Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Venezuelčania demonštrovali v uliciach: Polícia musela použiť slzotvorný plyn

Venezuelská poriadková polícia použila v hlavnom meste Caracas slzotvorný plyn. Zobraziť galériu (3)
Venezuelská poriadková polícia použila v hlavnom meste Caracas slzotvorný plyn. (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix)

CARACAS - Venezuelská poriadková polícia použila v hlavnom meste Caracas slzotvorný plyn počas utorkovej demonštrácie, ktorú zvolal líder opozície Juan Guaidó s cieľom žiadať o konanie prezidentských volieb. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Tisíce ľudí pochodovali smerom k budove Národného zhromaždenia, kde ich však zastavila poriadková polícia. Guaidó k demonštrantom prehovoril a navrhol alternatívnu trasu. Polícia proti účastníkom použila slzotvorný plyn. Venezuelský prezident Nicolás Maduro podľa AP povolal do ulíc svojich stúpencov a takisto vyhlásil vojenské cvičenie s cieľom ochrániť najväčšie mestá v krajine. Viac ako 50 krajín sveta uznalo Guaidóa za dočasného prezidenta krajiny a Madurovo víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2018 označujú za podvod. Venezuelská vláda tvrdí, že Guaidó už nie je predsedom Národného zhromaždenia.

Venezuelčania demonštrovali v uliciach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix)

Guaidó a jeho rival Luis Parra sa 5. januára 2020 obaja vyhlásili za predsedu Národného zhromaždenia. Konali sa totiž dve odlišné hlasovania a padli aj obvinenia z "parlamentného prevratu".  Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila v utorok "znepokojenie" v súvislosti zatýkaním príslušníkov opozície a nedávnymi útokmi na demonštrantov a novinárov. Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Madura. Politická a hospodárska kríza vo Venezuele podľa AP spôsobila, že viac ako 4,5 milióna ľudí krajinu opustilo.

Venezuelčania demonštrovali v uliciach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix)

Viac o téme: VoľbyDemonštráciaJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu