Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Hrozivá demonštrácia v Bejrúte: Počet zranených už presiahol 200

Hrozivá demonštrácia v Bejrúte. Zobraziť galériu (4)
Hrozivá demonštrácia v Bejrúte. (Zdroj: TASR/ AP Photo/Bilal Hussein)

BEJRÚT - Počet zranených v dôsledku sobotňajších stretov bezpečnostných síl s demonštrantami v libanonskom hlavnom meste Bejrút už presiahol 200. Informáciu priniesla agentúra DPA.

K stretom došlo, keď bezpečnostné sily bránili demonštrantom vo vstupe do budovy parlamentu. Demonštranti začali do nich hádzať kamene, na čo bezpečnostné sily zareagovali použitím slzného plynu a vodných diel. Libanonský Červený polmesiac uviedol, že previezol 80 zranených do nemocníc v oblasti, zatiaľ čo ďalších 140 osôb bolo ošetrených na mieste.

Hrozivá demonštrácia v Bejrúte.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Hussein Malla)

Šéf Červeného kríža George Kettneh pre DPA povedal, že "počet zranených zahŕňa demonštrantov a políciu". Dodal, že počet zranených sa pravdepodobne ešte zvýši. V centre Bejrútu to v sobotu vyzeralo ako na bojisku, ulice boli plné kameňov, polámaných dopravných značiek a popadaných stromov. Protestujúci používali kamene na rozbitie okien bánk a zapálenie bankomatov. Niekoľko demonštrantov bolo zatknutých.

Hrozivá demonštrácia v Bejrúte.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Hussein Malla)

Desiatky nákladných vozidiel vezúcich libanonských vojakov boli nasadené v centre Bejrútu, aby pomohli bezpečnostným silám obnoviť poriadok. Libanonský prezident Michel Aoun vyzval ministrov obrany a vnútra, aby zabránili nepokojom, zabezpečili verejný a súkromný majetok a zaistili bezpečnosť.

Bezprecedentné protesty

Bezprecedentné protesty proti politickej elite obviňovanej z korupcie a nekompetentnosti sa v Libanone konajú od 17. októbra 2019 a v rovnaký mesiac viedli k demisii premiéra Saada Harírího. Po Harírího demisii ešte stále nie je vytvorená nová vláda. Demonštranti žiadajú vládu technokratov, v ktorej nesmú mať zastúpenie ľudia symbolizujúci už celé generácie existujúci politický systém Libanonu, založený na rozdelení moci podľa náboženskej príslušnosti.

Hrozivá demonštrácia v Bejrúte.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Hussein Malla)

Rozhovory o formovaní vlády napredujú ťažko a napriek tlaku zo strany zahraničných partnerov Libanonu a darcovských štátov a organizácií Dijáb ešte stále neoznámil zloženie svojej vlády. Libanon čelí najhoršej ekonomickej kríze za niekoľko desaťročí. Miestna mena za posledné týždne stratila 60 percent svojej hodnoty a banky obmedzili aj výber finančnej hotovosti v dolároch.

Viac o téme: DemonštráciaProtestyBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu