Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Už nebudú posväcovať zbrane hromadného ničenia: Ruskí kňazi prichádzajú s novým návrhom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruská pravoslávna cirkev navrhla zastaviť prax, pri ktorej kňazi požehnávajú zbrane hromadného ničenia, hoci pokropenie lietadiel a lodí svätenou vodou je stále považované za vhodné. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AFP.

Cirkev zverejnila pracovnú verziu dokumentu načrtávajúceho jej úlohu pri požehnávaní pravoslávnych kresťanov, ktorí "chránia otčinu" a "plnia si svoju vojenskú povinnosť". Prizvala zároveň internetových používateľov do diskusie o danom návrhu. Rusi často žiadajú kňazov, aby im požehnali rozličné veci - od nových automobilov a bytov po vesmírne lode Sojuz - vo viere, že toto gesto im poskytne božiu ochranu. Od rozpadu Sovietskeho zväzu v decembri 1991 kňazi požehnávajú aj vojakov, lietadlá a plavidlá, ako aj všetky druhy zbraní - od útočnej pušky kalašnikov po balistické strely Iskander schopné niesť jadrové hlavice.

 V predloženom dokumente sa však uvádza, že "požehnávanie akýchkoľvek typov zbraní, ktorých použitie si môže vyžiadať neobmedzený počet mŕtvych, a to vrátane zbraní s nerozlišujúcim účinkom alebo zbraní hromadného ničenia, by malo byť vyňaté z pastoračnej praxe". Návrh zároveň pripúšťa ako "vhodné požehnávať dopravné prostriedky využívané vojakmi na súši, vode a vo vzduchu" a poprosiť Boha, aby ochraňoval vojakov.

Ruská armáda počas pôsobenia ministra obrany Sergeja Šojgua nadväzuje čoraz užšie vzťahy s pravoslávnou cirkvou. Šojgu tiež dohliada na výstavbu mohutnej katedrály pre ruské ozbrojené sily. Chrám bude stáť na predmestí Moskvy a otvoria ho 9. mája, na 75. výročie sovietskeho víťazstva nad nacistickým Nemeckom vo veľkej vlasteneckej vojne (na východnom fronte). Ruská armáda od roku 2010 prijíma do svojich radov i kňazov. Tvoria v nej i špeciálnu jednotku, ktorá sa môže letecky premiestniť a byť nasadená s mobilnými nafukovacími kaplnkami.

Viac o téme: ZbraneKňaziRuskoSvätenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu