Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ruskí špióni sú vymyslení: Veľvyslanectvo reaguje na zadržanie dvoch mužov v Davose

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Príbeh o "dvoch ruských špiónoch", ktorých zadržali švajčiarske bezpečnostné zložky v Davose je podľa ruského veľvyslanectva vo Švajčiarsku vymyslený. Informovala o tom agentúra TASS. Polícia zadržala v Davose dvoch Rusov, údajne držiteľov diplomatických pasov, ešte v auguste minulého roka.

 Podľa denníka Tages-Anzeiger, ktorý o incidente informoval, mala byť ich návšteva spojená so zasadnutím Svetového ekonomického fóra (WEF), ktoré prebieha v Davose v týchto dňoch. Jeho účastníci sa podľa polície mohli stať "potenciálnymi obeťami špionáže". Polícia podľa denníka Financial Times konala na základe nezvyčajne dlhého pobytu dvoch Rusov v luxusnom hoteli. "Vydávali sa za inštalatérov. Keď ich zadržali, preukázali sa diplomatickými pasmi a opustili krajinu," napísal v utorok na Twitteri britský finančník Bill Browder, ktorý bol podľa vlastných slov jedným z údajných cieľov.

Ruské veľvyslanectvo podľa jeho hovorcu Stanislava Smirnova nebolo o záležitosti informované."Vychádzame z faktu, že v Rusku diplomatické pasy udeľujeme vysokopostaveným diplomatom," dodal Smirnov. Podľa neho išlo zo strany uvedených dvoch Rusov iba o "nevhodný vtip"."Treba si všimnúť, že novinový článok odkazuje na vyhlásenie polície, ktoré tvrdí, že nič podozrivé policajné zložky neobjavili. Médiá zase raz napísali článok z ničoho," povedal Smirnov.

Viac o téme: VeľvyslanectvoŠpióniRuskoŠvajčiarskoDavos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu