Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Iráne zadržali britského veľvyslanca: Obvinili ho z účasti na protivládnej demonštrácii!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/R. M. )

LONDÝN/TEHERÁN – Britský veľvyslanec v Teheráne Rob Macaire, ktorého v sobotu iránske orgány nakrátko zadržali, odmieta, že sa zúčastnil na demonštrácii usporiadanej na počesť 176 ľudí, ktorí zahynuli pri zostrelení ukrajinského lietadla iránskou armádou.

Podľa britského denníka Daily Mail veľvyslanec vyhlásil: „Môžem potvrdiť, že som nebol na žiadnej demonštrácii! Šiel som len na akciu, ktorá bola oznámená ako vigília za obete tragédie (lietadla linky) #PS752.“ Macaine to uviedol na Twitteri s tým, že bol zadržaný približne na pol hodiny.

V Iráne zadržali britského
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/R. M. )
Macainovo zadržanie potvrdilo v sobotu aj britské ministerstvo zahraničných vecí a nazvalo ho „jednoznačným porušením medzinárodného práva“.  „Zatknutie nášho veľvyslanca v Teheráne bez akejkoľvek príčiny je flagrantným porušením medzinárodného práva,“ uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničných vecí Dominic Raab. Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v nedeľu tiež kritizoval Irán a vyzval Teherán na deeskaláciu. "Som veľmi znepokojený dočasným zadržaním veľvyslanca Spojeného kráľovstva @HMATehran v Iráne. Dodržiavanie Viedenského dohovoru (o diplomatických stykoch) je nevyhnutnosťou. EÚ vyzýva na deeskaláciu a na priestor pre diplomaciu," tweetoval Borrell.

Iránska tlačová agentúra Tasním predtým oznámila, že diplomat bol zadržaný na niekoľko hodín pred teheránskou polytechnickou univerzitou za to, že nabádal na protivládne protesty.

Iránska polícia v sobotu slzným plynom a vodnými delami rozohnala dav študentov, ktorí sa zišli v Teheráne. Pred univerzitou si chceli uctiť pamiatku ľudí, ktorí zahynuli v stredu pri páde omylom zostreleného ukrajinského dopravného lietadla.

Viac o téme: LietadloDemonštráciaIránTeheránVigíliaBritský veľvyslanec Rob Macaire
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu