Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európska komisia vyzvala krajiny: Žiada ratifikáciu dohovoru o odstránení násilia vo svete práce

Hlasovanie o novom šéfovi Európskej komisie
Hlasovanie o novom šéfovi Európskej komisie (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vyzvala v stredu členské krajiny EÚ, aby na vnútroštátnej úrovni ratifikovali Dohovor o odstránení násilia a obťažovania vo svete práce.

Tento dohovor bol prijatý v júni 2019 pri príležitosti 100. výročia vzniku Medzinárodnej organizácie práce (ILO). Ide o prvý medzinárodný nástroj tohto druhu, ktorý má zamedziť násiliu či obťažovaniu na pracoviskách.

"Násilie páchané na ženách v práci ovplyvňuje všetkých - samozrejme obete, ale aj ich kolegov a pracovné tímy okolo nich. Medzinárodný dohovor je právnym riešením, ktoré zabezpečuje, aby ženy ani muži netrpeli násilím a obťažovaním v práci. Vyzývam členské štáty, aby ratifikovali tento dohovor. Všetci musíme urobiť maximum pre to, aby sme dosiahli skutočnú zmenu smerom k rodovej rovnosti," uviedla eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová.

Pripomenula, že nový dohovor ILO uznáva, že uvedené praktiky na pracoviskách môžu predstavovať porušenie ľudských práv. Komisia upozornila, že EÚ ako organizácia nemôže ratifikovať tento dohovor, pretože nie je členom tejto organizácie. Možnosť ratifikácie majú len jednotlivé členské štáty Únie.

Viac o téme: VýzvaRatifikáciaEurópska úniaEurópska komisiaDohovor o odstránení násilia a obťažovania vo svete práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu