Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

ETA sa priznala k poprave 2 policajtov vo Francúzsku

Streľba vo francúzskom letovisku Capbreton bola prvým smrteľným útokom organizácie ETA vo Francúzsku od roku 1976.
Streľba vo francúzskom letovisku Capbreton bola prvým smrteľným útokom organizácie ETA vo Francúzsku od roku 1976. (Zdroj: TASR)

MADRID - Ozbrojená baskická separatistická organizácia ETA v piatok priznala zodpovednosť za zabitie dvoch španielskych policajtov vo Francúzsku 1. decembra a vo vyhlásení zverejnenom v baskickej tlači varovala pred ďalšími útokmi.

ETA uvádza, že stála za "popravou" dvoch policajtov v meste Capbreton na juhu Francúzska, píše sa v úryvkoch vyhlásenia zverejneného na webovej stránke denníka Gara. "To, čo sa stalo, bolo vopred ohlásené. 1. decembra ETA odpovedala na neustály tlak španielskych ozbrojených síl proti baskickým militantom," píše zoskupenie vo vyhlásení, ktoré by mal denník v plnej verzii zverejniť v sobotu. ETA taktiež plánuje pokračovať v útokoch na "represívne zložky španielskeho štátu".

Streľba vo francúzskom letovisku Capbreton bola prvým smrteľným útokom organizácie ETA vo Francúzsku od roku 1976. Za incidentom údajne stáli traja príslušníci ETA - dvaja muži a jedna žena. Španielski príslušníci sa 1. decembra zúčastňovali spolu s francúzskymi kolegami na rutinnej protiteroristickej operácii. Počas zastávky v kaviarni však narazili na troch podozrivých členov ETA, ktorí na nich následne spustili paľbu.

Krátko po tomto incidente sa Španielsko a Francúzsko dohodli na vytvorení trvalej spoločnej policajnej jednotky, ktorá by mala proti separatistickému hnutiu bojovať.

ETA za štyri desaťročia boja za nezávislosť Baskicka zabila takmer 800 osôb, EÚ i USA ju považujú za teroristickú organizáciu. ETA v marci 2006 vyhlásila prímerie, ale v decembri 2006 zabila pri bombovom útoku v Madride dvoch ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu