Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Nevídaný úkaz, známu dovolenkovú destináciu zasiahla silná piesočná búrka

Kanárske ostrovy po piesočnej búrke opäť sprístupnili letiská Zobraziť galériu (6)
Kanárske ostrovy po piesočnej búrke opäť sprístupnili letiská (Zdroj: SITA/AP Photo/Andres Gutierrez)

LAS PALMAS - Španielske úrady v pondelok opäť otvorili letiská na Kanárskych ostrovoch, ktoré v nedeľu zatvorili pre piesočnú búrku. Tá zasypala súostrovie pieskom a prachom. Prichádzajúce lietadlá predtým presmerovali do iných destinácií a žiadnym strojom z miestnych letísk nedovolili odletieť. Úrady v pondelok informovali, že "najhoršie je za nimi".

Regionálna vláda Kanárskych ostrovov uviedla, že búrku sprevádzal vietor s rýchlosťou v nárazoch do 120 kilometrov za hodinu, ktorý rozšíril najmenej tri lesné požiare. Školy zostali v pondelok preventívne zatvorené. Televízne zábery ukazovali palmy bičované vetrom a hustú oranžovú hmlu zahaľujúcu ostrovy.

Tento fenomén, nazývaný miestnymi tiež “calima”, dokáže zdvihnúť mračná piesku a prachu zo Saharskej púšte a preniesť ich až do vzdialenosti 95 kilometrov, ktorá oddeľuje ostrovy od afrického pobrežia. Líder regionálnej vlády Ángel Víctor Torres vyhlásil, že úrady dúfajú v upokojenie situácie, keďže už nefúka taký silný vietor a na niektorých ostrovoch začalo pršať. 

"Bola to naša víkendová nočná mora. Takéto niečo sme nevideli za uplynulých 40 rokov," vyjadril sa. Politik potvrdil, že hasiči sa sústredia na uhasenie požiarov. Jeden z nich sa objavil v prírodnej rezervácii na ostrove Gran Canaria. Z Tenerife zase evakuovali približne dvetisíc ľudí, ktorí sa v pondelok už môžu vrátiť domov.

VIDEO Nevídaný úkaz, známu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andres Gutierrez)

Viac o téme: LetiskoPiesočná búrkaKanárske ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu