Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Afganský premiér a neúspešný kandidát na prezidenta odmieta voľby: Vyhral som ja!

Afganský premiér a neúspešný kandidát na prezidenta Abdulláh Abdulláh
Afganský premiér a neúspešný kandidát na prezidenta Abdulláh Abdulláh (Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Afganský premiér a neúspešný kandidát na prezidenta Abdulláh Abdulláh odmietol v utorok uznať víťazstvo doterajšieho prezidenta Ašrafa Ghaního v septembrových prezidentských voľbách, pričom avizoval zostavenie vlastnej vlády. Informovala o tom agentúra AFP.

"Náš tím sa stal na základe čistých biometrických hlasov víťazom a my svoje víťazstvo týmto deklarujeme. Podvodníci sú hanbou dejín (Afganistanu) a my vyhlasujeme našu vládu," oznámil Abdulláh na tlačovej konferencii v Kábule.

Na základe konečných výsledkov afganských volieb, ktoré v utorok zverejnila afganská Nezávislá volebná komisia, získal Abdulláh vo voľbách 39,52 percenta hlasov a umiestnil sa tak na druhom mieste za Ghaním, ktorého podporilo 50,64 voličov.

Ghaního oponenti tvrdia, že septembrové voľby boli poznamenané rozsiahlymi podvodmi a nedostatkami. Voliči sa počas dňa sťažovali aj na neúplné hlasovacie lístky či na nepoužiteľné zariadenia na identifikáciu biometrických údajov. Na hlasovacích lístkoch boli vytlačené mená 18 kandidátov, štyria však medzičasom svoju kandidatúru stiahli. Počas hlasovania došlo taktiež k viacerým útokom militantov.

Viac o téme: VoľbyPrezidentAfganistanAbdulláh Abdulláh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu