Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemocnica prišla o pol milióna! Účtovníčka naletela na podvodný e-mail, potom prišlo kruté vytriezvenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SUŠICE – Jedna chyba účtovníčky pripravila nemocnicu o pol milióna korún (vyše 19,5-tisíca eur). Žena sa nechala nachytať na podvodný e-mail. Prípadom sa už zaoberá polícia. Tá však varuje, že tento prípad nie je ojedinelý.

Účtovníčka reagovala na výzvu svojho „nadriadeného“. Podvodník prostredníctvom e-mailu žiadal preplatenie investícií. Súčasťou správy bol aj bankový účet. „Že spravila chybu, si uvedomila až potom, čo jej prišiel ďalší podvodný e-mail. Okamžite sme kontaktovali políciu a podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Teraz čakáme na výsledok vyšetrovania,“ povedal pre denník Právo riaditeľ nemocnice Václav Rada.   

Čítajte aj: Kamarátovi cez Facebook poslala telefónne číslo, potom začala prichádzať o peniaze, FOTO ako dôkaz

Podľa neho bol e-mail z adresy info@quickreply.org zaslaný v češtine. „Na prvý pohľad ale nebolo úplne jasné, že ide o podvod, na druhej strane sa to ale dalo odhaliť. Z môjho pohľadu ide o zlyhanie dotyčnej pracovníčky, ktorá síce mala oprávnenie tak vysokú čiastku preplatiť, ale urobila to bez akéhokoľvek priloženého dokladu, ako je napríklad faktúra alebo objednávka,“ zdôraznil Rada.

Žena.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Policajná hovorkyňa Dana Ladmanová potvrdila, že kriminalisti sa prípadom zaoberajú. „Začali sme úkony trestného konania pre podozrenie zo spáchania podvodu. V prípade odhalenia hrozí páchateľovi až osem rokov väzenia,“ objasnila Ladmanová.

Hovorkyňa polície sa domnieva, že podvodník sa v e-mailovej komunikácii s dotyčnou vydával za jej nadriadeného. „Najprv sa pýtal, akú finančnú hotovosť majú k dispozícii, a potom pod určitou zámienkou dojednal s účtovníčkou zaslanie peňazí,“ skonštatovala Ladmanová. Tá súčasne upozornila, že tento prípad nebol jediný.

Viac o téme: E-mailPodvodPodvodník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu