Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pražský imám dostal za financovanie terorizmu 10 rokov: Väzenie ho nenapraví, tvrdí sudkyňa

Samer Shehadeh
Samer Shehadeh (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Za členstvo v teroristickej skupine a financovanie terorizmu dostal v piatok na pražskom mestskom súde bývalý pražský imám Samer Shehadeh trest odňatia slobody desať rokov. Informoval o tom český spravodajský server Novinky.cz.

Jeho brat Omar dostal trest 11 rokov väzenia a Omarova manželka Fatima Hudková trest šesť rokov za mrežami. Samer sa k svojmu činu priznal so slovami, že je na svoj čin hrdý. Omar Shehadeh a Fatima Hudková sa zdržiavajú v zahraničí a boli odsúdení ako zločinci na úteku.

"Chcela by som pánovi obžalovanému pripomenúť, že práve vďaka demokratickým zákonom mal aj on u nás zaručenú slobodu náboženského vyznania a mohol tu svoju vieru praktizovať," vyhlásila v piatok v Prahe na súde sudkyňa Kateřina Radkovská. "Obžalovaný bohužiaľ zvolil radikálnu cestu netolerancie voči ľuďom iného vierovyznania alebo bez vyznania," dodala.

"Trest zrejme nepovedie k jeho náprave, pretože sa konania dopúšťal na základe silného vnútorného presvedčenia," konštatovala sudkyňa. Štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) Shehadeha, jeho brata a švagrinú v novembri 2019 obžalovalo z členstva v teroristickej organizácii a z podporovania terorizmu.

Imám v januári na súde vo svojej výpovedi priznal, že financoval výzbroj dvoch bojovníkov v Sýrii a je na to patrične hrdý. Jedným z bojovníkov bol jeho brat. Shehadeh a jeho brat sa podľa Noviniek.cz narodili v Prahe. Obžalovaný imám Českú republiku opustil v roku 2017. V roku 2018 ho zadržali v Jordánsku a previezli naspäť do ČR.

Viac o téme: FinancovanieTerorizmusPrahaČeská republikaSamer Shehadeh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu