Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rokovania o prímerí v Líbyi stroskotali: Budú pokračovať na konci mesiaca

Fájiz Sarrádž
Fájiz Sarrádž (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

ŽENEVA - Rokovania zástupcov súperiacich strán v Líbyi, ktoré sa pod patronátom OSN konali v Ženeve, stroskotali v sobotu po tom, ako sa obe strany nedokázali dohodnúť na podobe dočasného prímeria v Tripolise a jeho okolí. S odvolaním sa na stanovisko OSN o tom v nedeľu informovala agentúra AP.

"Keďže obe strany sa zhodli na potrebe pokračovať v rokovaniach," ďalšie kolo rozhovorov by sa podľa OSN malo konať už na konci februára. Terajšie prímerie medzi medzinárodne uznanou vládou národnej jednoty a silami Líbyjskej národnej armády (LNA) poľného maršala Chalífu Haftara, ktorý podporuje konkurenčnú vládu v Tobruku, bolo sprostredkované ešte 12. januára Ruskom a Tureckom.    

Slabá vláda premiéra Fájiza Sarrádža, ktorá sídli v Tripolise a je uznaná OSN, momentálne kontroluje už len líbyjskú metropolu a malú časť územia na západe krajiny. Už od apríla 2019 pritom čelí ofenzíve maršala Haftara, ktorý sa snaží dobyť Tripolis. Haftarom podporovaná vláda ovládla v posledných rokoch celý východ a juh Líbye vrátane kľúčových ropných polí. 

V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího a k jeho smrti.

Viac o téme: RokovaniaPrímerieStroskotanieLíbyaOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu