Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľkolepý útek pred zákonom: FOTO Miliardár prekabátil spravodlivosť bizarným spôsobom

Carlos Ghosn počas tlačovej konferencie Zobraziť galériu (5)
Carlos Ghosn počas tlačovej konferencie (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

TOKIO - Carlos Ghosn bol kedysi oslavovaný v Japonsku ako hviezda. Vytvoril spojenectvo medzi Renaultom a Nissanom a pomohol japonskému výrobcovi z krízy. Obe spoločnosti dosiahli úspech na celom svete. Dnes je v krajine obvinený za finančné trestné činy a pravdepodobne predviedol jeden veľkolepý útek z Japonska do Libanonu, ktorý vyzerá ako zo špionážneho thrilleru.

Ako mohol bývalý šéf Renaultu Nissanu Carlos Ghosn (65), ktorý bol obvinený z finančných trestných činov, opustiť Japonsko a utiecť do Libanonu krátko pred súdnym procesom napriek zákazu odchodu a domácim zatknutiam? Podľa nemeckého portálu Bild na to existuje prvá, síce bizarná odpoveď.

Skupina ľudí údajne predstierala, že sú hudobníci na večernú párty a prepašovali bývalého manažéra z domu v dvojitom basovom kufri, v ktorom boli vyvŕtané otvory, aby mohol mať dostatok vzduchu na dýchanie. Následne bývalý vedúci pracovník prišiel do Bejrútu súkromným lietadlom. Či už ide o skutočné alebo falšované papiere, je podľa Bildu nejasné. 

Turecká polícia o deň neskôr zatkla sedem podozrivých pomocníkov vrátane štyroch pilotov, ktorý mali pomôcť Ghosnovi pri úteku. Štátna spravodajská agentúra Anadolu informovala o tom, že sa používalo letisko Atatürk v Istanbule, ktoré je od októbra minulého roka zatvorené pre pravidelnú prevádzku. 31. decembra vydal Ghosn vyhlásenie, že utiekol z Japonska, aby sa vyhol „nespravodlivosti a politickému prenasledovaniu“.

Falšovanie a obvinenie jeho manželky

Brazílčan bol v novembri 2018 zatknutý za falšovanie účtovníctva a strávil viac ako 100 dní vo väzení. Bol prepustený na kauciu. Libanonská štátna bezpečnostná služba na začiatku roka uviedla, že neexistujú dôvody na stíhanie Ghosna. Aktuálne však libanonská prokuratúra zakázala bývalému šéfovi japonskej automobilky Nissan Motor Carlosovi Ghosnovi opustiť krajinu. Informujú o tom zahraničné médiá. 

Prokuratúra dnes okrem zákazu vycestovania tiež rozhodla, že Ghosn musí libanonské úrady priebežne informovať o mieste svojho pobytu. Libanonské úrady dnes podľa Reuters oznámili, že požiadali Japonsko o dokumenty týkajúce sa prípadu Carlosa Ghosna. Znovu vypočúvať ho nebudú, kým nedostanú informácie od japonskej strany.

Fotografie, ktoré médiá uverejnili, zobrazujú libanonské bezpečnostné sily zaparkované pred luxusným domom, ktorý Ghosn vlastní a v ktorom podľa súdnych dokumentov prežil svoje detstvo v Libanone.

Veľkolepý útek pred zákonom:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

Tokijský prokurátor vydal v utorok podozrenie na krivú prísahu Carole Ghosnovej (54), manželky Carlosa. Obvinil ju z toho, že dala minulý rok na súde jej manžela nepravdivé vyhlásenia týkajúce sa prevodu peňazí medzi dvoma spoločnosťami. Podľa Bildu je Ghosnova žena s ním v Bejrúte. V minulosti Carole opakovane kritizovala podmienky zadržania jej manžela a pochybovala o tom, že v Tokiu bude mať spravodlivý súdny proces. O pomoc požiadala aj prezidenta USA Donalda Trumpa a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Ghosnova manželka Carol sa Carlosa zastáva
Zobraziť galériu (5)
Ghosnova manželka Carol sa Carlosa zastáva  (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

Nissan v utorok vyhlásil, že aj napriek Ghosnovmu úteku budú proti bývalému predsedovi stále podniknuté právne kroky. "Mal by byť zodpovedný za škodu, ktorú jeho nesprávnemu konaniu spôsobil výrobcovi automobilov," uvádza automobilová spoločnosť.

Som obeťou japonského súdnictva, vyhlásil na tlačovke

Bývalý šéf Renaultu Nissanu Carlos Ghosn sa prvýkrát predstavil verejnosti v Bejrúte až v stredu, pričom stále hovoril o svojej nevine. Na emocionálnej tlačovej konferencii zaútočil na Japonsko. "Bol som brutálne vytrhnutý z môjho sveta, ďaleko od mojej manželky, mojej rodiny, mojej spoločnosti. Dnes sa môžem prvýkrát brániť a povedať pravdu," vyhlásil na tlačovke. Vraj nemal inú možnosť, ako ochrániť seba a svoju rodinu.

Carlos Ghosn
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

Ďalej uviedol, že je obeťou japonského súdnictva, ktoré je skurompované. Počas 130 dní vo väzení sa sťažoval na neľudské väzenské podmienky, nemal dovolené kontaktovať svoju rodinu, bol vypočúvaný bez právnika osem hodín denne. Celu mohol opustiť len 30 minút denne a sprchoval sa dvakrát týždenne. Ďalej mal podľa jeho slov obmedzený prístup k lekárskej starostlivosti a väzenská hliadka nehovorila ani anglicky, ani francúzsky.

Carlos Ghosn
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

Otázkam o svojom úteku sa vyhýbal, pričom povedal, že "jeho zámerom nie je diskutovať o tom, ako utiekol z krajiny, ale o očistení jeho mena a vysvetlené, prečo nemal byť nikdy zatknutý."

Viac o téme: útekJaponskoNissanCarlos Ghosn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu