Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Španielsky expremiér Zapatero navštívil Venezuelu: Stretol sa s prezidentom Madurom

(Zdroj: ČTK)

MADRID - Bývalý španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero v piatok nečakane pristál vo Venezuele a stretol sa s prezidentom krajiny Nicolásom Madurom, informoval v sobotu na svojej webovej stránke denník El País.

Zapatero podľa El País v poslednom období zdôrazňuje potrebu dialógu s cieľom vyriešiť krízu vo Venezuele. Maduro na Twitteri napísal, že v mene všetkých Venezuelčanov ďakuje za ochotu otvoriť cestu k dialógu a porozumeniu medzi rozdielnymi sektormi krajiny.

Zapatero, ktorý bol vo funkcii španielskeho premiéra v rokoch 2004-11, Venezuelu naposledy navštívil v marci minulého roka. Španielska vláda následne uviedla, že Zapaterova cesta mala súkromný charakter.

Bývalý španielsky premiér bol sprostredkovateľom rokovaní medzi zástupcami Madurovej vlády a venezuelskej opozície, ktoré sa v rokoch 2016, 2017 a 2018 uskutočnili v Dominikánskej republike. Venezuelu v piatok navštívil aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Lídra venezuelskej opozície Juana Guaidóa v stredu v Bielom dome prijal americký prezident Donald Trump.

Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Nicolása Madura. Guaidóa za dočasného prezidenta následne uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane USA. Európska únia a Spojené štáty zaviedli voči Madurovej vláde sankcie.

Viac o téme: StretnutieNávšteva VenezuelaNicolás MaduroJosé Luis Rodríguez Zapatero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu