Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NATO po smrti iránskeho generála pozastavuje výcvikovú misiu v Iraku

Kásem Solejmání Zobraziť galériu (2)
Kásem Solejmání (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia (NATO) po smrti iránskeho generála Kásema Solejmáního v Iraku pozastavuje svoju výcvikovú misiu v tejto krajine. Podľa agentúry AFP to dnes oznámil hovorca NATO Dylan White. Cieľom misie je výcvik irackých bezpečnostných síl na to, aby dokázali zamedziť návratu teroristickej organizácie Islamský štát.

Zabitie Solejmáního je vojna, rozhodne príde odplata! FOTO Iránsky diplomat si nedával servítku pred ústa

„Misia pokračuje, ale výcviková činnosť bola v túto chvíľu pozastavená,“ uviedol White. Dodal, že generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg po zabití Solejmáního telefonicky hovoril s americkým ministrom obrany Markom Esperom.

Cieľom misie NATO, na ktorej sa od predminulého októbra podieľa niekoľko stoviek vojakov, je výcvik irackých bezpečnostných síl na to, aby dokázali zamedziť návratu teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Kásem Solejmání
Zobraziť galériu (2)
Kásem Solejmání  (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Solejmání, ktorý velil oddielom Kuds, zomrel v piatok pri raketovom útoku z amerického dronu pri letisku v Bagdade. Spolu s ním prišiel o život okrem ďalších ľudí tiež zástupca veliteľa vplyvných irackých milícií Abú Mahdí Muhandis. Teherán varoval, že atentát na Solejmáního sa rovná vyhláseniu vojny a jeho odpoveď na neho bude tvrdá.

Tiež koalícia proti IS vedená Spojenými štátmi po piatkovom útoku podľa AFP obmedzila svoje operácie a posilnila bezpečnostné opatrenia na základniach v Iraku.

Viac o téme: USANATOIránIrakKásem Solejmání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu