Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Spojené arabské emiráty Trumpov mierový plán privítali: Ministri zvolali mimoriadne zasadnutie

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Spojené arabské emiráty (SAE) označili mierový plán pre Blízky východ, ktorý v utorok predstavil americký prezident Donald Trump, za dôležitý východiskový bod na obnovenie rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

SAE veria, že Palestínčania a Izraelčania môžu s podporou medzinárodného spoločenstva dosiahnuť trvalé prímerie a spolužitie, uviedlo na Twitteri veľvyslanectvo SAE vo Washingtone. Ministri zahraničných vecí Ligy arabských štátov (LAŠ) sa v súvislosti s Trumpovým plánom zídu v sobotu v Káhire na mimoriadnom zasadnutí. Arabské krajiny o stretnutie požiadal palestínsky prezident Mahmúd Abbás, napísal denník The Times of Israel.

Trump na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Bielom dome, na ktorej sa nezúčastnili nijakí palestínski predstavitelia, ako súčasť svojho mierového plánu pre Blízky východ navrhol vznik palestínskeho štátu. Osemdesiatstranový dokument predpokladá, že Jeruzalem zostane nerozdeleným hlavným mestom Izraela. Trump však zároveň povedal, že východný Jeruzalem má potenciál stať sa hlavným mestom palestínskeho štátu. V oblastiach, ktoré by sa mali stať súčasťou nového štátu, plán navrhuje pozastavenie rozvoja izraelských osád na štyri roky.

Viac o téme: PlánDonald TrumpIzraelSpojené arabské emirátyPalestínaBlízky východLiga arabských štátov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu