Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Chorvátsko bude mať nového prezidenta: Podľa exit pollov sa stal víťazom expremiér Milanovič

Bývalý chorvátsky premiér Zoran Milanovič
Bývalý chorvátsky premiér Zoran Milanovič (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

ZÁHREB - Bývalý premiér Zoran Milanovič sa podľa výsledkov exit pollov stal víťazom nedeľňajšieho druhého kola chorvátskych prezidentských volieb, informovala agentúra AFP.

Sociálny demokrat Milanovič získal podľa exit pollov 53,25 percenta hlasov. Jeho súperku, súčasnú prezidentku Kolindu Grabarovú-Kitanovičovú, podporilo 47,75 percenta voličov. Výsledky exit pollov spoločnosti IPSOS zverejnila chorvátska verejnoprávna televízia HRT. Milanovič dostal v prvom kole prezidentských volieb 22. decembra celkovo 29,6 percenta hlasov, kým za Grabarovú-Kitarovičovú hlasovalo 26,7 percenta zúčastnených voličov.

Súčasná prezidentka a vládnuce Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) sa pred druhým kolom usilovali zjednotiť pravicový tábor, z ktorého rozdelenia Milanovič ťažil. Snažili sa získať najmä podporu voličov, ktorí v prvom kole hlasovali za populárneho speváka a pravicového politika Miroslava Škora. Ten skončil na treťom mieste po tom, ako sa zameral predovšetkým na ľudí nespokojných s umiernenou politikou HDZ pod vedením jej predsedu a premiéra Andreja Plenkoviča.

Na Škorovu stranu sa postavili aj radikálne pravicové strany a politici, ktorí pred piatimi rokmi podporovali ešte Grabarovú-Kitarovičovú. Volebné miestnosti sa uzavreli o 19.00 h. Ide o siedme prezidentské voľby od vyhlásenia nezávislosti Chorvátska od Juhoslávie v roku 1991. Mandát súčasnej hlavy štátu sa skončí 19. februára 2020. Chorvátsky prezident má prevažne reprezentatívne právomoci; nemôže vetovať zákony, má však slovo v oblasti zahraničnej politiky a je šéfom armády.

Viac o téme: Prezidentské voľbyZáhrebChorvátskoZoran MilanovičExit poll
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu