Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Povstalci zaútočili na dediny: Zabili najmenej 36 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BENI - Povstalci zabili pri útokoch na dediny na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) najmenej 36 ľudí. Povstalci zo Spojených demokratických síl (ADF) zaútočili v noci z utorka na stredu na štyri dediny v regióne okolo mesta Beni. Vo štvrtok o tom informoval tamojší správca Donat Kibwana, ktorý vyzval armádu, aby tam posilnila svoju prítomnosť.

Miestna ľudskoprávna skupina CEPADHO tvrdí, že útočníci údajne chodili od domu k domu a zabíjali ich obyvateľov, pričom tiež kradli kozy, hydinu a ďalšie cennosti. Armáda sa podľa nej o útokoch dozvedela až po tom, čo obyvatelia opustili svoje dediny. Šéf skupiny Omar Kavotha uviedol, že telá obetí už pripravili na pochovanie. Pri ďalšom útoku v stredu v obci Bunake zabili útočníci najvyššieho duchovného. Útočníkov následne zahnali vojaci. Všetky útoky sú zrejme pomstou za nedávne zabitie viacerých extrémistov v regióne, uvádza CEPADHO.

Obyvatelia KDR sú čoraz viac frustrovaní z toho, že tamojší vojaci a členovia mierovej misie OSN nie sú schopní ochrániť civilistov pred útokmi. Povstalecké útoky si podľa Kavothu od 30. októbra vyžiadali životy najmenej 292 civilistov.

ADF vznikla v Ugande a dlho predstavuje hrozbu pre východ Konžskej demokratickej republiky. K niektorým nedávnym útokom ADF sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát, vzťah medzi nimi však zatiaľ nie je úplne jasný.

Viac o téme: SmrťPovstalciDedinyBeniKonžská demokratická republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu