Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Tragické zemetrasenia: Počet obetí stúpol na najmenej 29 mŕtvych

Na najmenej 29 mŕtvych a 1000 zranených stúpol počet obetí zemetrasenia, ktoré postihlo východ Turecka Zobraziť galériu (4)
Na najmenej 29 mŕtvych a 1000 zranených stúpol počet obetí zemetrasenia, ktoré postihlo východ Turecka (Zdroj: SITA/DHA via AP)

ANKARA - Na najmenej 29 mŕtvych a vyše 1400 zranených vzrástol v sobotu počet obetí zemetrasenia, ktoré postihlo v piatok východ Turecka. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké úrady.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 nastalo v piatok o 20.55 h miestneho času (18.55 h SEČ) a jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Sivrice v provincii Elazig ležiacej zhruba 500 kilometrov východne od Ankary. Otrasy pocítilo najmenej 20 miliónov ľudí nielen v samotnom v Turecku, ale aj v Izraeli, Iraku a Sýrii. Po zemetrasení nasledovalo viac ako 460 dotrasov rôznej intenzity.

Obrovské zemetrasenie v Turecku.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ DHA via AP)

Podľa tureckého úradu pre mimoriadne situácie sa podarilo z trosiek zrútených budov v provincii Elazig vyslobodiť 43 živých osôb. Odhaduje sa, že v sutinách môžu byť uviaznuté ešte zhruba dve desiatky ľudí. Po takmer 24 hodinách od zemetrasenia sa podarilo vyslobodiť ženu s dvojročným dieťaťom.

VIDEO Tragické zemetrasenia: Počet
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ IHA via AP)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v sobotu zúčastnil na pohrebe dvoch obetí v Elazigu. Prisľúbil pritom, že úrady urobia všetko, čo bude v ich silách, aby pomohli ľuďom postihnutým zemetrasením. V zasiahnutej oblasti operuje viac ako 3500 členov pátracích a záchranných tímov. Obyvateľom, ktorí prišli o strechu nad hlavou, rozdali desaťtisíce provizórnych lôžok, diek a stanov, keďže teploty v oblasti klesajú až na mínus osem stupňov Celzia.

Na najmenej 20 mŕtvych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/IHA via AP)

Spomedzi 29 mŕtvych zahynulo 25 osôb v provincii Elazig a zvyšní štyria ľudia v susednej provincii Malatya. V nemocniciach hospitalizovali 128 zranených, z ktorých 34 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Nikto z nich však nie je v kritickom stave. V oboch postihnutých tureckých provinciách sa celkovo zrútilo 72 budov, ďalších 514 bolo veľmi a 409 ľahko poškodených. Otrasy poškodili aj viacero miestnych väzníc, takže stovky trestancov museli previezť do väzení v okolitých regiónoch.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu