Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vysoký predstaviteľ EÚ Borrell pozval Zarífa do Bruselu: Je treba zmierniť napätie v Iraku

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell pozval iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa do Bruselu na rokovania o zmiernení napätia v Iraku, informovala v nedeľu agentúra Reuters.

Borrell zároveň Irán vyzval, aby "dôkladne zvážil akúkoľvek reakciu" v súvislosti so zabitím iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního a pozval Zarífa do Bruselu s cieľom diskutovať o situácii v oblasti Blízkeho východu a o zachovaní jadrovej dohody s Iránom.

Solejmáního zabili americké sily v piatok pri útoku dronom neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade. Nálet nariadil americký prezident Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku.

Solejmání bol veliteľom špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, riadiaci ich zahraničné operácie. Útok, pri ktorom prišiel o život, šokoval islamskú republiku a vyvolal obavy z novej vojny na Blízkom východe. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí prisľúbil "krutú odplatu" a vyhlásil trojdňový štátny smútok.

Viac o téme: BruselIránIrakEurópska úniaMohammad Džavád ZarífJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu