Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Amerika je na vrchole! Donald Trump vyzdvihol jej silu a hospodársky rast

Donald Trump počas svojho prejavu o stave Únie Zobraziť galériu (3)
Donald Trump počas svojho prejavu o stave Únie (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vo svojom prejave o stave Únie Ameriku označil za "silnejšiu, ako kedykoľvek predtým", informovali v stredu agentúry AP a DPA.

Nepriatelia Ameriky sú na úteku, bohatstvo Ameriky rastie a budúcnosť Ameriky jasne žiari," povedal Trump. Krajina sa podľa jeho slov pohybuje dopredu s rýchlosťou, aká bola ešte nedávno nepredstaviteľná. Trump poukázal na hospodársku silu USA, nízku úroveň nezamestnanosti a zdôraznil aj úlohu robotníkov a strednej triedy.

Donald Trump po prejave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Prezident takisto pripomenul obchodné dohody, ktoré Spojené štáty uzavreli s Čínou a Mexikom. Prezident podľa DPA hovoril aj o problematike nelegálnej migrácie a dožadoval sa legislatívy, ktorá zabráni poskytovaniu "bezplatnej zdravotnej starostlivosti cudzincom, ktorí sú v krajine ilegálne". Trump je prvý americký prezident čeliaci ústavnej žalobe, ktorý sa usiluje o znovuzvolenie, pripomína AP. Záverečné hlasovanie v procese ústavnej žaloby (impeachment) na amerického prezidenta v americkom Senáte je na pláne v stredu.

Madurova tyrania vo Venezuele bude rozbitá

Americký prezident Donald Trump počas svojho prejavu o stave Únie vyhlásil, že "tyrania" venezuelského prezidenta Nicolása Madura bude "rozbitá". Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Trump takisto privítal lídra venezuelskej opozície Juana Guaidóa, ktorý bol prítomný na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu, kde prezident Donald Trump predniesol správu o stave Únie.

Juan Guaidó
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gaston De Cardenas)

Biely dom vo vyhlásení potvrdil Guaidóovu prítomnosť a označil ho za dočasného prezidenta Venezuely. Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť prezidenta Madura s odôvodnením, že jeho opätovné zvolenie nebolo legitímne. Guaidóa za dočasného prezidenta následne uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane USA i Európsky parlament. Maduro a jeho spojenci Guaidóa obviňujú, že je bábkou americkej vlády. Európska únia a Spojené štáty zaviedli voči Madurovej vláde sankcie s cieľom vytvoriť na ňu nátlak.

Viac o téme: PrejavUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu