Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenka Jana je zničená! Kamarát ju ošklbal o vyše 130-tisíc eur, teraz hrozí exekúcia aj jej matke

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Slovenke Jane G. (31), niekdajšej cvičiteľke fitness, zostali dlhy a oči pre plač. Osudnou sa jej stala známosť s Ivanom Hluchým. S mužom v rovnakom veku sa dala do reči cez Facebook. Netušila však, sa z neho vykľuje podvodník.

Jana prišla o viac než 132.000 eur. O peniaze ju obral Ivan Hluchý, s ktorým sa zoznámila na sociálnej sieti a ktorý vystupoval pod falošným profilom. Muž v súčasnosti čelí obžalobe. O prípade informoval Blesk.cz. Hluchý totiž pochádza z južnej Moravy.

Čítajte aj: "Americký generál" sľuboval Češke rozprávkový život: Malo to však háčik, žena sa spamätala neskoro

Obžalovaný si pod falošným profilom postupne získaval sympatie od svojej obete. Jane posielal cudzie fotky, napríklad z Hongkongu, zneužil aj identitu svojho brata. Slovenka mu začala posielať peniaze po tom, ako jej nahovoril, že v Thajsku sa dostal do problémov. Čech ju zatiahol aj do „výhodných“ investícií, šlo státisíce korún.   

Podvodník na Slovensku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hluchý si až bizarne vymýšľal, prečo potrebuje založiť. Jana mu požičiavala, až nakoniec prišla o viac ako 132.000 eur. „Poškodená prišla nielen o financie vo výške takmer 3,3-milióna CZK. Utrpela aj jej morálka, je v insolvencii, exekúcia hrozí aj jej matke a priateľke. Navyše, po autonehode má vážne zdravotné problémy, nemôže pracovať, a teda i splácať svoje záväzky,“ skonštatovala štátna zástupkyňa Dagmar Čebyšová.

Zo ženinho kamaráta sa vykľul podvodník v roku 2018. V tom čase bol už Hluchý v podmienke za úverový podvod. Jane u notára síce podpísal uznanie dlhu vo výške 132.000 eur, lenže dosiaľ uhradil len cca 80 eur.  

Hluchý chcel podmienku. „Nevedel som presne, akým spôsobom dlh uhradiť. Chcel som sa s Janou dohodnúť,“ obhajoval sa na súde muž, hoci listina obsahovala číslo účtu podvedenej Slovenky. Proti pôvodnému rozsudku súdu v Břeclave z vlaňajšieho októbra, ktorý ho poslal na tri a pol roka do väzenia, sa odvolal. Trest sa mu zdal priveľmi prísny.

„Podmienečný trest by pre jeho osobu bol efektívny, aby mohol nahradiť škodu, pracovať a splácať,“ argumentovala jeho obhajkyňa Lucie Jonášová.    

Odvolací súd ale mužovi potvrdil 3,5-ročný pobyt v base. Rozsudok zmenil len v časti, ktorá sa týkala náhrady škody. Jana sa podľa neho musí obrátiť na civilný súd.

Viac o téme: PeniazePodvodPodvodníkSociálna sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu