Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chaos vo Venezuele nemá konca kraja: Guaidóovho strýka zadržali, opozičný líder bránil sankcie

Juan Guaidó Zobraziť galériu (5)
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP/Matias Delacroix)

CARACAS - Spojenec venezuelského prezidenta Nicolása Madura Diosdado Cabello v stredu večer vyhlásil, že predstavitelia štátu zadržali strýka opozičného lídra Juana Guaidóa pre obvinenie z pokusu prepašovať do Venezuely "nebezpečné materiály". Vo štvrtok to napísala agentúra AFP.

Guaidó obvinil Madura, že využíva jeho strýka Juana Josého Márqueza ako nástroj na zastrašovanie jeho samotného. Guaidó sa práve vrátil z medzinárodného turné, na ktorom sa snažil získať podporu pre svoj zámer zosadiť socialistického vodcu Madura.

"Samozvaný vodca Maduro, pokladám Vás a každého z Vašich prisluhovačov za zodpovedných za to, čo sa stane s Juanom Josém Márquezom," uviedol Guaidó a označil svojho strýka za "čestného a odvážneho muža".

Madurov spojenec a šéf socialistickej strany Diosdado Cabello povedal v stredu večer vo svojom týždennom televíznom programe, že Guaidóovho strýka zadržali, lebo mal údajne pri sebe malé množstvá plastickej trhaviny C-4 a dve nepriestrelné vesty.

Líder opozície Juan Guaidó
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Ariana Cubillos)

Guaidóov strýko bol členom Guaidóovej delegácie na trojtýždňovom medzinárodnom turné, počas ktorého sa líder venezuelskej opozície zastavil vo Washingtone, Davose a Bruseli, pričom sa v Bielom dome stretol aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpm. Obaja, Guaidó aj strýko, sa spoločne v utorok vrátili z Portugalska medzinárodným letom do vlasti. Guaidó odišiel z letiska pri Caracase v chaotickej situácii a neskôr oznámil, že predstavitelia zadržali jeho strýka.

Ďalší Márquezovi príbuzní uviedli, že nebol politicky aktívny, ale s Guaidóom cestoval, aby sa staral o bezpečnosť svojho synovca. Cabello obvinil Márqueza, že mal pri sebe prenosné baterky, v ktorých bola v priestore pre batérie uložená syntetická trhavina C-4, a päť náhradných náplní s parfumom, ktoré však takisto obsahovali trhavinu.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter.com/Voces en Off ‏ )

Madurov spojenec Cabello predložil aj fotografie údajných nepriestrelných viest a trhavín. Zároveň obvinil Márqueza, že mal vo svojom mobilnom telefóne kontakt na údajného agenta americkej tajnej služby "menom Charles". "Mal na sebe nepriestrelnú vestu. Nedeklaroval ju," dodal Cabello.

Guaidó bránil sankcie

Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó v stredu bránil pred novinármi zahraničné sankcie zavedené proti režimu prezidenta Nicolása Madura, píše agentúra AFP. Guaidó v utorok pricestoval letecky do venezuelského hlavného mesta Caracas po trojtýždňovom medzinárodnom turné, počas ktorého sa zastavil vo Washingtone, Davose a Bruseli. Na letisku vo venezuelskej metropole ho však po prílete napadli zamestnanci sankciami zastihnutej štátnej leteckej spoločnosti Conviasa a označili ho za "fašistu".

Líder opozičnej Venezuely Juan
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Vergara)

Spojené štáty zaviedli 7. februára proti tejto spoločnosti sankcie. Ide o opatrenie Washingtonu, ktoré má za cieľ dosiahnuť zvrhnutie režimu venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Guaidó 24 hodín po incidente z caracaského letiska hovoril na jednom z námestí hlavného mesta Venezuely s novinármi a povedal im, že sankcie "sú nástrojom slobodného sveta, aby mohol čeliť režimom porušujúcim ľudské práva, mučiteľom a vrahom".

Sankcie zavedené voči popredným predstaviteľom Madurovho režimu sú "účinnou" formou nátlaku, uviedol ďalej vodca venezuelskej opozície. Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Nicolása Madura. Guaidóa za dočasného prezidenta následne uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane Spojených štátov. Európska únia a USA zaviedli voči Madurovej vláde sankcie.

Viac o téme: VenezuelaNicolás MaduroJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu