Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Otec zastrelenej študentky narušil Trumpov prejav: Dobehlo ho svedomie, ospravedlnil sa

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

FORT LAUDERDALE - Otec americkej študentky Jaime Guttenbergovej, zabitej pri masakre na floridskej strednej škole v Parklande v roku 2018, sa v stredu ospravedlnil za narušenie prejavu prezidenta USA Donalda Trumpa o stave Únie, keď práve šéf Bieleho domu povedal, že bude chrániť práva vlastníkov strelných zbraní.

Freda Guttenberga odviedli v utorok večer ochrankári z galérie Kongresu, keď po Trumpových slovách začal vykrikovať o svojej zabitej dcére Jaime. Prezident totiž v prejave povedal: "Kým som prezidentom, vždy budem chrániť vaše právo vlastniť a nosiť zbrane, zakotvené v druhom dodatku ústavy." Prítomní v sále sa otočili a sledovali incident, keď muža ochranka odvádzala von, pripomenula situáciu tlačová agentúra AP.

"Dovolil som, aby ma úplne ovládli emócie," napísal Guttenberg v stredu nadránom na Twitteri. "Chcem len, aby sa riešilo násilie páchané strelnými zbraňami a nemusel som počúvať klamstvá (o druhom dodatku)," uviedol Guttenberg. "Nemal som vykrikovať. Som vďačný za nesmierne veľkú podporu, ktorej sa mi dostáva. Ale dlhujem svojej rodine a priateľom ospravedlnenie. Snažil som sa celý čas správať dôstojne a už budem pri presadzovaní bezpečia vystupovať lepšie," napísal v tweete Guttenberg, ktorý bol pri Trumpovom prejave hosťom predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

Jaime Guttenbergová bola sľubná tanečnica a gymnastka. Zahynula 14. februára 2018 ako 14-ročná, spolu s ďalšími 16 ľuďmi, keď došlo k streľbe na Strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland v americkom štáte Florida. Jej brat vyviazol zo streľby bez zranenia.

Fred Guttenberg, 54-ročný obchodník s nehnuteľnosťami, sa odvtedy stal hlasným aktivistom proti násiliu páchanému strelnými zbraňami. Jeho skupina "Oranžové stuhy za Jaime" (Orange Ribbons for Jaime) presadzuje zákon pomenovaný po nej, ktorý by vyžadoval, aby kupujúci podstúpili celkovú previerku a až potom si mohli kúpiť náboje.

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonSpojené štátyFred Guttenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu