Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

"Americký generál" sľuboval Češke rozprávkový život: Malo to však háčik, žena sa spamätala neskoro

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TACHOV – Sľuboval jej manželstvo a spoločný život, no v skutočnosti mu šlo len o jej peniaze. Ďalšia žena sadla na lep podvodníkovi z internetovej zoznamky. Mužovi sa z naivnej Češky podarilo vylákať v prepočte skoro 19,8-tisíca eur.

Vlani v októbri sa 39-ročná Češka cez internetovú zoznamku dala do reči s mužom, ktorý o sebe tvrdil, že je americký generál. O necelé dva mesiace neskôr sa žena obrátila na políciu. „Údajný vojak, asi 46-ročný Američan, oznamovateľke uviedol, že pochádza z Česka, kam sa chce tiež po ukončení vojenskej misie v Sýrii vrátiť a usadiť sa natrvalo,“ uviedla policajná hovorkyňa Dagmar Jiroušková.  

Čítajte aj: Varovanie polície: Slovenky naleteli falošným americkým vojakom, nespravte rovnakú chybu ako ony

Muž mal premyslené, ako zo svojej obete vylákať peniaze. Češke nahovoril, že na to, aby ho z armády prepustili a mohol sa odsťahovať do Česka, je nutné, aby si armáda myslela, že sa sťahuje kvôli príbuzným. „V súvislosti s tým poškodenej ponúkol sobáš, s čím dotyčná súhlasila. Aby mohol z armády odísť, bolo však nutné ju vyplatiť. Za týmto účelom mal s poškodenou prostredníctvom e-mailu komunikovať zástupca armády, ktorý postupne z oznamovateľky peniaze vylákal pod rôznymi zámienkami, ako napríklad úhrada peňazí za dosadenie náhradného vojaka na misiu, úhrada za prepravu prepusteného vojaka súkromným lietadlom, ďalšia čiastka bola požadovaná za nedodržanie stanoveného časového limitu pre uhradenie predošlej platby,“ opísala Jiroušková.     

Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Poslednú čiastku už Češka neuhradila a údajnému americkému nápadníkovi odkázala, že už nijaké peniaze posielať nebude. Vtedy sa stala terčom vyhrážok. Muž jej hrozil, že nezaslanie požadovaných peňazí môže spôsobiť vojnu medzi Českou republikou a americkou armádou. „Oznamovateľka už nijaké peniaze neposlala, aj tak prišla o viac než 530-tisíc korún (takmer 19,8-tisíca eur), pričom časť peňazí si požičala v banke,“ uviedla hovorkyňa polície.  

Policajný komisár vo veci začal úkony trestného konania pre podozrenie zo spáchania prečinu podvodu. Kriminalisti sa prípadom aj naďalej zaoberajú a opätovne pripomínajú, aby si ľudia dávali pozor na zoznámenie sa prostredníctvom internetu.

Podvodníci spravidla volia obdobnú legendu, keď sa americký vojak na misii zamiluje do ženy, ktorá je v zlom psychickom stave z dlhodobej samoty, prebiehajúceho rozvodu, z nedostatku príležitostí na zoznámenie sa, atď. Podvodník následne pod prísľubom sobáša a spokojného života z obete postupne vyláka aj veľké peniaze. „V prípade, že sa stanete obeťou takéhoto podvodu, nechajte si pre potreby polície celú komunikáciu, fotografie i ďalšie možné dôkazy,“ zdôraznila Jiroušková.

Viac o téme: PeniazePodvodZoznamkaAmerický vojak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu