Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Riziko výbuchu sopky Taal je stále vysoké: Sopka začala chrliť popol

Zo sopky Taal vychádza láva, všade je popol
Zo sopky Taal vychádza láva, všade je popol (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila, Lester Matienzo via AP)

MANILA - Filipínski vedci v utorok ponechali v súvislosti so sopkou Taal platnosti druhý najvyšší stupeň výstrahy a zdôraznili, že nebezpečenstvo erupcie stále pretrváva, informovala agentúra DPA.

Filipínsky ústav vulkanológie a seizmológie (PHIVOLCS) oznámil, že varovanie štvrtého stupňa zostáva v platnosti až dovtedy, kým existuje pravdepodobnosť nebezpečnej erupcie. Sopka Taal sa nachádza v provincii Batangas približne 66 kilometrov južne od filipínskeho hlavného mesta Manila.

Sprievodné otrasy podľa ústavu naznačujú, že v kráteri sopky sa stále nachádza magma a môže nastať výbuch. Sopka začala nepravidelne chrliť popol 12. januára a jej aktivita si odvtedy vyžiadala evakuáciu viac ako 235.000 ľudí.

Taal je druhou najaktívnejšou na Filipínach a od roku 1572 vybuchla 33-krát. K poslednej väčšej explózii došlo v októbri 1977. Doteraz najhorší bol výbuch sopky Taal v roku 1911, keď si vyžiadal viac než 1300 obetí na životoch. Ostrovné Filipíny, ktoré majú približne 22 aktívnych sopiek, ležia v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, kde je zvýšená vulkanická aktivita a vyskytuje sa tam približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

Viac o téme: VýbuchOtrasySopkaPopolFilipínyTaal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu