasistický útok v meste Hanau: Polícia vyšetruje prejavy podpory na internete

Mesto Hanau po útoku
Mesto Hanau po útoku (Zdroj: TASR/Andreas Arnold/dpa via AP)

HANAU - Nemecké orgány začali vyšetrovanie v desiatkach prípadov, keď sa na internete objavili komentáre schvaľujúce februárový rasistický útok v meste Hanau. Generálny prokurátor spolkovej krajiny Hesensko Helmut Fünfsinn to povedal pre noviny skupiny VRM, ktorých správu prevzala v utorok tlačová agentúra DPA.

Podľa Fünfsinna nemecké Ústredie pre boj proti internetovej a počítačovej kriminalite iniciovalo 84 takýchto konaní. Vyjadrovanie sympatií k útočníkovi na internete označil prokurátor za "neúnosné" a konštatoval, že len málo pisateľov sa podarí identifikovať. Za problém v tejto súvislosti označil chýbajúce preventívne uchovávanie údajov o používateľoch.

Pri útoku z 19. februára zaútočil 43-ročný Nemec na bary s vodnými fajkami v meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko, pričom zastrelil deväť ľudí s cudzokrajnými koreňmi. Neskôr ho našli mŕtveho vo vlastnom byte spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka. Podľa doterajších zistení mal útočník rasistické zmýšľanie a trpel tiež duševným ochorením.

Viac o téme: VyšetrovanieRasistický útokPolícia Internet HanauHelmut FünfsinnPrejavy podpory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu