Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko zverejnilo súbor tajných dokumentov: Týkajú sa Jaltskej konferencie

Historická snímka z Jaltskej konferencie.
Historická snímka z Jaltskej konferencie. (Zdroj: TASR/AP Photo/British War Office)

MOSKVA - Rusko pri príležitosti 75. výročia Jaltskej konferencie zverejnilo na internete nepublikované dokumenty viažuce sa k tejto udalosti. Sú medzi nimi okrem iného rokovacie protokoly a listy vysokopostavených diplomatov, oznámilo v utorok ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

Záujemcovia si môžu tiež prečítať, čo sa podávalo na obed počas trvania tohto summitu, ktorý sa konal 4. - 11. februára 1945 v sovietskom letovisku Jalta na Krymskom polostrove. Stretli sa na ňom britský premiér Winston Churchill, americký prezident Franklin D. Roosevelt a sovietsky diktátor Josif Stalin. Lídri hovorili o vzťahu spojencov k Nemecku a Francúzsku, ako aj o poľskej otázke. Prerokúval sa tiež vznik Organizácie Spojených národov (OSN) a rozdelenie Nemecka na okupačné zóny. Napriek ideologickým rozdielom sa im podarilo dosiahnuť historický kompromis, ktorý udržal mier v Európe až do konca 20. storočia.

Tisícky týchto materiálov sú dostupné na internetových stránkach ruského ministerstva zahraničných vecí, dopĺňa tlačová agentúra TASS. Podľa ministerstva sa v súčasnosti stále digitalizujú ďalšie dokumenty pripravené na zverejnenie. Pozadím tejto iniciatívy je 75. výročie víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým nemeckom vo Veľkej vlasteneckej vojne (na východnom fronte). Moskva si chce toto jubileum 9. mája pripomenúť veľkolepou vojenskou prehliadkou.

"Dúfame, že o sprístupnené materiály bude veľký záujem zo strany bádateľov i širokej verejnosti. Proces postupného odtajňovania a digitalizácie archívov ministerstva pokračuje," uviedol vo vyhlásení ruský rezort diplomacie, podľa ktorého ide o jedinečný súbor dokumentov súvisiacich so zahraničnou politikou a diplomaciou Sovietskeho zväzu z čias druhej svetovej vojny. Na konferencii v Jalte išlo o druhé z troch vrcholných stretnutí predstaviteľov tzv. Veľkej trojky; prvýkrát sa stretli na Teheránskej konferencii (28. novembra - 1. decembra 1943) a tretíkrát na Postupimskej konferencii (17. júla - 2. augusta 1945), kde však už Spojené štáty zastupoval nový prezident Harry Truman.
 

Viac o téme: DokumentyRuskoJaltská konferencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu