Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf OSN Guterres verí, že na severozápade Sýrie nastane okamžité a trvalé ukončenie bojov

António Guterres
António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Jason DeCrow)

NEW YORK - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vo štvrtok vyhlásil, že verí, že v provincii Idlib na severozápade Sýrie nastane "okamžité a trvalé ukončenie bojov". Guterres sa tak vyjadril po tom, ako sa na prímerí, ktoré začne platiť od polnoci zo štvrtka na piatok, dohodli prezidenti Ruska a Turecka, Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan.

Guterres "verí, že táto dohoda povedie k okamžitému a trvalému ukončenie bojov v severozápadnej Sýrii a zabezpečí ochranu civilistov, ktorí si už prešli obrovským utrpením," uvádza sa v stanovisku OSN, ktoré citovala agentúra AFP. Dosiahnutie dohody o prímerí ohlásili Putin a Erdogan po šiestich hodinách rokovaní vo štvrtok v Moskve. Obe strany sa zároveň dohodli na vytvorení bezpečnej zóny pre civilné obyvateľstvo v provincii Idlib neďaleko hranice s Tureckom. Ide o poslednú baštu povstalcov bojujúcich proti silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Rusko a Turecko sa v roku 2018 dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny v Idlibe, ale sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa snažia o opätovné dobytie tohto posledného veľkého regiónu, ktorý nemajú pod kontrolou. V poslednom čase sa táto provincia stala dejiskom konfliktu medzi Tureckom, ktoré podporuje niektoré skupiny povstalcov, a sýrskym vládnym režimom podporovaným Ruskom. Pri minulotýždňovom nálete sýrskych vládnych síl podporovaných Ruskom v provincii Idlib zahynulo viac ako 30 príslušníkov tureckých ozbrojených síl, na čo Ankara reagovala odvetnými útokmi.

Viac o téme: BojeUkončenieOSNSýriaAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu