Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Austrálska vláda chce pomôcť: Venuje miliardy dolárov na obnovu krajiny zničenej požiarmi

Požiare v Austrálii
Požiare v Austrálii (Zdroj: SITA/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9 via AP)

SYDNEY - Austrálska vláda v pondelok oznámila, že je pripravená zaplatiť "toľko peňazí, koľko bude treba", aby pomohla komunitám spamätať sa z ničivých lesných požiarov, ktoré vyčíňajú v krajine. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Premiér Scott Morrison uviedol, že vláda venuje ďalšie dve miliardy austrálskych dolárov (1,4 miliardy USD) na obnovu krajiny - okrem desiatok miliónov dolárov, ktoré už dala. "Požiare stále horia. A budú horieť aj v nasledujúcich mesiacoch," povedal Morrison. "A preto som dnes nariadil investovanie ďalších dvoch miliárd. Ak bude treba viac peňazí a ak budú ďalšie náklady, tak ich poskytnem," dodal austrálsky premiér.

Oznámil to v čase, keď úrady uviedli, že v odľahlých častiach štátu Nový Južný Wales sú nezvestní ďalší dvaja ľudia. Určitú úľavu priniesol obyvateľom zápasiacim s lesnými požiarmi dážď a nižšie teploty. Dážď však zároveň sťažuje skupinám hasičov dokončiť strategické spaľovanie krovinatých porastov, ktorým sa pripravujú na vyššie teploty v priebehu tohto týždňa, ako ich predpovedajú meteorológovia.

Požiare už usmrtili najmenej 24 ľudí a zničili okolo 2000 domov. V celom štáte Nový Južný Wales stále horí vyše 135 požiarov, vrátane takmer 70, ktoré hasiči ešte nedostali pod kontrolu. Vidiecky protipožiarny zbor varoval, že dážď neuhasí najväčšie a najnebezpečnejšie požiare, pričom podmienky sa majú tento týždeň znova zhoršiť.

Austrálske hlavné mesto Canberra malo v pondelok ráno najhoršiu kvalitu ovzdušia zo všetkých veľkých miest na svete. Vedci tvrdia, že veľkú úlohu pri šírení požiarov nepochybne zohráva globálne otepľovanie spôsobené ľudskou činnosťou.

Viac o téme: PeniazeVládaPožiareAustráliaObnova krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu