Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

My sme Nemecko, patríme k sebe: VIDEO Masaker v Hanau spojil národ, ľudia si uctili obete streľby

Niekoľko tisíc ľudí si v Hanau pripomenulo obete stredajšej streľby Zobraziť galériu (3)
Niekoľko tisíc ľudí si v Hanau pripomenulo obete stredajšej streľby (Zdroj: SITA/AP/Nicolas Armer)

HANAU - Niekoľko tisíc ľudí si v nedeľu v nemeckom meste Hanau pripomenulo obete stredajšieho útoku v dvoch baroch s deviatimi obeťami. Informovala o tom agentúra DPA.

Polícia odhadla, že na zhromaždení na Námestí Kurta Schumachera sa zúčastnilo okolo 10.000 ľudí. Boli medzi nimi aj príbuzní obetí, turecký veľvyslanec Ali Kemal Aydin, starosta Claus Kaminsky a zástupcovia rôznych náboženstiev.

"Je pre nás dôležité ukázať jednotu proti teroru, xenofóbii a protimoslimskému rasizmu," povedal jeden zo spoluorganizátorov Teyfik Oezcan. "Náš odkaz je: My sme Nemecko. Patríme k sebe," dodal. Niektorí z účastníkov držali transparenty s nápismi ako "Láska pre všetkých. Nenávisť pre nikoho." Takisto mali pri sebe aj turecké zástavy a fotografie obetí útoku.

Niekoľko tisíc ľudí si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Nicolas Armer)

Extrémista zabil deväť ľudí

Extrémista v stredu večer strieľal v dvoch baroch v meste Hanau ležiacom v spolkovej krajine Hesensko. Usmrtil tam celkovo deväť ľudí — troch Nemcov, dvoch Turkov, Bulhara, Rumuna, občana Bosny a Hercegoviny a jednu osobu s nemecko-afganským občianstvom.

Niekoľko tisíc ľudí si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Nicolas Armer)

Páchateľa, občana Nemecka vo veku 43 rokov, neskôr našli mŕtveho vo vlastnom byte spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer označil tento prípad za pravicovo-teroristický útok.

Viac o téme: ZhromaždenieNemeckoHanau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu