Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Impeachment sa skončil: Žiadne prekvapenie sa nekoná, podľa Senátu je Trump nevinný

Donald Trump počas svojho prejavu o stave Únie
Donald Trump počas svojho prejavu o stave Únie (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký Senát v stredu oslobodil amerického prezidenta Donalda Trumpa spod obvinenia z pohŕdania Kongresom, keď ho predtým zbavil obvinenia zo zneužitia právomocí. Senát tým uznal Trumpa za nevinného v oboch bodoch ústavnej žaloby a ukončil tak proces impeachmentu iniciovaný Snemovňou reprezentantov. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

Senát hlasoval v stredu o 22.00 h SEČ o obvineniach zo zneužitia právomocí a pohŕdania Kongresom. V oboch bodoch ústavnej žaloby senátori republikánskeho prezidenta oslobodili, čo sa podľa agentúry AFP aj očakávalo. Republikáni majú v 100-člennom Senáte 53 zástupcov a demokrati, ktorí impeachment v Snemovni reprezentantov iniciovali, len 47. Na odvolanie prezidenta bola potrebná dvojtretinová väčšina 67 senátorov.

O podaní ústavnej žaloby na Trumpa rozhodla 18. decembra Snemovňa reprezentantov. Podanie žaloby súviselo s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Pelosiová označila Trumpa za trvalú hrozbu pre americkú demokraciu

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová kritizovala v stredu rozhodnutie Senátu, že republikánsky prezident Donald Trump nebude zosadený z funkcie na základe ústavnej žaloby (impeachmentu), ktorú naňho podali demokrati v Snemovni reprezentantov. Informovala o tom agentúra AFP. Pelosiová tiež označila Trumpa za "trvalú hrozbu pre americkú demokraciu".

"Prezident a republikáni v Senáte dnes normalizovali bezprávie a odmietli systém bŕzd a protiváh v našej ústave. Prezident, ktorý je presvedčený, že stojí nad zákonom, a keď sa mu zachce, môže narušiť voľby, predstavuje trvalú hrozbu pre našu demokraciu," povedala na margo stredajšieho hlasovania v Senáte Pelosiová.

Americký prezident sa k procesu ústavnej žaloby vyjadrí na tlačovej konferencii, ktorá sa bude konať vo štvrtok okolo 12.00 h miestneho času (18.00 h SEČ) v Bielom dome.

Trump obvinil senátora Romneyho z pokrytectva

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vo svojom tvíte reagoval na vyhlásenie republikánskeho senátora Mitta Romneyho, ktorý v stredu podporil jeden z dvoch bodov demokratmi iniciovanej ústavnej žaloby voči nemu. Romney sa tak stal prvým senátorom v dejinách USA, ktorý podporil návrh zbaviť funkcie prezidenta z rovnakej politickej strany.

Trump vo svojej reakcii napísal, že ak by "neúspešný prezidentský kandidát Mitt Romney nasmeroval rovnakú energiu a hnev, ktoré pokrytecky prejavil proti mne, na to, aby porazil nespoľahlivého Baracka Obamu, mohol (v roku 2012) vyhrať (prezidentské) voľby."

Republikánsky senátor za americký štát Utah v stredu oznámil, že bude hlasovať za uznanie Trumpa za vinného zo zneužitia právomocí. Trump je podľa neho "vinný z otrasného zneužívania dôvery verejnosti". "Som si istý, že si vypočujem urážky od prezidenta a jeho podporovateľov," poznamenal Romney, no zdôraznil, že bude hlasovať v súlade so svojím svedomím. Vysvetlil, že ako "hlboko veriaci" človek je viazaný prísahou senátorov, že budú nestranne uplatňovať spravodlivosť.

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonImpeachmentSenátSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu