Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V otázke Istanbulského dohovoru nebude prezidentka Čaputová stáť v ceste parlamentu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vníma hlas ľudí, ktorí nesúhlasia s Istanbulským dohovorom a zdôrazňuje, že nebude stáť v ceste vôli väčšiny parlamentu v otázke jeho ratifikácie. Uvádza sa to vo vyhlásení hlavy štátu v reakcii na výzvu predsedu parlamentu Andreja Danka na stretnutie a tiež na avizovaný budúcotýždňový protest pred Prezidentským palácom.

„Výzvy smerujúce na mňa preto považujem v tejto chvíli za klopanie na otvorené dvere. Opakujem, že budem rešpektovať rozhodnutie Národnej rady Slovenskej republiky, keď rozhodne o súhlase alebo nesúhlase s ratifikáciou Istanbulského dohovoru v súlade s ústavou, ktorou sme všetci viazaní. Doteraz sa to nielen podľa mňa, ale ani podľa viacerých ústavných právnikov, nestalo,“ zdôraznila prezidentka.

Podľa Čaputovej je potrebné v tejto súvislosti zdôrazniť, že aj prípadné odmietnutie ratifikácie by malo byť spojené s prípravou plánu krokov v boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu, keďže nielen štatistiky, ale aj konkrétne prípady ukazujú, že je to nanajvýš aktuálna téma a vyžaduje si adekvátnu pozornosť.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

„Všetkých účastníkov a organizátorov ohlásených podujatí na Hodžovom námestí budúci týždeň vyzývam k prejaveniu svojho názoru pokojným spôsobom, pretože na konfrontáciu dnes neexistuje dôvod. Odmietnutie násilia na ženách a domáceho násilia by nás malo spájať a nie rozdeľovať,“ vyhlásila prezidentka.

Stretnutie ústavných činiteľov 

Pokiaľ ide o eventuálne stretnutie ústavných činiteľov k tejto téme, Čaputová podľa vlastných slov nemá problém vyjasniť si vzájomné postoje. „Ak to môže prispieť k tomu, aby dohovor nebol ďalej zneužívaný v predvolebnej kampani, rada takéto stretnutie zorganizujem,“ dodala prezidentka.


VOĽBY 2020 Pobúrený premiér! Nikto nebude Istanbulský dohovor pretláčať silou, tvrdí Pellegrini


Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko v utorok 4. februára požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zvolanie stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov. Témou má byť práve Istanbulský dohovor. Podľa Danka totiž hrozí ďalší stret ľudí z koalície PS/Spolu a kotlebovcov pred prezidentským palácom 11. februára. Na tento deň má byť ohlásené zhromaždenie.

Viac o téme: Zuzana ČaputováIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu